Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Psyren
 Rozpoczęty przez »Sorata, 01-07-2015, 16:26

4 odpowiedzi w tym temacie
»Sorata   #1 
Yami

Poziom: Genshu
Przypadkowy przechodzień odbiera telefon dzwoniący w budce. Połączenie zostaje zerwane, a z automatu wyskakuje plastikowa karta podpisana "Psyren". Młody Ageha jeszcze nie wie, że to dla niego początek przygody. Niebawem zostaje wciągnięty do przypominającej grę walki o życie, gdzie obdarzeni umiejętnościami PSI uczestnicy ścierają się z potworami zwanymi Tavoo w świecie przypominającym wielką pustynię. Wraz z grupką sprzymierzeńców musi przed śmiercią odkryć zasady rządzące tym światem.
Rysunki nie przypadły mi do gustu. Są całkiem ładne, ale za to bardzo ubogie. Tła są monotonne i wyziera z nich za dużo bieli (nasunęło mi się tutaj skojarzenie z Hueco Mundo z Bleacha). W takim potencjale spodziewałem się czegoś zdecydowanie ładniejszego.
Mimo, że ciekawy pomysł, płynna historia i duża ilość akcji składają się na naprawdę udany miks,
dla mnie niestety nie jest tak różowo. Jako wielkiemu miłośnikowi wszystkiego co post-apokaliptyczne, bardzo przeszkadzała mi łagodność świata przedstawionego w Psyren. Największą siłą takiej formy jest nastrój śmiertelnego zagrożenia, który w tej mandze został praktycznie całkowicie zniwelowany przez supermoce. Nie znaczy to, że manga jest zła. Wchłania się ją szybko i nie zostaje za długo w pamięci. To pozwala jej z lekko spuszczoną głową stanąć w śród shounenowych hitów.

Ode mnie 6/10.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

^Genkaku   #2 
Tyran
Bald Prince of Crime

Stopień: Senshu
Nie wciągnęła mnie ta manga. Odpuściłem po około dwudziestu chapterach. Mimo, że faktycznie w miarę ładnie narysowana to wszystko poza tym wydaje się dość mdłe. Historia też jakoś za specjalnie mnie nie porwała. Nie wiem, może potem się rozkręci, ale już się raczej nie przekonam. Ode mnie 4/10

Profil PW Email Skype

»Dann   #3 
Rycerz

Poziom: Ikkitousen
Stopień: Fukutaichou
Oj, Psyrena czytałem kilkukrotnie, mimo że za pierwszym razem też szybko sobie odpuściłem. Ostatnia lektura z pół roku temu, lecz wrażenia dalej mam bardzo przyjemne. Często pada zarzut, że jest to po prostu mieszanka innych shounenów... Może to prawda. Ale dla mnie ta mieszanka jest bardzo zjadliwa i bez wahania mógłbym ją polecić innym. Ode mnie mocne 7,5/10 :ok:

What's dann cannot be undann ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Profil PW Email

^Genkaku   #4 
Tyran
Bald Prince of Crime

Stopień: Senshu
Dann napisał/a:
Oj, Psyrena czytałem kilkukrotnie, mimo że za pierwszym razem też szybko sobie odpuściłem.

hmm to może też dam jej drugą szansę za jakiś czas...

Profil PW Email Skype

»Drax   #5 
Yami

Poziom: Wakamusha
Również podchodziłem na jakieś 2 razy i w ostatecznym rozrachunku nie jestem zawiedziony. Z początku tytuł nieco przynudza, lecz z czasem historia nabiera tempa i pokazuje czytelnikowi zarówno fajne wątki, jak i postaci. Co uważam za plus tej mangi to jej długość - nie był to żaden tasiemiec. Żadne wątki nie wydawały się być wplecione na siłę, a i wydarzenia ułożyły się w solidną całość.

Jedyna rzecz, do jakiej mogłem się przyczepić, to nagły power-up głównego bohatera. Przez długi czas był raczej takim średnio-słabym przeciętniaczkiem, by nagle zyskać ogromną moc, dzięki której zwyciężył nad swoim największym wrogiem.

Podsumowując, Psyren okazał się być całkiem przyjemnym dziełem i mile go wspominam. Nie było to żadne arcydzieło, lecz spokojnie można je uznać za dobry tytuł.

Ocena 7/10

Per aspera ad astra.

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12