Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Nowe strony m&a
 Rozpoczęty przez Art, 27-01-2012, 15:24

43 odpowiedzi w tym temacie
Art   #31 

Reptile napisał/a:
Poczytać parę wypowiedzi userów związanych ze starym, dobrym ssjcenter Niektórzy z Was w ogóle się nie zmienili (na szczęście albo nieszczęście), ale nie o tym chciałem ;p Na wstępie gratuluję Lorganowi wciąż działającego serwisu Nie doszukujcie się żadnych uszczypliwości w moich słowach, bo nie ma w nich tego. Miło jest widzieć, że po takim czasie ktoś jeszcze ma zapał do prowadzenia takiego serwisu i męczenia się z Wami, kochanymi userami ;p

oj no nie przesadzajmy, to jest jeszcze słabe ;)
ale tak generalnie jesli człowiek sie z czymś nie zgadza, to dlaczego ma siedzieć cicho? do niczego to nie prowadzi fakt, ale chociaż można sobie popisać ;)

Seikaden napisał/a:
Pewien czas minął i nie ma potrzeby do niego wracać w innej chwili niż "dobre wspomnienie". Czas płynie do przodu. Trzeba zastanowić się nad czymś poważnym, co chce robić w życiu.
A mangę nadal lubię poczytać okazyjnie. Również z chęcią sięgam do anime, który oglądałem w przeszłości. Nadal dostrzegam to, co mnie inspirowało kiedyś. Nadal łezką się w oku kręci. Ale chyba czas dorosnąć...

a co wy z tym dorastaniem ;) bo nie wiem co to ma wspólnego...
czyli ludzie którzy dorośli nie mogą mieć hobby?
zresztą wydaje mi się że już wielokrotnie w przeszłości pisałem o tym że każdy ma swoje życie, swoje problemy i nie ma sensu się spinać, forum to nie całe życie, to hobby, czas wolny poświęcany wtedy kiedy ma się na to ochotę. Ale o ile mnie pamięć nie myli wtedy wiele osób miało do mnie o to pretensje. Jak to się wszystko zmienia z czasem.. hmm no ale tak czy siak, nikt nikogo do niczego nie zmusza. wolna wola itd.

btw. Gaspar, masz błędzik w stylu ( wykop koło daty wysłania postu. )
Lorgan: Dzięki, poprawione.

hahah
Ostatnio zmieniony przez Lorgan 05-02-2012, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

*Lorgan   #32 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Dzięki Bunio, bardzo chętnie przyjmę pomoc przy pisaniu newsów (dodałem Cię do grupy, dzięki czemu możesz pisać newsy w odpowiednim dziale). Co do artykułów, screenów i reszty, najpierw muszę stworzyć lub zdobyć jakiś porządny portal - do tej pory wszelkie próby spełzły na niczym. Ja również chciałbym odtworzyć prężność działania sprzed kilku lat ;)

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

Starke   #33 

Zostałem wywołany niejako do tablicy. Zatem, jakby kogoś to interesowało:

1.Genjimaru

Okręt (w budowie) poszedł na dno, wraz z kapitanem. Z perspektywy czasy widzę, że to nie mogło wypalić – zaplanowaliśmy (czy raczej, zaplanowałem by następnie wespół z innymi to dookreślić) przedsięwzięcie wykraczające daleko poza możliwości techniczne i finansowe nie tylko grupy uczniów i studentów, ale i średniego rozmiaru firmy. W chwili, gdy dołączył do nas mój (dziś) przyjaciel, Arek (Aruik), czyli jedyna osoba, która miała pojęcie jak takie plany się urzeczywistnia, w naszej ekipie było już za mało determinacji. Projekt się rozpadł, chwała nam wszystkim – bez płaczu.

Konkluzje:

Stare motto ,,wyżej dupy nie podskoczysz” w pełni. W chwili opuszczenia ssjcenter vel kage założyłem, że mój (następnie: nasz) ,,serwis” (w sumie nie wiem, jak to nazwać) nie będzie kolejnym opartym o schemat forum+strona. Przesadziłem z fantazją i arogancją, więc summa summarum nie wyszło z tego nic (w formie kodu). Nie bez walki: zabierało się za to czterech programistów, na różnym poziomie zaawansowania (od Reva w górę). Wszyscy z początku twierdzili, że to żaden problem, po czym kontakt się magicznie urywał. Tego trochę żałuję: gdyby mi jakiś fachowiec odpowiednio wcześnie powiedział, że realizacja wymaga całego sztabu programistów i że nawet wtedy prace będą trwały długo, uzbrojony z odpowiednim wyprzedzeniem w tę wiedzę albo bym odpuścił, albo inaczej się za to zabrał.
W końcu mnie/nam to uświadomiono i próbowaliśmy zmienić podejście, ale zabrakło wyżej wspomnianej determinacji.
Trochę szkoda, że budowanie zamków z piasku zabrało aż tyle czasu. Z drugiej strony, bawiłem się przy tym świetnie. To swego rodzaju fenomen: nieistniejące Genjimaru zgromadziło wokół siebie dość sporą ekipę wyjazdową, realizującą się na wielu ,,konwentach” czy mniejszych spotkaniach. Ludzi z i spoza kage, co warto podkreślić.
Zyskałem przy tym jednego brata i jednego przyjaciela, paru dobrych znajomych i miłe wspomnienia (+tony materiału roboczego). Zatem, rachunek wychodzi na plus, przynajmniej w moim przypadku.

2.Gotei Shouto

Analizować tego...emm, zjawiska w sposób zobiektywizowany nie zamierzam. Zdania w ciągu ostatniego roku nie zmieniłem, nawet w formie neutralnej (a stać mnie na takową w tej chwili) mógłbym niepotrzebnie rozorać stare rany.
Powiem więc tylko, że GS, w przeciwieństwie do Genjimaru, nie traktuję jako porażki. Dla mnie ten system był wrzodem na dupie. Popełniłem w zasadzie tylko jeden błąd: zająłem się tym, zamiast pozwolić GS po prostu naturalnie zdechnąć. Tak GS jak i oryginalne Gotei były wystarczająco strawne by w to grać, ale już nie, by coś z tym dalej robić.
Z wielu powodów. Całe to bagienko było oparte o Bleacha – anime, które fascynowało mnie...hmm, miesiąc? I to dawno temu. Dostosowywanie świata który mnie nie kręcił na tyle, by wyszło z tego coś więcej, było karkołomne. Wpadłem w pułapkę o tyle, że nie miałem swojego ,,prywatnego Gaspara”. Znalazłoby się paru ludzi, którzy z powodzeniem mogliby tę zabawę kontynuować, tylko ci ludzie albo nie mogli się tym zająć w takim nakładzie czasu, jaki był niezbędny, albo też byli na to zbyt leniwi. Próba organizowania tego tak, by zadania twórcy systemu realizował zespół kosztowały mnie sporo czasu i nerwów. Gdy już je sobie podarowałem, popełniłem głupstwo największe z możliwych: zająłem się tym sam. Bardzo ,,bystra” decyzja, gdy się studiuje na dwóch kierunkach, pracuje, ma fajne (czyli intensywne) życie towarzyskie i, jednocześnie, dużo większy projekt na głowie.
Efekty (prawie) każdy widział. Wszystko szło zbyt wolno, ,,uzdatnianie” systemu pozostało w zdecydowanie większej części na papierze, gdy jedna rzecz była robiona, dziesięć innych gniło. A przecież i tak mnie to nie bawiło :D
Chwilę po zarzuceniu tego pozostał oczywiście żal, że tak się [ cenzura ], ale dość szybko doszedłem do wniosku, że nic lepszego nie mogło mnie spotkać.

Konkluzje

Samo budowanie systemu jest fajne (jeden z dwóch powodów, dla których w ogóle zająłem się GSem; drugim była konieczność; tak przynajmniej wtedy myślałem).
Bawiłem się w to przy innych okazjach, z powodzeniem. Grunt to robić to od początku do końca. Rozwijanie spuścizny po kimś, bez odpowiedniej ilości ZAANGAŻOWANYCH ludzi i/lub czasu...no cóż, to po prostu nie dla mnie.

3.Teraz

Mało czytam mangi i oglądam anime. Z przyczyn czasowych, stara miłość bynajmniej nie rdzewieje. Nie sądzę, bym kiedykolwiek jeszcze zajmował się tym w wymiarze szerszym niż czysto prywatne hobby. Nie uczestniczę również w życiu żadnego serwisu, od fb po wszelkiej maści gry fabularne/społeczenościowe. Historia rozpoczęta na ssjcenter jest już zakończona.
I dobrze. Było w tym coś niedobrego. W porównaniu z częścią tu obecnych i tak spędzałem przy komputerze znikome ilości czasu, ale jednak, jak dla mnie, trwało to zbyt długo. Stąd największą zaletą Genjimaru okazało się paradoksalnie to, że w daleko większym niż na ssjcenter stopniu wyszliśmy poza fora.
Z całej zabawy pozostało kilka (bez)cennych relacji/więzi oraz sentyment. Lubię sobie powspominać to ,,coś”, co zajęło mi tak znaczną część mojego liceum i studiów, interesują mnie różne w związku z tym wspomnienia, interpretacje faktów i inne takie (stąd zresztą moja wiedza o tym, że jest taki temat na Tenchi). Ale nic ponadto.

Powodzenia wszystkim, których to wciąż bawi. Bez ironii ;)

Pzdr.

C.
Ostatnio zmieniony przez Starke 07-02-2012, 01:04, w całości zmieniany 3 razy  

Profil PW Email

*Lorgan   #34 
Administrator
Exceeder

Nie wiem czy wypada, ale mam jeszcze proste pytanie: od czasu odejścia Kage powstały jakieś projekty poza Tenchi.pl, Anime-Tensei(Tensai?), Gotei Shouto i Genjimaru? Bunio wspomniał o czymś, co nigdy wcześniej nie dotarło do moich uszu i oczu. Ciekaw jestem, czy istniało bądź istnieje wciąż coś podobnego.

Pozdrawiam.

»Kalamir   #35 
Yami

Poziom: Genshu
Tansei

Profil PW

Bunio   #36 

Lorgan napisał/a:
Co do artykułów, screenów i reszty, najpierw muszę stworzyć lub zdobyć jakiś porządny portal

Od ponad dwóch lat mam własną firmę, tworze strony internetowe. Zbudować nowy portal na dobrym cms'ie typu drupal to bułka z masłem : )
Stronka była by w całości zarządzana z automata. Zadząnie treścią jest łatwe tak samo jak w wordzie. Z pozycjonowanie też by problemów nie było. Taka stronkę mógłbym oddac w dobre ręce :)
Ostatnio zmieniony przez Bunio 07-02-2012, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

*Lorgan   #37 
Administrator
Exceeder

Jeżeli byłbyś w stanie przygotować importowanie treści postów wraz z bbcode i obrazkami, zrobić fajne drop down menu i wprowadzić możliwość przełączania między wersjami strony (każdy serwis powinien mieć własną wersję strony, przykładowo boks.tenchi.pl ma mieć swój layout i artykuły, saneczkarstwo.tenchi.pl swoje, itd. - możemy się dogadać :DD

Pozdrawiam.

Bunio   #38 

Lorgan napisał/a:
Jeżeli byłbyś w stanie przygotować importowanie treści postów wraz z bbcode i obrazkami,

To mógłbym zrobić tylko w newsach tak jak było bodajże na Tansei i kage. Newsy pobiarane z forum, a artykuły wprowadzane przez stronę :)

Lorgan napisał/a:
zrobić fajne drop down menu i wprowadzić możliwość przełączania między wersjami strony (każdy serwis powinien mieć własną wersję strony, przykładowo boks.tenchi.pl ma mieć swój layout i artykuły, saneczkarstwo.tenchi.pl swoje, itd. - możemy się dogadać :DD

To też da się zrobić, ale wolałbym żeby strona miała inny adres itp. to forum można by było zintergowac z nową stroną :) albo po prostu stworzyć nowy serwis, a Tenchi dalej by istniało :)
Ostatnio zmieniony przez Bunio 07-02-2012, 22:08, w całości zmieniany 2 razy  

Profil PW Email

*Lorgan   #39 
Administrator
Exceeder

Bunio napisał/a:
To mógłbym zrobić tylko w newsach tak jak było bodajże na Tansei i kage. Newsy pobiarane z forum, a artykuły wprowadzane przez stronę :)

Akurat importowanie napisałem samodzielnie, zainspirowany pomocą SoFy. To było pytanie testowe :DD Jeżeli projekt znajdzie się na takim etapie, w którym będziesz mógł pomóc, na pewno się do Ciebie zwrócę. Przede wszystkim zależy mi na znalezieniu osoby, która zna php znacznie lepiej ode mnie ;) Strona nie ma być jakoś szczególnie zaawansowana technicznie, ale musi spełniać pewne normy, żebym mógł zrealizować wszystko, co dla niej zaplanowałem.

Pozdrawiam.

Spirit of Fire   #40 

Bunio napisał/a:
Od ponad dwóch lat mam własną firmę, tworze strony internetowe. Zbudować nowy portal na dobrym cms'ie typu drupal to bułka z masłem : )

Skoro widzę, że tak kumasz czaczę to pozwól, że Cię zapytam o coś, bo sam mam problem z tym zagadnieniem. Dla twojego założenia Forum phpBB2 i portal w innym zewnętrznym CMSie. Jakbyś zrobił ujednolicenie logowania i sesji, która działała by zarówno w phpBB jak i np Drupalu. Wiadomo przecież, że ładowanie do Drupala całego mechanizmu phpBB i odwrotnie mija się z celem. Jakbyś to sensownie ujednolicił? Ja stwierdziłem, że w pomoście na Tansei jedynym sensownym (i bezpiecznym) rozwiązaniem jest osobne logowanie do portalu i forum przy użyciu tabeli użytkowników forum.

Z innych uwag:
Po co się motać w tym całym bbcode skoro mamy znacznie wygodniejsze frameworki typu ck editor z którego od lat korzystam http://ckeditor.com/demo. Drupal na pewno też ma coś podobnego więc jaki sens wprowadzać dane przez forum skoro można to zrobić od razu z cms-a.

Późniejsza rozbudowa. Z AT miałem problem, że o ile na początku by stworzyć portal napisany od zera wystarczył dzień góra dwa ostrego kodowania to w późniejszym czasie pisząc nowe rzeczy robiło się zbyt skomplikowanie warto więc się zastanowić na początku co się chce osiągnąć. Dla przykładu: Chciałem rozbudować tansei w ten sposób by każdy mógł dodać coś od siebie bezpośrednio z poziomu portalu a gdyby tekst był dobry moderacja akceptowała by go i już by siedział. Zgłaszanie błędów, komentarze, oceny. Jak nie przemyśli się tego na początku to potem obrywa się mocnym rykoszetem. Wiem co mówię.

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13