| 164 odpowiedzi w tym temacie |
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
|
|
|
^Tekkey |
|
Generał Paranoia Agent

Poziom: Genshu
Stopień: Shogun
|
| Napisano 15-10-2015, 21:35
|
|
Może być odrobinę chaotycznie. Pytanie, które od dawna chodzi mi po głowie, a ostatnio stało się powodem mojej i oX'a głębszej rokminy. Mianowicie, jak w szczegółach działa na tenchi wyczucie douriki?
Wydaje mi się, że kiedyś była o tym mowa na sb - każdy człowiek jest w stanie wyczuwać aktywnie używane douriki (im więcej tym łatwiej), przy czym z własną średnią wartością koło 10 douriki wtapiają się w tło i nie potrafią się nawzajem wyczuwać.
Potem jest taki kwiatek:
| Cytat: | | Wyciszenie aury - Postać posiadająca 5000道力 zyskuje zdolność całkowitego lub częściowego wymazywania swojej prezencji. Może przez to ograniczyć emitowanie własnego Douriki, żeby zmylić wrogów lub się przed nimi ukryć. Zdolność nie działa w trakcie walki, ponieważ energia musi być wówczas aktywnie używana. |
Z czego wynika, że wysokość emitowanego douriki jest wartością stałą, a dowolne obniżanie własnej energii do poziomu tła to sztuka dla zaawansowanych. Tylko czy w takim wypadku wszyscy uczestnicy Tajnej Wojny poziomem 1+ nie powinni się bezproblemowo wyczuwać, skoro mamy setki razy więcej douriki od poziomu zwykłego człowieka? |
A mogę zrobić wszystko! Wystarczy Twoja krew.~♥
 |
|
|
|
»Shadow |
|
Yami

Poziom: Wakamusha
|
| Napisano 08-11-2015, 22:05
|
|
Ulepszenia/zamienniki mechaniczne...
Pytanie zainspirowane tą postacią:
https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=5418#5418
Na jakim poziomie stoją? Jesteśmy w stanie zastąpić oko technologicznym bajerem, który działa jak oko, czy możemy mieć zamienioną kończynę na protezę, która sprawuje się wystarczająco dobrze, by nie powodować problemów w walce? |
W więziennej rozpaczy... |
| Ostatnio zmieniony przez Shadow 08-11-2015, 22:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
^Pit |
|
Komandor

Stopień: Seikigun Bushou
|
| Napisano 08-11-2015, 23:28
|
|
| Niestety, Shadow, kiedy ja próbowałem wprowadzić coś takiego, Lorgan kategorycznie odmówił. Niestety, ale nie możemy sprzedawać biomechanicznych gałek ani protez a'la luke Skywalker :/ Nie możemy mieć też co ciekawe latających szpiegodronów. Czyli, nie, Deus Ex to nie tutaj. Ale możemy mieć robota jako kompana, to już coś xD |
| Ostatnio zmieniony przez Pit 08-11-2015, 23:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder

|
|
|
|
^Genkaku |
|
Tyran Bald Prince of Crime

Stopień: Senshu
|
| Napisano 30-11-2015, 12:47
|
|
| Tekkey napisał/a: | Może być odrobinę chaotycznie. Pytanie, które od dawna chodzi mi po głowie, a ostatnio stało się powodem mojej i oX'a głębszej rokminy. Mianowicie, jak w szczegółach działa na tenchi wyczucie douriki?
Wydaje mi się, że kiedyś była o tym mowa na sb - każdy człowiek jest w stanie wyczuwać aktywnie używane douriki (im więcej tym łatwiej), przy czym z własną średnią wartością koło 10 douriki wtapiają się w tło i nie potrafią się nawzajem wyczuwać.
Potem jest taki kwiatek:
| Cytat: | | Wyciszenie aury - Postać posiadająca 5000道力 zyskuje zdolność całkowitego lub częściowego wymazywania swojej prezencji. Może przez to ograniczyć emitowanie własnego Douriki, żeby zmylić wrogów lub się przed nimi ukryć. Zdolność nie działa w trakcie walki, ponieważ energia musi być wówczas aktywnie używana. |
Z czego wynika, że wysokość emitowanego douriki jest wartością stałą, a dowolne obniżanie własnej energii do poziomu tła to sztuka dla zaawansowanych. Tylko czy w takim wypadku wszyscy uczestnicy Tajnej Wojny poziomem 1+ nie powinni się bezproblemowo wyczuwać, skoro mamy setki razy więcej douriki od poziomu zwykłego człowieka? |
Też mnie to interesuję, a nie padła oficjalna odpowiedź. Jak to jest z tym wzajemnym wyczuwaniem Douriki ? |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder

|
| Napisano 30-11-2015, 12:54
|
|
Dziwne, wydawało mi się, że na to odpisywałem.
| Tekkey napisał/a: | | każdy człowiek jest w stanie wyczuwać aktywnie używane douriki (im więcej tym łatwiej), przy czym z własną średnią wartością koło 10 douriki wtapiają się w tło i nie potrafią się nawzajem wyczuwać |
Nie jest to prawdą. Istnieją moce i urządzenia, które umożliwiają wykrywanie Douriki, jednak w żadnym razie nie jest to zdolność posiadana domyślnie przez wszystkich.
| Tekkey napisał/a: | | Z czego wynika, że wysokość emitowanego douriki jest wartością stałą |
Zgadza się. Bazuje na tym min. scouter.
Reszta pytań traci zasadność w obliczu powyższego.
Pozdr. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Dann |
|
Rycerz

Poziom: Ikkitousen
Stopień: Fukutaichou
|
| Napisano 01-12-2015, 15:43
|
|
To teraz pytanko ode mnie. Jak wyglądają stopnie wojskowe zwykłych ludzi dla poszczególnych narodów? (z oczywistych względów najbardziej interesuje mnie Nag ^^). Wiemy jak ma się sprawa z nadludźmi/zealotami/szamanami, ale jak np. szeregowy nadczłowiek ma się do zwykłego... No właśnie, kogo? Wśród graczy awansuje się bezpośrednio z szeregowego na porucznika, ale czy zwykli żołnierze mają stopnie "przejściowe"?
Według opisu rycerzy w wojsku, pełnią oni rolę dowódców oddziałów lub członków specjalnych jednostek, ale czy taki szeregowy może przewodzić zwykłemu, dajmy na to, kapralowi lub sierżantowi?
Wybaczcie chaotyczne pytanie ^^ |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder

|
| Napisano 01-12-2015, 15:50
|
|
Dann, sprawa była już poruszana:
| Lorgan napisał/a: | | Tekkey napisał/a: | | Jeśli to jest najmniejszy oddział, jaką liczbą podwładnych dysponują wzmiankowani ludzcy oficerowie, najwyraźniej dowodzący pozostałymi 445 600 wojakami armii sanbetsu? I jaką rangę piastują, skoro pomiędzy porucznikiem i szeregowym nie ma w strukturach armii na tę chwilę nic? |
Nazywani są po prostu oficerami. Ich rangi nie były nigdy szczególnie istotne, bo ich losy nie były nawet zgłębiane, ale jeżeli potrzebujesz tego do jakiegoś wpisu, możemy przyjąć: starszych podporuczników, podporuczników, młodszych podporuczników, starszych chorążych, chorążych, młodszych chorążych, różnej maści sierżantów oraz kaprali. W takiej kolejności. |
Pozdr. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
^Tekkey |
|
Generał Paranoia Agent

Stopień: Shogun
|
| Napisano 05-12-2015, 17:49
|
|
Moje poprzednie pytanie było wstępem do obecnego: jak to jest z rozpoznawaniem douriki? Ostatnio GeyBar dostarczył nam tony materiału porównawczego:
| Pit napisał/a: | | Gdy udawali się do stolika, Pita coś tknęło. Zerknął mimowolnie w stronę lady. Czyli przeczucie go nie myliło. Oni tu byli. Obaj. |
| Pit napisał/a: | | Douriki Gena i Soraty nadal gdzieś tam odbijało się echem z tyłu jego głowy, dręcząc go jak kłująca pinezka wbijająca się w skórę. |
Ok, już wiemy, że Pit nie mógł wyczuć douriki żadnego z nich. Ale w czysto hipotetycznej sytuacji: gdyby Genkaku aktywował aurę w pobliżu, a Pit byłby w stanie odczuć jej działanie, czy zdołałby rozpoznać Gena wyłącznie na tej podstawie?
a) Ponieważ się znają?
b) Tylko dlatego, że zetknęli się już w otwartej walce przeciw sobie?
c) Jedynie gdyby Gen uaktywnił już kiedyś aurę w obecności Pita?
Jakie informacje mógłby uzyskać? Jakieś mgliste przeczucie? Czy douriki to tylko cyfry, a jedyne informacje jakich dostarcza odczuwanie aury, to że emiter posiada douriki więcej-mniej od odczuwającego?
I jak się ma zwykłe wyczucie do:
| Cytat: | | → Eisai Shinka: Yochi (Evolved Eisai: Foresight) - wytrenowany "szósty zmysł" pozwala czytać aurę przeciwnika (emanację Douriki), żeby skuteczniej przewidywać jego ruchy. W walce stanowi znaczną przewagę, pozwalając, między innymi, kompensować braki w Szybkości. | Czy onten zapewnia jakieś dodatkowe informacje? Pozwala rozpoznawać wzorce odczuwanego douriki? Czy to już właśnie wyczucie, ale skoncentrowane wyłącznie na ruchach, bez roztrząsania czy douriki wydaje się znajome czy nie?
| Sorata napisał/a: | Dobrze, ze Pit nie wiedział jeszcze, że tutaj jest (nie wyczujesz mojego douriki, bo potrafię je tłumić Pit ). |
Zastanawia mnie również, czy tłumiąc douriki nadal otrzymujemy związane z nim bonusy do cech chi? |
A mogę zrobić wszystko! Wystarczy Twoja krew.~♥
 |
| Ostatnio zmieniony przez Tekkey 05-12-2015, 18:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|