Mam pytanie dotyczące mechaniki i zdolności.
Ostatnio Kalamir prowadzi nam sesje w Bretonii. Przeglądając podręcznik zauważyłem, że żadna z bretońskich profesji, mających rozwiniecie +2 do ataku nie posiada zdolności błyskawiczny blok. Trochę mnie to zaintrygowało, bo w Księdze zasad tą zdolność ma każda profesja z tak dużym rozwinięciem do ataku.
Czy to niedopatrzenie ze strony wydawców, czy po prostu styl walki bretońskich rycerzy różni się tak bardzo od imperialnych, że twórcy uznali, iż błyskawiczny blok nie jest w ich stylu?
W innych profesjach z dodatków jest podobnie, czy to tylko bretończycy tak mają ?
Czy to niedopatrzenie ze strony wydawców, czy po prostu styl walki bretońskich rycerzy różni się tak bardzo od imperialnych, że twórcy uznali, iż błyskawiczny blok nie jest w ich stylu?
We wszystkich przykładach profesji z +2 do Ataków, które znalazłem w oficjalnych dodatkach, nie było błyskawicznego bloku. Nie ma żadnej zasady, wg której mając 3 ataki trzeba świetnie walczyć bronią dwuręczną (do tego głównie służy rzeczona zdolność). Sprawdzałem to z Kalamirem, kiedy ostatnio u mnie był. Miał Ci przekazać...
Miał przekazać ale przyszedł tak padnięty na sesję, że musiał ją zakończyć po 2 godzinach. Ja tam myślę, że to celowy zabieg mający wprowadzić jakąś wadę i w tak potężnych profesjach (cnoty, gralle i błogosławieństwa kosztem jednej zdolności).