Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Rewolucja na Ukrainie
 Rozpoczęty przez »Matheo, 22-02-2014, 08:46

5 odpowiedzi w tym temacie
»Matheo   #1 
Rycerz

Poziom: Wakamusha
Stopień: Gunjin
co się dzieje za wschodnią granicą chyba każdy wie. Do napisania tego wątku skłoniła mnie sprzeczka na facebooku, na profilu euromajdanu.

Otóż nie chodzi mi o słuszność czy nie rewolty ich kraj ich życie. Chodzi mi o inny aspekt z jakiej racji mamy pompować kasę przez wszelkie akcje w nich, skoro u ans również wiele osób potrzebuje pomocy. Doszło do tego, ze są leczeni z naszych pieniędzy w naszych szpitalach gdy my czekamy w kolejkach.

Jak wy się do tego odnosicie?

Granatowo Bordowy Świat W Naszych Głowach Od Najmłodszych Lat....
Ostatnio zmieniony przez Lorgan 27-02-2014, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

»Sorata   #2 
Yami

Poziom: Genshu
Cytat:
Chodzi mi o inny aspekt z jakiej racji mamy pompować kasę przez wszelkie akcje w nich, skoro u ans również wiele osób potrzebuje pomocy. Doszło do tego, ze są leczeni z naszych pieniędzy w naszych szpitalach gdy my czekamy w kolejkach.

Jak usłyszałem o tym po raz pierwszy, przyznam że zaczęło mi to przeszkadzać. Jak dla mnie, to kolejna forma politycznego odwracania uwagi. Każda władza tak robi. Żałuję też, bo u nas również brakuje rewolucji, która może otworzyłaby oczy niektórym. Jednocześnie przyznam, że nie wiem nawet dlaczego buntują się Ukraińcy. Podejrzewam ale za mało o tym słyszałem. Mógłby ktoś w skrócie przybliżyć apropo tego wątku?

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

»Matheo   #3 
Rycerz

http://www.mowimyjak.pl/f...w,22_63737.html

tak w skrócie

Profil PW Email

Starke   #4 

Pompujemy tę kasę dlatego, że nie możemy wysłać ani ropy, ani armii, jak wielki brat na wschodzie. Ukraina to kraj o strategicznym dla nas znaczeniu, w dużej mierze nasz protegowany na arenie międzynarodowej (oczywiście, mowa o mocno ograniczonej protekcji). Ukraina niechętna Polsce to Ukraina banderowska i irredentystyczna, co zawsze jest problematyczne, nawet jeśli może nam militarnie czy gospodarczo skoczyć.
Ukraina przychylna Polsce to perspektywiczny i bardzo duży rynek zbytu, a także świetne miejsce na jakąś rozsądną płaszczyznę porozumienia z Rosjanami.
Co do samej kasy, wystarczy porównać pieniądze, które przetaczają się przez ZUS i NFZ z tymi, którymi wspieramy Ukraińców by zauważyć, że są to wielkości z dwóch zupełnie różnych światów. Dlatego przywoływanie tych naszych biednych pacjentów stojących w kolejkach to mniej więcej taki sam populistyczny bzdet, jak ,,pedalska tęcza" i głodujące dzieci w ustach takiego jednego prawicowego pajaca.

Pzdr.

World on fire with a smoking sun,
Stops everything and everyone,
Brace yourself for all will pay,
Help is on the way!

Profil PW Email

»Matheo   #5 
Rycerz

Starke napisał/a:
Co do samej kasy, wystarczy porównać pieniądze, które przetaczają się przez ZUS i NFZ z tymi, którymi wspieramy Ukraińców by zauważyć, że są to wielkości z dwóch zupełnie różnych światów. Dlatego przywoływanie tych naszych biednych pacjentów stojących w kolejkach to mniej więcej taki sam populistyczny bzdet, jak ,,pedalska tęcza" i głodujące dzieci w ustach takiego jednego prawicowego pajaca.

No chyba nie do końca, jeżeli Ci jak to kpiąco wypowiedziałeś "biedni pacjenci" stoją w kolejkach i czekają na wizyty u specjalistów lub na zabiegi miesiącami/latami, to wydaje mi się to czystą abstrakcją, żeby zmniejszać jeszcze choćby w minimalnym stopniu kasę w nfz poprzez leczenie ukraińców. Pomijam w tym wypadku taką oczywistość jak to, że zusy krusy i inne nfzety to studnie bez dna. Tu chodzi o coś innego, zwyczajnie zachwianie.

Profil PW Email

Starke   #6 

Matheo...mówimy o 58 osobach (stan na 25 lutego, pewnie już się zmienił), z czego część leczy się w szpitalach MSW (odrębna pula), a wszyscy trafili w trybie nagłym. Żaden pacjent w Polsce tego nie odczuje – nawet gdyby tych kilkudziesięciu było zauważalnych pośród dziesiątków milionów osób mających uprawnienia w NFZ – co jest matematycznie absurdalne – to Polak w takim samym trybie otrzyma taką samą pomoc, bo to nie są żadne zabiegi, na które czeka się miesiącami/latami, a pomoc doraźna. Byś zrozumiał lepiej: gdy wpadniesz pod samochód i odniesiesz obrażenia, z definicji trafiasz do szpitala (chyba, że skończy się na paru siniakach) i z definicji też stan Twoich obrażeń jest monitorowany do momentu zażegnania poważniejszego niebezpieczeństwa. Ci ludzie nie otrzymali dożywotnich uprawnień do korzystania z pełnego pakietu w ramach NFZ na jakichś preferowanych zasadach, które pozwoliłyby im uniknąć kolejek. Więcej – ci ludzie, poza doraźną sytuacją, nie mają żadnych podstaw by korzystać z NFZ dopóki nie płacą składek.
Dlatego nazywam Twój zarzut populistycznym bzdetem, a nie dlatego, że żywię pogardę dla naszych pacjentów. Zresztą, to m. in. ja utrzymuję ten bandycki system, na dodatek nieco dłużej niż Ty (o ile w ogóle cokolwiek płacisz), trudno więc, bym strzelał do samego siebie.

Pzdr.

World on fire with a smoking sun,
Stops everything and everyone,
Brace yourself for all will pay,
Help is on the way!

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13