Komandor
Poziom: Genshu
Stopień: Shinobi Bushou
Posty: 551 Wiek: 36 Dołączyła: 16 Gru 2008 Skąd: Lublin/Warszawa?
|
Napisano 20-04-2009, 22:37 D'espairsRay
|
|
Japoński zespół rockowy, zaczynający na scenie visual w 1999r. Od tej pory wydali trzy długogrające płyty, ponad dziesięć singli i kilka mini-albumów. Być może inne zespoły z kraju kwitnącej wiśni mogą pochwalić się większym dorobkiem płytowym, jednak osobiście uważam, że nie ma na co narzekać, bo kapela daje nam świetny materiał do przesłuchania.
D'espairsRay to w moim odczuciu składowa głównie dwóch czynników.Po pierwsze specyficzny klimat, a po drugie genialny, w moim odczuciu, wokal.
Zespół spodoba się na pewno fanom cięższej i 'mroczniejszej' muzyki. Zresztą członkowie sami określają swoją muzykę jako rock/industrial/gothic.
Na każdej płycie znajdują się też lżejsze piosenki, które jednak ciągle pozostają w klimacie.
Chwilowo, ciągle jestem pod niemałym wrażeniem świeżutkiej płyty Redeemer. Tytułowa piosenka - miodzio. Reszta. Lepsze i gorsze - jednak zdecydowanie więcej tych lepszych. Baa! Prawie wszystkie są bardzo dobre. Lost in re;birth, Lizard, Kamikaze, Bullet. To wg mnie najlepsze, choć przyznam, że każda ma w sobie coś, co powoduje, że chce się słuchać jeszcze raz i jeszcze raz.. A o to przecież chodzi w dobrej płycie, prawda?
Wrócę na chwilę do wokalu. Otóż zasięgnąwszy opinii znajomych, stwierdzam, że antyfani japońskiej muzyki (są tu tacy? XD) również powinni sięgnąć do któregoś z wydawnictw. Głównym zarzutem wobec japońskich muzyków jest najczęściej bowiem właśnie wokal (to na szczęście staje się już przeżytkiem). Głos Hizumiego nie jest 'typowy'. Ponadto wcale nie śpiewa bardzo tragicznie po angielsku Polecam sprawdzić
Odnośnie ich początków jako zespołu visual: obecnie coraz bardziej z tego rezygnują. Jak dla mnie - na plus. Miało to swój urok, bo też nigdy w tym nie przesadzali i wszystko było w klimacie (żadnych czerwonych, zielonych czy tam fioletowych włosów i sukienek - nie, to nie to ), ale akurat w ich przypadku minimalny visual jest w sam raz.
Z pozostałych płyt polecam: Mirror, Kogoeru yoru ni saita hana, Closer to Ideal.
No i link na posłuchanie: http://www.myspace.com/despairsray |
|