Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Defense Devil
 Rozpoczęty przez *Lorgan, 03-10-2010, 19:14

3 odpowiedzi w tym temacie
*Lorgan   #1 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou

W poszukiwaniu czegoś do czytania po zakończeniu pierwszej serii Veritas, natrafiłem na dwie ciekawe pozycje. Pierwszą jest Medaka Box, drugą... bohater niniejszego tematu.

Manga przedstawia losy Diabelskiego Adwokata, Mephisto Barto Dertova Reffertlarka Kucabary... czyli po prostu Kucabary :DD Jest on synem władcy Piekła, czyli de faco księciem, który ma bardzo dobre i łaskawe serce. Jak łatwo się domyślić, nie pasuje zbytnio do swojej roli, z czego wynika całe mnóstwo komplikacji. Koniec końców, młodszy brat Legato przejmuje jego moc i wyrzuca nieszczęśnika do Limbo (Horyzontu Zdarzeń), gdzie za sprawą niejakiej Elimony przyjmuje pozycję prawnika, chroniącego przed potępieniem niesprawiedliwie osądzone dusze.

Defense Devil ma całkiem przyjemną kreskę i niezbyt zawiłą fabułę. Raczej niewielu zachwyci, ale z pewnością umili chwile wolnego czasu fanom shounenów.

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

»Zero   #2 
Agent

Poziom: Keihai
Bardzo się rozczarowałem. Z początku zapowiadał się fenomenalnie, chcoiaż oczywiście dobry demon ratujacy ludzi... no wiem, wiem, ale co ja poradzę że uwielbiam postacie wyłamujące się ze schematów (dobry demon)... nawet jeśli są schematami (dobra postać, z definicji zła) xD.

Z początku motyw "zawsze należy dać drugą szansę" wystarczy i jest miło. Pamiętam, że pierwsze chaptery satysfakcjonowały, jednakże manga ma tendencję spadkową.

Największym minusem będą walki. Są po prostu dupne, jak w Power Rangers. Koniec końców Kucabara po prostu zmieni się w demona i rozwali kogoś jednym ciosem. Karty zwiastowały zmianę, ale nie wiele zmieniło się na lepsze.

Bohaterowie nieco ratują sytuację. Kucabara przypomina Trigunowego Vash'a, podczas gdy Bichura... oj tak, uwielbiam tego małego imp'a, pełni rolę kogoś w rodzaju Happiego w Fairy Tail, czy Nami w załodze Słomkowych Kapeluszy - ma krzyknąć, rzucić sarkastycznym żartem i ogólnie jest sympatyczny.

No ale... pojawienie się Idamarii, późniejsza podróż po piekle... to jest naprawdę słabe :/. Jedyną rzeczą która mnie zainteresowała była historia Kucabary i Bichury.

Tak więc zasadniczo chciałbym polecić Defense Devil, na bezrybiu jak znalazł... ale nie spodziewajcie się rewelacji, warto jednak chociaż przejść przez początek, gdyż sam pomysł jest dobry póki nie dojdzie do zmęczenia materiału.

6/10 (na początku nawet aż 7.5 może bym się pokusił, no szkoda mi tej mangi)

PS: dobra, daję 9/10 za tą demonicę, która sprzedaje Kucabarze stuff... mamma mmiaaa... :3
Ostatnio zmieniony przez Zero 20-12-2010, 17:19, w całości zmieniany 2 razy  

Profil PW Email

»Sorata   #3 
Yami

Poziom: Genshu
Podobała mi się ta prosta fabuła. Kreska jest przyjemna, a mimo wielu scen walki bardziej skupiałem się na odkrywaniu charakterów postaci. Trochę żąłuję, że nie starczyło czasu na analizę demonicznych klanów. Również anioły zostały potraktowane po macoszemu. Odnoszę wrażenie, ze zakończenie wyskoczyło trochę na siłę. Uczucia niedosytu nie da się zastąpić hasłem "I żyli długo i szczęśliwie".

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

*Lorgan   #4 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Może i uczucia niedosytu nie da się zastąpić szybkim happy endem, ale już nowa seria o fajniejszych założeniach może tego dokonać. Jeżeli polubiłeś rysunki Kyung-Il'a, powinieneś zacząć czytać Area D - Inou Ryouiki. Autor fabuły jest inny w DD, ale zmiana jest moim zdaniem na plus ;)

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12