Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

[Kalamir] Friendly Fire
 Rozpoczęty przez »Kalamir, 10-12-2009, 20:32

5 odpowiedzi w tym temacie
»Kalamir   #1 
Yami

Poziom: Genshu
"Friendly Fire..."

To opowiadanko na wordowe 5 stron, które jest uzupełnieniem przygód mojej postaci. Jeśli, ktoś czytał "miecz" to ostrzegam, że mamy tu do czynienia z zupełnie innym klimatem. Nie ma tu przestarzałych rycerskich walk czy zadań polegających na ratowaniu księżniczki przed smokiem, wilkołakiem... Za to są terroryści, komandosi, jest odbijanie zakładników i jest troszkę cyberpunkowej technologii. Krótko na temat i mam nadzieję, że przyjemnie. Wydaje mi się, że uzyskałem dość dobra formę :ooh: wiec proszę o komentarze czy :box: na bank tak było xD

Tekst napisałem kilka tygodni temu ale jakoś tak wyszło, że publikuje go dzisiaj.

FRIENDLY FIRE….doc
Pobierz Plik ściągnięto 810 raz(y) 62 KB

Profil PW

^Genkaku   #2 
Tyran
Bald Prince of Crime

Stopień: Senshu
Genkaku uniósł głowę z nad biurka z komputerem. Po drugiej stronie stał Kalamir celujący do niego z rewolweru.
- Może jednak przestaniesz do mnie celować i dasz mi to najpierw przeczytać ?
- Nie bądź głupi, komu chciało by się to czytać?! - Kalamir powoli odciągnął kurek - zresztą to tylko jeden komentarz, parę zdań. Lorgan w końcu będzie zmuszony przyznać mi za to punktu!!!
- jesteś szalony...
- zgadza się, i mam broń więc radzę ci zabrać się do komentowania...

A tak poważnie :) Fajnie się czytało. Podobało mi się zapożyczenie motywu smurtguna z cyberpunku. Pomysł z terrorystami też dobry. Nie mogłem sobie wyobrazić Kalamira dzierżącego karabin zamiast mieczy ale z drugiej strony tylko idiota idzie odbijać zakładników bez odpowiedniej siły ognia :) Reasumując, podobało mi się.

Profil PW Email Skype

»Corvus   #3 
Rycerz

Poziom: Keihai
Jeżeli szukasz w tym opowiadaniu wartkiej akcji i przygód rodem prosto z filmu, nie znajdziesz ich. Znajdziesz natomiast twardą i brutalną rzeczywistość gdzie nie ma miejsca dla małych dzieci kręcących się pod nogami :twisted:

A co do oceny, ciekawy pomysł, interesujący sposób podziału opowiadania na części.
W sumie opowiadanie bardzo dobre.

8\10

Profil PW Email

*Lorgan   #4 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
W dialogi wkradły się w dużych ilościach powtórzenia (były też przypadki durnych zamienników w opisach - np. "strzelca/żołnierza"), zdarzały się błędy ortograficzne (pisownia "nie" z przymiotnikami) i literówki (np. "ę" zamiast "e", "przeciwnik" zamiast "przeciwnym").
Kalamir napisał/a:
Ręka Keerda wykonała błyskawiczny skok w przód
Rodzina Adamsów? :DD

Pod względem fabularnym jest w porządku: sporo szczegółów, które albo zgadzają się z kanonem, albo go poszerzają. Raz tylko pomyliłeś się opisując Keerda. Zamiast starszym geninem, nazwałeś go chuninem.
Ucieszyłem się, kiedy natrafiłem na fragment wyjaśniający działanie smart gun'a. Coś takiego powinieneś już wrzucić dawno temu. Zresztą... rozmawialiśmy kiedyś o tym ;)
Praca napisana jest lekko i czyta się ją przyjemnie. To dla mnie podstawa przekładająca się na spory plus do oceny. Dla równowagi popełniłeś jednak dziesiątki błędów, o których wspomniałem na początku postu. Nie jestem zadowolony, chociaż samą historię uważam za świetną.

Summa summarum, zasłużyłeś sobie na 6,5/10.

PS.
Kalamir napisał/a:
Keerd rzucił doktora za stragan a sam pobiegł w przeciwnik kierunku, wciąż zasypując nieprzyjaciela ogniem. Kalamir zrobił to samo z chłopcem (...)
Biedny chłopiec xD

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

^Coyote   #5 
Komandor

Stopień: Shinobi Bushou
Dobrze się czytało tego one shota. Masz ode mnie 7/10 za klimat :D Dałbym węicej ale było serio dużo błędów. Korekta by się przydała jak niewiem. Chybha się wkręciłem i przeczytam coś jeszcze z twojej twórczości :cool:

"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."

Profil PW Email WWW

»Kalamir   #6 
Yami

Właśnie wzbogaciłeś mój dzień o dodatkowy uśmiech i małe uczucie spełnienia ;)

Profil PW

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15