*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 09-06-2009, 12:33 New Grappler Baki
|
|
To jest dopiero coś... Mangowa kontynuacja świetnego anime Grappler Baki. Wyjaśnia się kilka zagadek z przeszłości (pamiętacie np. tunel w świątyni, który pokazał Retsu jego mistrz? Dowiemy się, kto był jego twórcą...), masę nowych wrogów... min. przepakowanych kryminalistów, którzy przewijają się przez większość z 27 tomów. Dane nam będzie również poznać najlepiej wyszkolonego wojownika na świecie... człowieka, który liczy sobie grubo ponad 100 lat Jak zapewne się domyślacie, Yujiro będzie nim dość mocno zainteresowany.
Najciekawszym wg mnie faktem, jest jednak pojawienie się w "New Grappler Baki" pewnego pana... zwanego... Muhammad Ali. Poznamy również jego syna, Juniora.
Pozdrawiam i zachęcam do lektury |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 24-08-2009, 21:23
|
|
Seria bardzo dobra. Podobały mi się kolejne walki i naprawdę z przyjemnością śledziłem losy nawet postaci drugoplanowych. Pokonywanie kolejnych przestępców, trening by stać się coraz silniejszym - New Grappler Baki to nie pierwsza manga o tej tematyce. Ale połączenie specyficznej kreski i fenomenalnych walk daje bardzo dobre efekty. Turniej w Chinach był jeszcze ciekawszy i krył w sobie wiele niespodzianek. Youjiro jak zwykle w formie i drapieżniejszy niż zwykle. Jak tu nie lubić tego osobnika? Wprowadzenie Muhhamada Ali'ego i przeszłości Youjiro też bardzo mi się spodobało. Walka "juniora" z kolejnymi przeciwnikami, jego powolne uświadamianie na czym polega świat sztuk walki, a w końcu finałowe starcie z Bakim - poezja (nie umiałem się oderwać). I ostateczne wyzwanie - heh warto było czytać.
Szkoda, że kontynuacja - "Baki: son of Ogre" jest strasznie słaba i wskazuje na wyczerpywanie się pomysłów autora. Słabe walki (no może Baki vs Oliva było w miarę) i postęp fabuły wołający o pomstę do nieba. Całą sagę Pickle'a uważam za niesmaczny żart. |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 24-08-2009, 21:38
|
|
Sorata napisał/a: | Szkoda, że kontynuacja - "Baki: son of Ogre" jest strasznie słaba i wskazuje na wyczerpywanie się pomysłów autora. |
Widzę, że mamy w tej sprawie bardzo podobne zdania. Son of Ogre odrzuca czytelnika jak jakaś podrzędna wypocina nieznaczącego mangaki. Nie mogę wyjść z podziwu (w negatywnym tego słowa rozumieniu), że odpowiada za nią ten sam człowiek, co za części poprzednie - Itagaki Keisuke. Tym bardziej zadziwia mnie fakt, iż praca znajduje się na 198 miejscu w rankingu One Manga, zaś poprzednie jej części aż na (kolejno) 784 i 436. Coś tu jest bardzo nie w porządku.
Pozdrawiam. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 15-01-2012, 12:58
|
|
Postęp tłumaczenia jest raczej powolny. Niestety kolejne chapterki utwierdzają mnie w przekonaniu, że przedłużanie fabuły nie stanowi ukłonu w stronę czytelników. Umilam sobie troche czas translacjami pierwszej sagi mangowej, której nie umiałem znaleźć wcześniej. Przypomniałem sobie również cały turniej w Chinach. Tam to był Baki, którego chciało się czytać/ogladać. Teraz pozostał tylko biblijny "płacz i zgrzytanie zębów".
Zdawać by się mogło, że nareszcie nadchodzi koniec trzeciej serii Bakiego. Starcie z Yuujiro wygląda tym razem naprawdę poważnie i o dziwo Bakiemu udaje się nie ustępowac pola Ogrowi. Mało tego. Wielokrotnie przechodzi do ofensywy i udaje mu się zadać obrażenia. Po raz pierwszy ktoś upuścił krwi najsilniejszej istocie świata - oj, będzie się działo.
Interesujący jest też fakt, że mimo overhype'owania Yuujiro ta walka nie wygląda aż tak nieprawdopodobnie. Baki stłuczże wreszcie Yuujiro - przecież czeka na ciebie Pickle......... |
Ostatnio zmieniony przez Sorata 25-01-2012, 17:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 07-07-2012, 15:02
|
|
No to się porobiło - Baki ostatecznie stracił cienie realizmu w moich oczach. Pickle pokonany jednym ciosem, pięści ryjące beton i Baki wymieniający cios za cios z Ogrem. Kończ waść wstydu oszczędź. Dodatkowo denerwuje fakt, że rozdziały tłumaczone są na wyrywki i trudno doszukać się w tym wszystkim sensu. |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 07-07-2012, 15:29
|
|
Przestałem śledzić Bakiego już dawno temu. Ostatnio próbowałem wrócić, ale akcje z Picklem ostatecznie mnie zniechęciły (chociaż założenie tej postaci było całkiem oryginalne ). W ostatecznym rozrachunku wychodzi na to, że anime okazało się lepsze od mangi.
Pozdrawiam. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 25-01-2013, 18:26
|
|
Po latach saga Baki'ego nareszcie dobiegła końca. Zakończenie jak na mój gust bardzo mało satysfakcjonujące. Manga sinusoidalnie wracała czasem do niezłego poziomu, żeby po jakimś czasie znów zlecieć z hukiem. Szkoda zmarnowanego potencjału. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
|
Napisano 26-01-2013, 09:49
|
|
Większość jest w poprzednich postach. Po Retsu Kaio do Pickla skakał Kasumi Orochi z techniką wielu stawów (straszny chłam). Oczywiście przegrał, więc pałeczkę podjął Jackhammer, który również wtopił. Na ringu z Picklem stanął Baki - tutaj translacja się urywa na parę chapterów. Prawdopodobnie Baki przegrał- który potem podejmuje Ogra kolacją. Yuujiro rewanżuje się tym samym i zaczynają walczyć. Yuu cały czas chwali syna, tłuką się po mordach na oczach tłumów, ryją beton i niszczą sobą ściany. Po czym Baki zostaje znokautowany, a tatuś przyznaje mu mentalne zwycięstwo. Bllergh. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
|
|
|