Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

[Genkaku] Kartoteka
 Rozpoczęty przez ^Genkaku, 27-07-2015, 18:25

25 odpowiedzi w tym temacie
^Genkaku   #1 
Tyran
Bald Prince of Crime

Poziom: Genshu
Stopień: Senshu
Ok, prezentuję wam moje wariacje na temat Kalamirowego Bingo Note. Zanim zaprezentuję efekty pracy opiszę krótko co i jak. Po pierwsze "pajęczynka" - cały problem z tą formą prezentacji graficznej, polega na tym, ze wszystkie wartości muszą być sprowadzone do wspólnego mianownika. W tym przypadku doszedłem do podobnych wniosków co Kalamir, że najlepiej przeliczyć wszystko na procenty. Przepis Kalamira wygląda tak:

Cytat:
TEN i CHI 1 punkt równa się 10% wyjście ponad skale oznacza full na diagramie.
Shageki, Kenjutsu, Fuketsugei, Hakuda, wartość 0 czyli brak talentu oznacza 25% na diagramie, te parametry nie mogą sięgnąć zera chyba, że jest się inwalidą. Każdy kolejny punkt oznacza 25% więcej aż do 75% przy wartości 2. 100% można zdobyć tylko przy pomocy stylu walki.
Siła, Szybkość, Wytrzymałość, każdy 1 punkt równa się 10% z uwzględnieniem douriki. Wyjście ponad 100% (wartość 10 punktów) oznacza full na diagramie.
Umiejętności 20 punktów umiejętności to 100% na diagramie. Suma punktów umiejętności x5 daje wynik %.
Moc: 4 poziomy postaci każdy jeden to 25%
Szkoła walki/Sztuki walki: 4 punkty (4ty dodatkowy za onten) każdy jeden punkt wykorzystany to 25%

Ja przyjąłem inną metodykę - do każdej wartości przypisałem wartość maksymalną, która stanowiła 100%. Wzór na poszczególne cechy wygląda więc tak: x/max wyrażone w %, gdzie x to wartość cechy bohatera. Proste. Wyszło więc następująco:
Ten - maksymalna wartość to 8 (4 cechy od 0 do 2)
Shageki, Kenjutsu, Fuketsugei, Hakuda - max 3 pkt, gdzie 0=0%, 1=33% 2=66% szkoła walki = wirtualny punkt. Tak więc ktoś z Hakuda na 2 i szkołą walki będzie miał na diagramie 100%
Siła, Szybkość, Wytrzymałość - max dla poszczególnych to 5 (maksymalny początkowy potencjał dla nadludzi). Gdzie 0=0% 5=100%
Chi - max ustawiłem na 15 czyli sumę maksymalnych wartości w podcechach.
Douriki - max ustawiłem na 8000 ;)
Umiejętności - max wynosi 40.
To tyle, bo resztę z Kalamirowego pierwowzoru wywaliłem uznając za zbędne.
Oczywiście graficzna prezentacja "pajęczynki" jest do poprawy. Mam nadzieję, ze reszta wam się spodoba ;)

Do obróbki graficznej użyłem onlinowego narzędzia o nazwie Canva

Oto efekty (nie umiem robić tych miniaturek :P ):

P.S.
Canva daje możliwość, zapisania takiego "projektu" również w pdfie, z aktywnymi linkami np do karty postaci na forum, lub konkretnej walki ;)
Ostatnio zmieniony przez Genkaku 27-07-2015, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email Skype

»Naoko   #2 
Zealota

Poziom: Wakamusha
Stopień: Gunjin
Lubię to :DD

Czytelne, kolorowe, cacy ;)

Za lekceważenie prawdziwej urody, tej nieopisanej przez zwykłe zwierciadło
Zgromieni przez lepszą, aż łzy z gniewu trwonią
W sedno trafiło stare porzekadło
Mądrość, nie seksapil jest straszliwszą bronią.

Profil PW WWW

*Lorgan   #3 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Nie dałoby się zrobić mniejszych obrazków? :DD Zamysł jest ciekawy i klimatyczny, ale wykonanie trochę niechlujne. Mogłeś np. dać starą, maszynową czcionkę z niedoskonałościami, żeby upodobnić całość do tajnych akt w styli "strefa 51" :DD

Pozdr.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

^Genkaku   #4 
Tyran
Bald Prince of Crime

Lorgan napisał/a:
Nie dałoby się zrobić mniejszych obrazków? :DD Zamysł jest ciekawy i klimatyczny, ale wykonanie trochę niechlujne. Mogłeś np. dać starą, maszynową czcionkę z niedoskonałościami, żeby upodobnić całość do tajnych akt w styli "strefa 51" :DD

Pozdr.

Pewnie, że dałoby radę, mniejsze obrazki. To wersja beta, do modyfikacji ;)
Z czcionką chciałem właśnie taki efekt, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniej. Trochę na szybko to robiłem. Też poprawie na pewno.

Profil PW Email Skype

»Suisei   #5 
Agent

Poziom: Keihai
Widać, że ten projekt jest w fazie beta. Jak poprawisz to będzie z pewnością odlotowy, ale już teraz jest super. Zasugerowałbym jedynie skoro możesz pomniejszyć avatary, abyś powiększył odrobinę "pajęczynki". Większe byłyby bardziej czytelne. Nie mogę się doczekać ostatecznej wersji. Jeśli to coś znaczy, to już w tej chwili masz ode mnie 7/10 ;)

Nani mo shinjitsude wa arimasen, subete ga kyoka sa rete iru

Profil PW Email Skype

^Genkaku   #6 
Tyran
Bald Prince of Crime

Zgodnie z sugestiami zmniejszyłem obrazki, zmieniłem czcionkę na maszynopis i powiększyłem "pajęczynkę" poprawiając trochę jej klimatyczność (zapewne kosztem czytelności) :)

Ostatnio zmieniony przez Genkaku 28-07-2015, 12:07, w całości zmieniany 2 razy  

Profil PW Email Skype

»Sorata   #7 
Yami

Bardzo mi się podoba taki sposób graficznego przedstawienia. Oczywiście też takie chcę :P

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

*Lorgan   #8 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Zgub żółty na podobiznach, zmień czcionkę przy wykresie na czytelną i lekko zmniejsz herb, żeby nie ucinało mu czubka ;) Poza tym, wydaje mi się, że czcionka opisująca folder (na samej górze) jest za duża i lepiej by wyglądała, gdyby była czarna.

Pozdr.

PS. Wykres musi być taki brzydki? Widzę tam jakiś pseudo cień i inne, groźne rzeczy.
PPS. Kalamirowe bingo note wciąż są lepsze, mimo wszystko.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

^Genkaku   #9 
Tyran
Bald Prince of Crime

Naniosłem poprawki wg sugestii Lorgana. Sorata w dwóch wersjach: 1. Ze statystykami wychodzącymi poza skalę. 2. Ze statystykami dostosowanymi do wielkości atrybutu (140% na wykresie) + Pieczątka YAMI na emblemacie państwa.

Ostatnio zmieniony przez Genkaku 28-07-2015, 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email Skype

»Twitch   #10 
Yami

Poziom: Wakamusha
Jak dla mnie świetna sprawa i duży plus za inicjatywę. Jeszcze żeby tylko avatary na aktach byly bez pikslów... Dodatkowo mógłbyś poświęcić trochę czasu na pracę nad pajęczynami. Czekam na pozostałe prace.

Little hell.

Profil PW

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15