3 odpowiedzi w tym temacie |
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 01-05-2013, 14:59 Shingeki no Kyojin
|
|
Wyobraźcie sobie czas, gdy praktycznie cała ocalała populacja ziemi jest zgromadzona w jednym miejscu. Niegdysiejsi władcy planety teraz trzęsą się ze strachu, a olbrzymie, koncentryczne mury (Maria, Rose i Sina), to jedyne co dzieli ludzkość od całkowitej eksterminacji. Obawiają się Tytanów - dziwnych, humanoidalnych istot, które pożerają ludzi. O tych tajemniczych istotach praktycznie nic nie wiadomo, a każdy strzępek informacji o przeszłości okupiony jest kolejnymi ludzkimi życiami. Przekonujemy się jak bardzo ta wiedza była wybrakowana, gdy gigantyczny Tytan niszczy fragment muru Maria.
W takiej rzeczywistości żyje główny bohater - Eren Jeager. Osierocony przez niespodziewany atak Tytanów ucieka z adoptowaną siostrą Mikasą . Dołącza do nich przyjaciel - Armin Arlelt. We trójkę próbują ułożyć sobie życie, dołączając do armii. Przeszedłszy ciężkie szkolenie, ku zaskoczeniu kolegów, zaciągają się do najbardziej elitarnej (i obarczonej najwyższą śmiertelnością) jednostki. Uczą się też obsługi futurystycznego sprzętu, który pozwala im na podjęcie walki z nietypowym wrogiem. Szkolenie przydaje się im zaskakująco szybko. Tytani rozpoczynają szturm na mur Rose. Całkiem przypadkiem Eren odkrywa u siebie zatrważającą umiejętność. Tymczasowo transformowany w Tytana pomaga odeprzeć atak, ale i tak wszystko staje na głowie. Teraz niedobitki ludzkości muszą podjąć desperacką walkę i odkryć jak najszybciej wszystkie tajemnice. Czy będą chcieli pomocy ze strony "wroga"?
Jedyna wadą tej mangi są dla mnie rysunki. Czasem zdeformowane twarze albo niedbale rozrysowany kadr wybijają mnie z narysowanego świata. Poza tym Shingeki no Kyojin jest bardzo zajmującym tytułem. Autor nie cacka się z czytelnikiem i często dowiadujemy się więcej o postaci tylko po to, by po jakimś czasie ujrzeć ją w paszczy Tytana. Desperację i strach czuć tutaj na każdym kroku bohaterów. Polecam |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
Ostatnio zmieniony przez Sorata 01-05-2013, 14:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 31-01-2014, 15:02 Re: Shingeki no Kyojin
|
|
Sorata napisał/a: | Jedyna wadą tej mangi są dla mnie rysunki. Czasem zdeformowane twarze albo niedbale rozrysowany kadr wybijają mnie z narysowanego świata. Poza tym Shingeki no Kyojin jest bardzo zajmującym tytułem. Autor nie cacka się z czytelnikiem i często dowiadujemy się więcej o postaci tylko po to, by po jakimś czasie ujrzeć ją w paszczy Tytana. Desperację i strach czuć tutaj na każdym kroku bohaterów. Polecam |
Obejrzałem 2 lub 3 odcinki i odrzuciła mnie po prostu kreska oraz płaczliwy główny bohater. Z opisu spodziewałem się, że tytani będą mało rozumni, ale liczyłem na jakiś epicki wygląd, coś ala Shadow of Colosus, a dostałem gołych ludzi z wykrzywionymi mordami i brakiem inteligencji. Szkoda, liczyłem, że to będzie coś fajniejszego, niestety nie ruszyłem dalej. |
Little hell. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 27-03-2015, 14:31
|
|
Nie będę zakładał nowego tematu, więc wypowiem się o anime tutaj:
Obejrzałem dotychczas dwa pierwsze odcinki i jestem zachwycony. Gdyby manga tak wyglądała, to nie zastanawiałbym się w ogóle nad czytaniem. Obraz, głosy, muzyka i reżyseria doskonale podkreślają sytuację. Zdecydowanie polecam. |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 27-03-2015, 17:29
|
|
Mnie znowu 2 pierwsze odcinki odrzuciły, ale może ze względu na prezentowaną akcję. Jak tylko JPF wydał Atak Tytanów to zabrałem się za mangę i... jestem zachwycony. Mimo tego, że kreska może nie zachwyca (szczególnie niedorozwinięty wygląd tytanów...) to ta historia ma coś w sobie, że czekam na kolejny tom jak na jakieś święto. Choć miejscami jest zbyt dramatycznie i ludzie za dużo filozofują to ma to ciekawą głębię. Do anime może wrócę, ale jak podgonię akcję z mangi. Chętnie zobaczę te urządzenia do skoków w akcji!
[ Dodano: 2015-10-05, 21:13 ]
Czytam na bieżąco polskie wydanie i jestem zadowolony. Poważna historia, która pokazuje ogrom ludzkich relacji i emocji w różnego rodzaju sytuacjach, czasami skrajnych. Z przyjemnością śledzę losy bohaterów i zastanawiam się co w zasadzie jest tajemnicą skrywana za tytanami. Zdecydowanie najsłabszym elementem jest kreska, ale jeżeli po przeczytanym tomie zastanawiam się jeszcze nad tym, a nie rzucam tom w kąt psiocząc nad kolejnym przegiętym motywem, który jest ,,z dupy" to mogę przeboleć i kiepskie rysunki. |
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13
|