Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Gamble Fish
 Rozpoczęty przez »Sorata, 03-01-2014, 16:10

2 odpowiedzi w tym temacie
»Sorata   #1 
Yami

Poziom: Genshu
Manga zaczyna się bardzo typowo. W szkole pojawia się nowy uczeń. Tutaj, to niejaki Shirasagi Tomu - Hazardzista (termin "Gambler" bardziej mi się podoba) z powołania, zamiłowania i potrzeby. Jego przybycie porusza wszystkich uczniów, a także grono pedagogiczne, z demonicznym Abidani na czele. Shishidou bowiem jest szkołą dla ludzi o wysokim statusie społecznym (żeby nie powiedzieć snobów). Mimo, że przystojny, nowo przybyły blondasek nie pasuje do reszty towarzystwa. Za bardzo ekscytuje go ryzyko. Trzeba jednak przyznać, że wie co robi. Bawi się z bandą rozpuszczonych dzieciaków jak kot z myszami – wyzywając każdego chętnego do coraz odważniejszych (i bardziej absurdalnych) zakładów.

Przyjemnym jest od czasu do czasu przeczytać mangę, która stymuluje myślenie. Natężenie zagadek w Gamble Fish powinno zaspokoić każdego fana kryminałów, iluzji, a nawet tzw. Heist movies. Każdy zakład jest szeroko rozpisany, postaci rozważają konsekwencje swoich ruchów, a całość przypomina mecz szachowy w tempie turbo. Dodatkową atrakcją jest fakt, że każdy z graczy to oszust. Rozwiązanie więc nie zawsze jest tak skomplikowane jak można by zakładać ale odkrycie go i tak sprawia wiele radości.
Rysunki są przyjemne dla oka i zdetalizowane, ale stanowią tylko tło dla zagadek i dużej objętości tekstu. Trochę nawet żałowałem, że Gamble Fish nie pojawił się jako książka. Chociaż odrobina panchiry jest jak najbardziej miła dla oka. Umiejętności rysownika z pewnością dobrze skomponowały by się z trochę bardziej dynamicznym tytułem. Jeśli macie dłuższą chwilę czasu, wgryźcie się w tą mangę. Warto.

[ Dodano: 2015-10-24, 12:58 ]
Jeśli kogokolwiek to interesuje, kompletną mangę można znaleźć w sieci. Dziś skończyłem. Poziom wytrzymał do końca, chociaż różnorodność gier zmuszała do wyszukiwania informacji na ich temat w internecie. Otwarte, humorystyczne zakończenie pasuje do tytułu, a mimo, ze ostateczny wynik nie był niczym zaskakującym, to i tak doświadczyłem miłego uczucia finalizacji.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457
Ostatnio zmieniony przez Sorata 03-01-2014, 16:25, w całości zmieniany 2 razy  

Profil PW Email

^Tekkey   #2 
Generał
Paranoia Agent

Stopień: Shogun
Coś jednak jest w tych Draxowych oskarżeniach o wylewający się weltschmerz. Jeśli chodzi o mnie, zacząłem czytać mangę Gamble Fish właśnie po lekturze tej recenzji. ;) Siłą pierwszego rozpędu dotarłem do końca wyzwania przeciw seminarium Abidaniego. Później, traktując Gamble Fish jako typowy zabijacz okienek i dłużącego się czasu, dotarłem do samego przylotu ekipy do Makau. Na tym etapie chapterki mi się skończyły, toteż bez większego żalu dodałem tytuł do kategorii "zawieszone".
A bez żalu bo: A) uciążliwi główni bohaterowie, na czele z samym Tomu, B) za mało czasu w czasu antenowego dla jedynego Karalucha, którego autentycznie polubiłem, C) kreska kompletnie nie trafiająca w moje gusta.

Tak więc, moim zdaniem trochę tytuł przechwaliłeś, ale nie żałuję poświęconego na lekturę czasu. Może nawet kiedyś do niego wrócę. Skończone mangi czyta się zdecydowanie przyjemniej.

Ed. @Sorata - szukaj odniesienia do weltschmerzu nie tyle w samej recenzji, co w dzisiejszym komentarzu. :P

A mogę zrobić wszystko! Wystarczy Twoja krew.~
Ostatnio zmieniony przez Tekkey 24-10-2015, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

»Sorata   #3 
Yami

Cytat:
Coś jednak jest w tych Draxowych oskarżeniach o wylewający się weltschmerz.

Nie rozumiem. Jak to się ma do reszty mojej recenzji?

Edit: Staram się teraz dodawać numeryczne oznaczenia do tekstów. Sam nie traktowałem powyższego jako nazbyt entuzjastyczny, a podkreśliłem widoczne zalety.

[ Dodano: 2015-10-26, 07:59 ]
Edit: Figura retoryczna Tekkey. Punkty zainkasowałem, więc komentarze mnie nie obchodzą przecież. Because that's how i roll :P

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457
Ostatnio zmieniony przez Sorata 24-10-2015, 17:26, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16