7 odpowiedzi w tym temacie |
»Kalamir |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 06-04-2013, 15:05 Plan Zamku
|
|
Na potrzeby sesji RPG stworzyłem plan zamku. Starałem się uwzględnić w nim praktyczne rzeczy ale na pewno wymaga jeszcze wielu poprawek. Zapraszam do dyskusji. Możliwe, że macie jakieś cenne pomysły, lub może chcielibyście zapożyczyć ów plan na własną sesje.
Legenda:
A. Strażnica Wejściowa - w budynku znajduje się mechanizm podnoszący bramę, oraz pomieszczenia przeznaczone na użytek strażników.
B. Główna Baszta - w większości bardzo pojemny magazyn z doskonałym punktem obserwacyjnym. Główna baszta liczy 5 poziomów i wznosi się na łączą wysokość 17 metrów.
C. Wieża Więzienna - Podziemne poziomy częściowo pod podwórzem mieszczą cele. Wyższe poziomy to biuro kapitana straży, mniejszy barak, zbrojownia i ponownie cele.
D. Wieża Strażnicza - głównie pełni funkcje baraku, posiada pomieszczenia gospodarcze takie jak kuchnia i magazyn, zbrojownia.
E. Wieża Kuchenna - największy magazyn w obrębie zamku.
E. Domostwo
F. Domostwo
G. Domostwo
H. Warsztat Kowala
I. Stajnie
J. Sektor Kuchenny - obejmuje kilka budynków ze zwierzętami, studnie i wejście do wieży kuchennej.
Skala:
15 pikseli to dwa metry. Oznacza to, że domostwa mają wymiary 10 na 10 metrów (75x75). |
|
|
|
|
Starke |
|
Posty: 102 Wiek: 37 Dołączył: 07 Lut 2012 Skąd: Z przypadku
|
Napisano 06-04-2013, 15:33
|
|
e [Dzisiaj 16:15] »Starke: Na pierwszy rzut oka może być, tylko nie wiem, po co te domostwa. Jeśli to mały zamek a nie jakiś odpowiednik Krak de Chevalliers, niezbędna służba powinna mieszkać w samym zamku albo w podzamczu. Analogicznie, warsztat kowala powinien znajdować się raczej pod zamkiem.
e [Dzisiaj 16:17] »Starke: Zresztą, jak kowal to może być i płatnerz, miecznik... (to są raczej specjaliści od rzeczy wykonywanych na potrzeby rycerzy/wojska - kowal to raczej średniowieczna Castorama). Poza tym nie wiem, na jakim terenie mieści się Twój zamek, w jakiej okolicy, klimacie, czy coś pod nim jest etc.
e [Dzisiaj 16:18] »Starke: Z kowalem jest jeszcze taka sprawa, że, jeśli dobrze pamiętam, prace wymagające ognia starano się trzymać z dala od zabudowań, z oczywistych przyczyn.
Chcesz to masz |
World on fire with a smoking sun,
Stops everything and everyone,
Brace yourself for all will pay,
Help is on the way! |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
|
Napisano 06-04-2013, 15:40
|
|
Starke napisał/a: | Na pierwszy rzut oka może być, tylko nie wiem, po co te domostwa | Kiedyś zauważyłem (nie pamiętam kiedy gdzie) taki patent. W tym wypadku domostwa były przyznawane przez poprzedniego lorda ludziom, którzy pełnili jakieś funkcję. Do tej pory określiliśmy, że jedna z budowli należała do głównego tropiciela i jego rodziny. Inna mogła należeć do cyrulika inna do kogoś jeszcze innego albo była domkiem gościnnym. Preferowałem zawsze styl grania z ciasnymi niewygodnymi i ciemnymi zamkami niż z rozdmuchanymi monumentalnymi budowlami z rodem fantasy dlatego spodobał mi się patent z domami w obrębie muru.
Starke napisał/a: | »Starke: Zresztą, jak kowal to może być i płatnerz, miecznik... (to są raczej specjaliści od rzeczy wykonywanych na potrzeby rycerzy/wojska - kowal to raczej średniowieczna Castorama). | Napisałem ogólnie ale grając faktycznie byłoby to sprecyzowane lepiej co dokładnie. Chciałem zaznaczyć, że znajduje się pracowania.
Starke napisał/a: | Poza tym nie wiem, na jakim terenie mieści się Twój zamek | Ten akurat mieści się na małym wzniesieniu. U jego podnóża znajduje się większa wioska i dwa obozy namiota wypełnione uchodźcami. Obok trakt i dzikie laaasyyyy.... |
|
|
|
|
Starke |
|
Posty: 102 Wiek: 37 Dołączył: 07 Lut 2012 Skąd: Z przypadku
|
Napisano 06-04-2013, 16:04
|
|
Akurat te ,,zamki z fantasy rodem" są inspirowane autentycznymi budowlami (wspomniane Krak de Chevalliers, konstantynopolitański Boukoleon, węgierska Krasna Horka), mniejsza jednak o to. Jeśli w podzamczu znajduje się wioska, to wydaje mi się że nie ma sensu przerzucanie jakichkolwiek służb do samego zamku (nie licząc tak oczywistych jak kuchnia czy stajenni). Władca feudalny ma przecież pod nosem wszystko, czego potrzebuje.
Ale to są w zasadzie drobiazgi. Kwestia byłaby bardziej skomplikowana, gdyby twierdza była większa lub wolnostojąca, ale tak nie ma w zasadzie materiału przysparzającego jakichś większych komplikacji. Nie będę się więc wymądrzał, bo wskutek niepełnej wiedzy mógłbym Ci przypadkiem podrzucić jakieś bzdury, a nie przydatne uwagi
Jedyne, co może być istotne i w czym ewentualnie mógłbym coś podpowiedzieć to realia epoki i rejonu Europy, w którym chcesz umieścić ten zamek. Wygląda to jak typowa forteca zachodnioeuropejska, ale te stojące w Europie centralnej niespecjalnie się różniły, a we wczesnym średniowieczu miałeś tam specyficzną organizację feudalną. Stąd np. nie kowal, tylko cała wioska kowali, foluszników, złotników etc. Nie sądzę jednak, byś aż tak chciał sobie komplikować życie
Pzdr. |
World on fire with a smoking sun,
Stops everything and everyone,
Brace yourself for all will pay,
Help is on the way! |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
|
Napisano 06-04-2013, 16:21
|
|
Ten zamek będzie używany w Warhammerze (miks średniowiecza, renesansu i baroku) chcę by był możliwie jak najmniejszy ponieważ to jedynie zamek zwykłego Lorda (w okolicy ok 10 mil znajduje się 12 małych wsi przynależących - wieś = 4-8 rodzin). Co zaś się tyczy wioski kowala i specyfikacji faktycznie będzie przyjemnie kiedy zacznę to rozgraniczać na sesjach - taka komplikacja akurat bardzo mi się podoba.
Naturalnie starałem się napchać jak najwięcej rzeczy w razie gdyby przyszło komuś oblegać te budowle i trzeba było się w niej utrzymać kilka tygodni - co jest bardzo możliwe znając zdolności dyplomatyczne moich graczy xD |
|
|
|
|
^Genkaku |
|
Tyran Bald Prince of Crime
Stopień: Senshu
Posty: 1227 Wiek: 39 Dołączył: 20 Gru 2009 Skąd: Raszyn/Warszawa
|
Napisano 06-04-2013, 22:45
|
|
Dodałbym jeszcze wychodek Ogólnie wydaje mi się, że w obrębie murów starano się raczej o jak najmniej zabudować ze względu na możliwość rozprzestrzeniania się ognia. Poza tym chyba wszystko jest. |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
|
Napisano 06-04-2013, 22:57
|
|
wychodem i łaźnie rozkminiłem w wieże zamkowej po prawej stronie bliżej muru - łatwiej odprowadzić za mur wszystko - w tej samej wieży pomieszczenia typu łaźnia |
|
|
|
|
^Genkaku |
|
Tyran Bald Prince of Crime
Stopień: Senshu
Posty: 1227 Wiek: 39 Dołączył: 20 Gru 2009 Skąd: Raszyn/Warszawa
|
Napisano 06-04-2013, 22:59