19 odpowiedzi w tym temacie |
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 06-07-2012, 20:19 "Phi...czytadło!" - obraza dla książki?
|
|
Często decydując się na zakup książki przegadam internetowe lub gazetowe recenzje. Odniosłem wrażenie, że masa ludzi piszących obecnie na forach celowo izoluje się od nieoczytanego motłochu.
Sytuacja zaostrza się w miarę dorastania czytelnika. Przecież 20 paro letni "dojrzały" czytelnik, recenzent, krytyk itp. nie oceni "dobrej rzemieślniczej roboty" pozytywnie. Kuriozalne sytuacje następują gdy niektórzy zaczynają promować książki raczej trudne do zrozumienia w ramach gatunku. Postępowanie tym bardziej irracjonalne gdy robią to w odniesieniu do czytelników młodych, polegających raczej na mniej skomplikowanej lekturze.
Czy fabuła bez 10 dna i kilkuset zwrotów akcji (oraz najlepiej metafor i odniesień do obecnej sytuacji politycznej, poglądów autora na teologie itp. ) nie może być po prostu określana mianem dobrej?
Mam skrzywienie odnośnie czytania i lubię dopowiadać sobie "co autor mógł mieć na myśli" ale uzurpowanie sobie prawa do interpretacji zabija całą chęć dyskusji i fascynacje wykreowanym światem. Tym bardziej, że często zostaję zgaszony zaraz po starcie rozmowy ponieważ rozmówca albo nie czyta albo uważa proponowaną przeze mnie lekturę za "Harlequina fantasy dla 14latków".
Oczywiście dotyczy to również innych mediów. Film, komiks animacja - dla krytyka to wszystko to samo. Liczy się tylko ambitne kino i wysublimowana lektura.
Stąd pytania. Czy lubicie czytać? Co czytacie? Czy ksiażka musi być skomplikowana żeby była dobra? |
Ostatnio zmieniony przez Sorata 06-07-2012, 20:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 06-07-2012, 22:15
|
|
Przez pseudo znawców i recenzentów mało kiedy sugeruje się opiniami z internetu przy ostatecznym zakupie jakiegoś produktu (bez względu na to czy jest to gra czy książka). Dlatego też filmweb służy mi np. do tego aby sprawdzić po prostu czego film dotyczy, albo jakiego jest gatunku, czy też kto w nim gra
Jasne, są strony, czy też gazety, które po długim czasie zyskały moje uznanie i biorę je pod uwagę jednak nie ma ich aż tak wiele. Zazwyczaj staram się na własna rękę poznać daną rzecz. W Empiku przeczytać fragment książki lub po przejrzeniu filmików (itd., itp.,) o grze. Dlaczego tak? Bo zgadzam się w pełni, że w dzisiejszych czasach zbyt często doszukuje się w zasadzie jasno nie wiadomo czego, np. realistycznych elementów w książce fantasy. Często odbiór książek, filmów, gier, jest bardzo subiektywny, każdemu może coś się innego spodobać, a czasami chodzi po prostu o zwykłe odczucia. Film czy serial nie musi być przepełniony akcją, lub skomplikowanymi bohaterami albo wieloma zwrotami akcji. Wystarczy, że ma jakiś element, który ciekawi. Nie mówię, że rozbudowana produkcja jest zła, ale porównywanie wszystkiego do określonego przykładu który musi zawierać wszystko jest zwyczajnie głupie. Dla mnie np. dramat poruszający ważne, poważne tematy nie musi być w związku z tym kinem wartym uwagi, bo nie muszę znaleźć głębokiego przesłania, aby pomyśleć nad filmem.
Nie licząc niesamowitego Supernatural, którego jestem ogromnym fanem, oglądam też na bieżąco serial Falling Skies. Nie będę przybliżał czego dotyczy, ale wiele osób zarzuca mu za małą ilość akcji i brak wyróżniających postaci. Ale ile jest produkcji tego typu (o inwazji obcych), gdzie przynajmniej jeden z głównych bohaterów nie jest członkiem oddziałów specjalnych, a sami obcy planują coś więcej niż tylko zabić ludzi i zniszczyć planetę.
Książka nie musi być z wielowątkową fabułą, niezwykle złożonymi postaciami, które powielają schematy, aby wciągnąć czytelnika. Mnie urzekło Metro 2033 Dmitrija Głuchowskiego. Czekam na to aż pojawią się książki pisane przez różnych autorów osadzone w świecie z powieści rosyjskiego autora, które do tej pory są w obiegu głównie za granicą.
Trudno mi wymieniać więcej pozycji tak na początek. Poczekam na rozwój dyskusji lub na kierunek w którym pójdzie |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 07-07-2012, 14:57
|
|
Cytat: | Przez pseudo znawców i recenzentów mało kiedy sugeruje się opiniami z internetu przy ostatecznym zakupie jakiegoś produktu (bez względu na to czy jest to gra czy książka). |
Ale w takim razie narażasz się często na znaczne uszczuplenie sakiewki przy zakupie bubla.
Cytat: | Jasne, są strony, czy też gazety, które po długim czasie zyskały moje uznanie i biorę je pod uwagę jednak nie ma ich aż tak wiele. |
Podrzuć proszę jakieś nazwy serwisów zajmujących się książkami. Chętnie wykorzystam nowe punkty odniesienia. Dotychczas po prostu wklepywałem tytuł i autora w google.
Mi również przypadło do gustu Metro. Jeśli cię to interesuje niedawno w Polsce miała premierę czwarta już książka z tego własnie uniwersum. |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
|
Napisano 07-07-2012, 15:43
|
|
Sorata napisał/a: |
Ale w takim razie narażasz się często na znaczne uszczuplenie sakiewki przy zakupie bubla. |
W moim przypadku rzadziej coś kupuje po prostu. Czasem długo czekam aż kupie coś za czym się oglądam, ale staram się mądrze wybierać ;p
Cytat: | Podrzuć proszę jakieś nazwy serwisów zajmujących się książkami. Chętnie wykorzystam nowe punkty odniesienia. Dotychczas po prostu wklepywałem tytuł i autora w google. |
Aby sprawdzić o czym jest dana produkcja przyglądam się m.in. na stronie gildia.pl. A tak to podobnie jak Ty z tym, że szukam też informacji po stronach fanowskich danego autora. Niby bardziej słodzą, ale też i potrafią ocenić czy dana książka jest lepsza od innej
Cytat: | Mi również przypadło do gustu Metro. Jeśli cię to interesuje niedawno w Polsce miała premierę czwarta już książka z tego własnie uniwersum. |
,,Do światła", myślę że nie długo już będę ją miał Choć ,,Piter" tak mi się czytało, wciąż najlepsze jest Metro 2033. Czekam mimo wszystko aż w Polsce pojawią się kolejne części Uniwersum. W Rosji jest ich dużo:
Obrazek-Klik! |
Ostatnio zmieniony przez Twitch 07-07-2012, 15:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 07-07-2012, 15:55
|
|
Dzięki za stronkę.
Jeśli interesuje cie tematyka metra 2033 i tematy postapokaliptyczne możesz "poczuć" klimat w grach Metro 2033 i Stalker. Szczególnie ten drugi tytuł w trzech częściach jest niesamowicie klimatyczny podczas wieczornego grania.
Cytat: | A tak to podobnie jak Ty z tym, że szukam też informacji po stronach fanowskich danego autora. Niby bardziej słodzą, ale też i potrafią ocenić czy dana książka jest lepsza od innej |
Dla mnie strony fanowskie mają taką wadę, że większość opinii jest skrajna. Albo cud, miód i orzeszki albo totalne dno.
Cytat: | ,,Do światła", myślę że nie długo już będę ją miał Choć ,,Piter" tak mi się czytało, wciąż najlepsze jest Metro 2033. Czekam mimo wszystko aż w Polsce pojawią się kolejne części Uniwersum. W Rosji jest ich dużo: |
Piter był dla mnie trochę inny. Metro 2033 wykreowało uniwersum wiec siłą rzeczy znalazło się tam troche misz maszu i niedopowiedzeń. Piter był już bardziej przyziemny i chwała mu za to. |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
|
Napisano 07-07-2012, 16:04
|
|
Sorata napisał/a: | Jeśli interesuje cie tematyka metra 2033 i tematy postapokaliptyczne możesz "poczuć" klimat w grach Metro 2033 i Stalker. Szczególnie ten drugi tytuł w trzech częściach jest niesamowicie klimatyczny podczas wieczornego grania. |
Grałem w Metro 2033, a w Stalkera nie miałem przyjemności. Poluję na niego po filmie Czernobyl: Reaktor strachu, choć ze względu na lokalizację i post katastroficzny klimat.
Cytat: | Dla mnie strony fanowskie mają taką wadę, że większość opinii jest skrajna. Albo cud, miód i orzeszki albo totalne dno. |
To prawda, ale czasem znajdzie się coś z czego można poskładać opinie i zdobyć informacje
Cytat: | Piter był dla mnie trochę inny. Metro 2033 wykreowało uniwersum wiec siłą rzeczy znalazło się tam troche misz maszu i niedopowiedzeń. Piter był już bardziej przyziemny i chwała mu za to. |
Inny, dobre określenie, trafne Ciekaw jestem pozostałych części z Uniwersum, ponieważ część wychodzi nie tylko poza metro, ale też poza granice Rosji. Choć akcja jednej części ma dziać się na okręcie podwodnym, co mnie niezbyt przekonuje..
Przyznaje, że pierwszy raz urzekł mnie postapokaliptyczny świat. Liczę po cichu, że Głuchowski pokusi się o wydanie jeszcze jednej części |
Ostatnio zmieniony przez Twitch 07-07-2012, 16:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
|
Napisano 09-07-2012, 14:42
|
|
Sorata a Ty co czytasz? Poza Dragon Ballem jesteś zagorzałym fanem jakichś książek? |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 09-07-2012, 18:41
|
|
Zagorzały fan Dragon Balla? Dawno mnie tak nikt nie nazwał. Ogólnie czytam większość ksiażek, które dorwę ale moim konikiem jest szeroko pojęta fantastyka. Przy dużym ograniczeniu czasowym w porównaniu do szczenięcych lat, moje lektury plasują się mniej więcej w tym gatunku. Odprężają i skłaniają do wysiłku umysłowego Dwa w jednym.
Nie określiłbym się zagorzałym fanem jakiegoś tytułu. Lubię dyskutować o tym co mi się podoba. Jesli patrzeć z takiego punktu widzenia to "zagorzałego fana" można zmienić na "fanatyka"
A jaki jest Twój konik? |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
|
Napisano 09-07-2012, 18:51
|
|
Również fantastyka, choć poszukuję jakichś książek w stylu ,,Aniołów i Demonów" Browna, gdzie jest trochę kryminału, trochę łamigłówek i jakiegoś nawiązania do przeszłości. Ogólnie jeżeli chodzi o powieści detektywistyczne lubię klasyki, bo z nowych nie bardzo się orientuję. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 10-07-2012, 16:09
|
|
Jako, że wątek zaczyna żyć własnym życiem zapraszam na PW lub gg. O książkach chetnie porozmawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Sorata 10-07-2012, 16:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
|