Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

AIKI
 Rozpoczęty przez *Lorgan, 29-04-2009, 11:03

6 odpowiedzi w tym temacie
*Lorgan   #1 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou

Czytał/oglądał ktoś z Was Tenjou Tenge? Autor tamtego dziełka pozwalał sobie na pokazywanie dość brutalnych i erotycznych scen (osobno, rzecz jasna :DD ). W AIKI'm mamy to samo... tylko bez słowa "dość".
Manga kwalifikowałaby się do działu "shounen", gdyby tylko wyciąć z niej wszystkie sceny seksu, nagie piersi, łamane kości i obcinane palce. Rozumiem przez to, że fabuła w gruncie rzeczy nie jest ani specjalnie dorosła, ani złożona. Ot, średniaczek skupiający się na sztukach walki i rywalizacji licealistów/studentów.
Głównym bohaterem opowieści jest niejaki Kunitoshi Joukyuu. Z pozoru zwykły, perwersyjny gość z nieciekawą fryzurą i zblazowanym spojrzeniem. Pod tą przykrywką kryje się jednak istny geniusz Aikido. Mając 16 lat posiadał już tytuł mistrza, a pięć wiosen później trójkę doskonale przeszkolonych uczniów. Jego celem nie jest "walka o miłość", "wyzwolenie uciśnionych", ani dowiedzenie, że "prawdziwą siłę ma się wtedy, kiedy walczy się w obronie przyjaciół (lub u ich boku)". Nie ukrywam, że bardzo mi się taka bezzałożeniowość podoba... Podobnie zresztą jak w Beelzebubie ;)
Chodzi generalnie o to, że gość został przekonany do pomocy swojej kuzynce i dwóm byłym uczennicom w kilku problemach. Najpierw chodzi o los szkoły, w której dwie z nich się uczą, a następnie o... chłopaka jednej z nich, który postanowił sobie zejść na złą drogę (będąc przy tym niesamowicie potężnym wojownikiem).

W chwili gdy piszę ten tekst wydano 44 chaptery mające po ok. 30 stron. Przeliczając na bleachowy standard mamy więc... blisko 66.
Od dawna miałem chrapkę na serię, w której autor nie bałby się wkraczania na grunt hentai. Ciekawiło mnie, co by z takiego miksu gatunków wyszło. Wreszcie mam odpowiedź :DD

Pzdr.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

»Sorata   #2 
Yami

Poziom: Genshu
Moim zdaniem Aiki straciło pazurki. Hentaiem to nigdy nie było bo praktycznie w każej mandze podejście do seksu jest (idąc za lokalnymi standardami) raczej liberalne. Fabuła wlecze się niemiłosiernie, zboczony mistrz pokroju Roshiego okazuje się Yodą w przebraniu, a walki są nudne jak flaki z olejem. Nic dziwnego, że autor sięga po wypróbowanego już Bulla żeby wprowadzić lekki chociażby akcent komediowy. Szkoda bo tytuł miał potencjał.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

*Lorgan   #3 
Administrator
Exceeder

Niestety zgadzam się z przedmówcą. Aktualna saga woła o pomstę do nieba i nie zapowiada się na jakąś szybką odmianę. Najbardziej irytują mnie te wszystkie wydziwione bronie, którymi posługują się antagoniści. Niektóre z nich są wręcz kretyńskie, jak jojo czy pałko-pistolet. Jestem jednak wiecznym optymistą i czekam na lepsze czasy. Autor już kiedyś pokazał, że umie zrobić coś fajnego, więc może zrobić to ponownie... jeżeli dostatecznie się postara ;)

Pozdrawiam.

»Sorata   #4 
Yami

Nawiązując do dziwnych broni, gwoździem do trumny była zawartość skrzynki narzędziowej przytwierdzonej do ramion jednego z pobocznych przeciwników. W sumie to nawet śmieszne nie było. Szkoda.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

»Sorata   #5 
Yami

Jeśli to kogoś interesuje - AIKI zostało zakończone. Niestety moim zdaniem nie podniosło się z upadku aż do końca, stając się jedną z najnudniejszych mang o sztukach walki, jakie czytałem.

Profil PW Email

*Lorgan   #6 
Administrator
Exceeder

Zakończone? Czytałem do końca zagraniczną sagę, ale chyba miało być coś dalej.

Pozdrawiam.

»Sorata   #7 
Yami

Tym obrazkiem się sugerowałem. Lista chapterów na innym serwisie również ma dopisek THE END.

Ostatnio zmieniony przez Sorata 18-11-2013, 08:58, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14