Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Karin Fossum
 Rozpoczęty przez ^Curse, 26-10-2010, 14:27

1 odpowiedzi w tym temacie
^Curse   #1 
Komandor

Poziom: Genshu
Stopień: Shinobi Bushou
Idąc za oXem, zakładam temat ogólny dla twórczości pani Fossum, gdyż nie widzę sensu tematu dla poszczególnych książek.
Owa pani została okrzyknięta 'norweską królową kryminału' - niestety nie siedzę w tej tematyce na tyle głęboko, żeby to potwierdzić. Ale trzeba przyznać, że jest dobra w tym, co robi.

Jestem świeżo po lekturze 'Za podszeptem diabła'
Dwóch znudzonychi nastolatków krąży po mieście, szukając rozrywki i pieniędzy na kilka piw w barze. Niewinny wieczór uruchamia łańcuch tragicznych zdarzeń. Pełni młodzieńczej adrenaliny chłopcy planują napad. W wypadku, który inicjują prawdopodobnie zginęło dziecko. Ale to dopiero początek... Andreas włamuje się do domu Irmy Funder i wtedy Zipp widzi go po raz ostatni. Inspektor Sejer z pomocnikiem Skarrem wiele razy przejdą obok domu, gdzie unieuruchomiona ofiara będzie czekała na pomoc... Śledczy znajdą się w matni zeznań, na każdym kroku trafiając na mur ludzkiej obojętności, niechęci i zakłamania.
Źródło: www.merlin.pl

Zakupiłam książkę zupełnie przez przypadek i jestem z tego faktu niezmiernie zadowolona. Będąc początkowo wypełniaczem czasu, okazała się bardzo wciągająca.
Fossum świetnie buduje klimat, a przede wszystkim postaci, z których praktycznie każda odgrywa jakąś rolę w powieści. Historia w 'Za podszeptem diabła' opowiadana jest z wielu różnych perspektyw i żadna z nich nie wydaje się zbędna czy nawet nudna. Wszystko stanowi spójną, przemyślaną całość i z każdą stroną coraz ciężej się oderwać.
Określenie 'kryminał' jest też tutaj nieco mylące. Owszem, występuje zagadka kryminalna, ale jest ona w zasadzie tylko tłem dla thrillera psychologicznego. Dla ukazania 'jak rodzi się szaleństwo'.

Powieść jest kolejną z cyklu o policyjnych śledczych, Sejerze i Skarrem. Szczerze mówiąc już poluję na pozostałe książki :DD

Na taką literaturę trzeba mieć nastrój, a przede wszystkim ją lubić. Mimo to gorąco polecam wszystkim, bo warto się z tym zapoznać.

Profil PW Email

Kotołak Chaosu   #2 

Heh, ja też na jej książkę pt. "Kto się boi dzikiej bestii" tez wpadłem całkiem przypadkiem ;] Masz rację - jej książki nie do końca są kryminałami, ale raczej thrillerami psychologicznymi... Podobnie jest z książką którą czytałem. "Dzika bestia" opowiada o zbiegu z zakładu psychiatrycznego, który ostatnio był widziany w okolicy domostwa pewnej starszej samotnej kobiety. Niedługo później dochodzi do brutalnego zabójstwa tej kobiety, a podejrzenie pada na uciekiniera. Prawda jednak jest o wiele bardziej skomplikowana i po części zaskakująca...

To nie będzie dużym spojlerem jeśli wyjawię że ojcem jednego z głównych bohaterów powieści był Polak który przyjechał do Norwegii dorabiając zbieraniem truskawek , prawda? ;> Polecam

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12