Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

[Insoolent] Brak tytułu
 Rozpoczęty przez »Insoolent, 18-02-2010, 14:16

9 odpowiedzi w tym temacie
»Insoolent   #1 
Zealota

Poziom: Wakamusha
Stopień: Gunjin
Wrzucam moje opowiadanie, do oceny. Nie jest co prawda jeszcze skończone, ale w niedługim czasie wrzucę ciąg dalszy.
Pragnę podkreślić, że nie pisałam niczego podobnego od czasów podstawówki, więc proszę o stosunkowo łagodne wytykanie błędów :P

Pozdrawiam i życzę przyjemnego czytania :)

opowiadanie.doc
Pobierz Plik ściągnięto 793 raz(y) 53 KB

Profil PW Email

*Lorgan   #2 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Praca czytelna i, jak na nasze lokalne standardy, napisana solidnie od strony technicznej. Wyłapałem tylko kilka denerwujących błędów: jeden związany był z konstrukcją dialogu, jakiś inny z opisem - nie pamiętam już dokładnie. Nie czuję się też zobligowany do ich wypunktowania, ponieważ w odniesieniu do reszty pracy są zaledwie przypadkowymi potknięciami. Co my tu mamy dalej... fabuła.
Idealna "wizytówka" - spójna, prosta i w miarę ciekawa historia bez wyraźnego początku i (przynajmniej obecnie) końca. Raczej nikogo nie zachwyci, ale również nie zanudzi i nie zmęczy.
Biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze opowiadanie, które miałem przyjemność przejrzeć, łatwo wyczuć (co zresztą sama zauważyłaś), że w takim stylu odnajdujesz się chyba najlepiej.

Moja ocena, to 7,5. Nie mogę się już doczekać karty postaci :DD

Pzdr.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

^Coyote   #3 
Komandor

Poziom: Genshu
Stopień: Shinobi Bushou
Piszesz bardzo ładnym językiem: świetnie radzisz sobie z unikaniem powtórzeń, opisami i dysponujesz bogatym zasobem słów. Wstęp z udziałem Yoshiego i głównej bohaterki wyszedł genialnie. Uwielbiam, jak akcja zawiązuje się w barwny sposób. Do tego jeszcze dorzuciłaś wyjście do sklepu, papierosy .. normalnie Black Lagoon (widać zresztą po awanarze , że lubisz ;) ). W późniejszej części zdziwiły mnie tylko te dwa sejmitary. Do takiej bohaterki pasują raczej pistolety .. a może tylko teraz takie wrażenie odnoszę. Zabrakło mi za to na pewno wartkiej akcji. Jakiejś walki najlepiej. Pewnie dasz ją w następnej części. Jeśli tak, nie mogę się już doczekać :P
W ogóle, myślałaś już o tym, żeby dołączyć do PBF? W Khazarze jest fajnie - zapraszam serdecznie :P P Chociaż z tego , co widzę ,przymierzasz się raczej do Sanbetsu ;/

Tak czy inaczej , czekam na dalszą część opowiadania. Za tą, z czystym sumieniem wystawiam 8,5/10 >D

"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."
Ostatnio zmieniony przez Coyote 26-02-2010, 16:33, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email WWW

»Insoolent   #4 
Zealota

Gaspar mnie cały czas namawia, żebym zrobiła kartę postaci, ale nie jestem chyba do końca przekonana :P W każdym razie jeśli już bym taką zrobiła, to nie sądzę, żebym weszła w szeregi Sanbetsu ;)

bo ja też chcę mieć posty przedzielane kreską ! :P

Profil PW Email

Necros   #5 

Poziom: Keihai
Jak na zastój od czasów podstawówki, to można pozazdrościć, szczególnie gdy inni próbują od podstawówki z różnymi skutkami. Udaje Ci się dobrze prowadzić narrację łacząc to z nienagannym stylem, acz dla mnie nieco... za spokojnym. Mój zarzut będzie nietypowy, bo tekst jest strasznie ugrzeczniony... zgodnie ze swoimi prywatnymi fantazjami najemniczka (bo chyba mogę tak nazwać Shinę?) powinna przewracać krzesła, gasić pety na głowach niemowląt i... no może to nie koniecznie, ale brakuje mi "iskry", czegoś wybuchowego w postaci Shiny (oczywiście czuje się nieco głupio oceniając postać po 4ech stronach, ale skoro już jestem pytany o komentarz...). Jedyny moment gdy jakoś poczulem postać to słowa "Najlepiej na wczoraj", kiedy przejrzyście widziałem twarz dziewczyny, w której zemsta kiełkowała miesiącami. Bo widzisz, bardzo ladnie wszystko opisalaś i nie miałem nigdzie problemu z obrazowaniem sobie wszystkiego i jedyne czego mi zabrakło, to trochę pieprzu. Przykładowo:
Cytat:
- Łał! Shina, wyglądasz co najmniej… zabójczo! – rzekł podekscytowany.
- Nigdy nie byłeś dobry w prawieniu komplementów – odpowiedziała przekornie. – Zbieraj szybciej tyłek. Mamy trochę rzeczy do zrobienia

Ale... sucho. A mogła go tak pięknie zgasić "Oby tak dalej i jestem twoja", "Łał... ty też wyglądasz... dobra, zbieraj tyłek. Mamy trochę rzeczy do zrobienia". Jasne, chamsko z buciorami tutaj włażę na Twój teren, ale musisz mi wybaczyć, bezpiecznie usuwam się i sugeruję dodanie nieco pieprzu, bo nie ma nic gorszego niż przepyszne danie, ale bez wiążącej przyprawy.
Taki oto komentarz ode mnie.

Cytat:
- Shina, bój się Boga! Posprzątałabyś tu wreszcie! – chłopak rozejrzał się po pomieszczeniu. Kurz był wszędzie. Od jego ilości nie dało się stwierdzić czy meble w pokoju są jasnobrązowe, czy szaro-beżowe.

A to dobrze znana sztuczka wśród studenckiej nacji na zmianę layout'u w pokoju.

Ocena: 7/10 (nie mogę ocenić wyżej zalążka większego tekstu, ani powiedzieć jasno: dobry, zly. Jest obiecujący i przyjrzę się chętnie dalej jego rozwojowi)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Necros 27-02-2010, 02:32, w całości zmieniany 3 razy  

Profil PW

»Insoolent   #6 
Zealota

Hehe, Necros, właśnie takiej reakcji oczekiwałam od czytelnika :) W pierwszej części opowiadania, Shina ma właśnie taka być. Straciła ikrę po śmierci Takeo, ale co będzie z tym dalej, to już niedługo będziesz mógł przeczytać ;)

Profil PW Email

»Kalamir   #7 
Yami

Poziom: Genshu
Bardzo fajnie się czytało tylko jak zwykle art bez końca i nigdy nie wiadomo czy powstanie kolejna część :P Nie będę powtarzał tego co pisali inni koledzy bo komp na którym jestem może się w każdej chwili resetnąc xD

zauważyłem nieścisłość jeśli idzie o dialogi. Raz zapisujesz je poprawnie

- Nie, nie zrobię tego waflu - powiedział Kalamir.

a raz kończysz zdania przed myślnikiem. O tak:

- Nie, nie zrobię tego waflu. - Powiedział Kalamir.

i tak na zmianę. Co raz to inaczej.

Jeżeli pojawi się kontynuacja to oczywiście przeczytam ;) :ooh: // mogę nie wystawiać cyferki jako oceny?

Profil PW

»Insoolent   #8 
Zealota

Możesz nie wystawiać cyferki, pewnie zamknęłabym się w sobie, widząc 3 albo 1 xD
Ale obiecaj, że wystawisz ocenę, jak wrzucę kontynuację :->

Ostatnio zmieniony przez Insoolent 05-03-2010, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

»Insoolent   #9 
Zealota

Zamieszczam drugą i zapewne przedostatnią część opowiadania :) Przyjemnego czytania :)

Bez tytuł cz2.doc
Pobierz Plik ściągnięto 692 raz(y) 47,5 KB

Profil PW Email

»Coltis   #10 
Agent

Poziom: Keihai
Miło się czyta, solidny pomysł na fabułę i ładne ubranie tego w słowa robią swoje. Szczególnie podobają mi się niektóre dialogowe partie Shiny ;D.

Wykryłem parę błędów nie zauważonych wcześniej. Jakieś pierdółki z przecinkami to standard, zawsze się wkradnie parę. To co rzuciło mi się najbardziej w oczy to kilkukrotne użycie "poczym" - tego potwora pisze się oddzielnie i mówię to jako wieloletni użytkownik nicka zaczynającego się od "po prostu" na pewnym forum ;D Jestem świadom większości błędów typu "razem czy oddzielnie".

Ogólnie bardzo barwna praca, plastyczne opisy i niezłe dialogi.

Gdybym miał wystawić ocenę to byłoby to 7,5/10 za obie części razem (tak jak je czytałem). Da się jednak zauważyć, że w drugiej występuje trochę nieco karkołomnych konstrukcji zdania. Nie przeszkadza to jednak w odbiorze.
Ostatnio zmieniony przez Coltis 13-04-2010, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14