1 odpowiedzi w tym temacie |
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 19-01-2012, 23:34 Saga o Gotreku i Felixie, czyli cykl "Zabójca"
|
|
Chociaż wiele informacji straciło na aktualności wraz z pojawieniem się drugiej edycji Warhammera Fantasy Role Play, książki z cyklu "Zabójca" wciąż pozostają wspaniałym uzupełnieniem opisu Starego Świata. Z tego powodu ja osobiście zabrałem się za lekturę pierwszego tomu, "Zabójca Trolli".
Książka okazała się jednak czymś więcej niż interesującym sprawozdaniem. Dzięki niezwykłej fabule odnalazłem więcej pomysłów na przygody, niż w jakiejkolwiek innej publikacji spod znaku Games Workshop. W z pozoru prostych opowiadaniach ukryły się bardzo nietuzinkowe dla mnie rozwiązania, które z pewnością umilą bądź uprzykrzą życie graczom na prowadzonych przeze mnie sesjach.
Zabójca Trolli jest zborem chronologicznie ułożonych opowiadań o przygodach tytułowego zabójcy, Gotreka i jego kronikarza, Felixa. Ich losy opisane są fikcyjnie od tomu drugiego, sugerując że pewne zdarzenia zostały pominięte. Najważniejszym z nich jest spotkanie bohaterów, które choć nie zostało nigdy wyjaśnione w pełni, jest bardzo często przywoływane przy różnych okazjach.
Nie będę rozpisywał się o tym, która przygoda podpasowała mi najbardziej, bo zwyczajnie nie chcę wywnętrzać się w sprawie motywacji. Nie teraz, przynajmniej.
Jeżeli ktoś z Was również czytał te książki, zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 20-01-2012, 13:50
|
|
Bardzo, ale to BARDZO wakacyjna lektura. Właściwie Zabójca Trolli był moim wstępem do Warhammera. Miałem 11 lat jak dopadłem te książkę i do 13 roku życia przerobiłem pierwszą trylogię (na bieżąco wydawana w Polsce, pamiętam czasy kiedy nie było nic więcej). Wtedy byłem zafascynowany taką literaturą, wykreowała częściowo moją wizję świata młotka. Dzisiaj? Dzisiaj szkoda byłoby mi czasu na takiego gniota xD Dobrze, że uwinąłem się z tymi książkami parę lat temu. W sumie, ostatnią część przeczytałem w ostatnie wakacje na mazurach xD no ale niestety, już nie było zachwytu sprzed dekady.
Zabójca Trolli był fajny. Kilka klimatycznych (aczkolwiek prostych do bólu) opowiadań. Raptem wstęp do większej historii. Miło, że z niektórych wydarzeniach pozostały blizny na Felixie już do końca sagi. Jakaś ciągłość została zachowana. Mineło 12.5 lat a ja wciąż pamietam każde opowiadanie, to chyba na plus.
Zabójca Skavenów - te książkę chyba wspominam najlepiej. Mrok, brutalność, intryga i w miarę prosta acz sensowna fabuła. Szkoda tylko, że poryte wątki z szarym prorokiem ciągnąć się będą w nieskończoność. King w kolejnych częściach będzie zasypywał czytelników bzdurnymi wątkami, które nikogo nie interesują.
Zabójca Demonów - nowi bohaterzy to strzał w dziesiątkę. Snori Malakai, Inżynierzy Krasnoludów, świat się troszkę powiększył, niestety tylko po to by skierować akcję na pustynię -_-
i w sumie to według mnie ostatnia część warta uwagi. Zaczynając od zabójcy smoków nastąpiła tendencja spadkowa. Może to ja stawałem się bardziej wymagającym czytelnikiem? Zabójca bestii przedstawił ciekawą wizję oblężenia Praag tylko po to by kiepściutki wszystko nędznie poprowadzoną intrygą, zabójca wampirów wydaje się częścią kompletnie niepotrzebną a zabójca gigantów...jest po prostu przekombinowany i głupi. Książek Longa nawet nie warto wspominać. To tak jak dać Burtonowskiego Batmana Joelowi Schumacherowi. Uśmiercił cały klimat serii zamiast go odratować :/
Well... podsumowanie? Jak ktoś chce się wkręcić w gry fantasy albo konkretnie w warhammera to ma tutaj dobrą pozycję. Jak ktoś oczekuje tutaj dobrej (nie ŚWIETNEJ ale tylko w miarę dobrej) fantastyki na poziomie... to niech idzie do sklepu po Le Guin albo niech jeszcze raz przeczyta sobie Tolkiena. |
|
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
|