Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

One Piece: polska manga od JPF
 Rozpoczęty przez »Twitch, 17-06-2011, 18:53
 Przesunięty przez Lorgan, 28-03-2016, 19:33

16 odpowiedzi w tym temacie
»Twitch   #1 
Yami

Poziom: Wakamusha
Czy komuś wpadły w ręce tomiki One Piece w polskiej wersji językowej od JPF? Co można o nich powiedzieć? Dobre tłumaczenie? Jak wydanie?

Little hell.
Ostatnio zmieniony przez Lorgan 28-03-2016, 19:40, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW

^Pit   #2 
Komandor

Poziom: Genshu
Stopień: Seikigun Bushou
Mam wszystkie tomy które wydano i jestem zadowolony.
Zacznijmy od najbardziej problematycznej kwestii - diabelskich owoców. Tu można psioczyć, że co to za nazwa "gum-gumowoc" (gomu gomu no mi) albo jak można było zrobić z Buggyego "podpodziałowca" (pod-podziałowy owoc czyli bara bara no mi xD). Mi to wisi i powiewa a do gum-gumowego pistoletu zdążyłem przywyknąć. Ma to rytm, sens i wpada w ucho.
Nazwy bohaterów są bez zmian- Roronoa Zoro a nie Zoro Roronoa (jak zrobiono z Bleachem). Tłumaczenia dialogów są bardzo dobre, wszystko się dobrze dogrywa, czekam na jakieś żarty słowne (aczkolwiek zanim dojdzie do Kintama...). Jakość napisów jest wysoka, ale czasem czcionka jest o wieeele za mała (przykładem niech będzie przedstawienie bohaterów z tomu 4 - maczki pod imionami). Fajne są wstawki "kącika listów". Na razie edytorsko jest wyżej od Naruto i Bleacha. Oczywiście wszystko wczerni i bieli - kolorowych wstawek się nie spodziewaj - no chyba, że masz na myśli kolorowankę na końcu tomu.
Jest ładnie. Poziom Dragon Balla :)

Profil PW Email

»Twitch   #3 
Yami

Z tego co zauważyłem to dostępne są 4 tomy. Gdzie w ostatnim (4-tym) znajduje się akcja? Czy w 2 tomie zamknięta została kwestia wciągnięcia Zoro do załogi Luffego?

Little hell.

Profil PW

^Pit   #4 
Komandor

Tom 4 to w zasadzie początek walki luffy vs kuro. Tom 1 to zoro, morgan i alvida, 2 trochę o nami i dalej co tam znajdują, buggy i spółka, trójka to ussop a 4 kuro. W zasadzie wydania są zgodne z japońskim odpowiednikiem.Podobnie z listami od czytelników

Profil PW Email

»Twitch   #5 
Yami

Ooo to fajnie. Dzięki za odpowiedź ;)

Little hell.

Profil PW

^Pit   #6 
Komandor

Żarty słowne...muszę przyznać, że tłumacze się wyrabiają z nawiązaniami do kultury masowej.Albo wypiłem za dużo. Fragment rozmowy Fullbodyego z samurai twins i Luffym, o pirackiej fladze:

Fullbody: który z was jest kapitanem?
Luffy: To ja, Luffy. A bandery nie znasz bo zrobiliśmy przedwczoraj
Yosaku&Johnny: jeżeli twoje dziecko szyje sobie flagi z kościotrupami to wiedz, że coś się dzieje

Oczywiste jest nawiązanie do pewnego księdza. Ogólnie rzecz biorąc humor jest utrzymany. W tomie 5 pojawia się dużo "gówna" czy podobnych wyzwisk, wszystko to za sprawą Sanjiego.

-Z cyklu: "łamańce językowe ale poprawne jak cholera:"
Wszechkocia Nabierkaźń.
(Na końcu tomu tłumacz przeznaczył pół strony na wyjaśnienie tej nazwy :D )

-Z cyklu "zabójcza technika w polskiej wersji":
Protezowy Kop Szefa Kuchni

Cóż, muszę przyznać, że nawet warto jest zbierać One Piece. Przynajmniej nie ma graficznych kiksów i problemów z drukowaniem jak w przypadku Black Lagoon ostatnio. A łamańce językowe jakoś musimy przeboleć. Dziwne, w Dragon Ballu jakoś tak tego mniej było ("Ostateczny Błysk" i "Technika Wielkiego Wybuchu Super Vegety") i brzmiało tak jakoś bardziej swojsko. Niemniej, warto, tym bardziej, że akcja robi się ciekawa i dochodzimy do pierwszego poważn..iejszego arcu (Baratie)

PS: atak Kuro jest zawiły? Polecam 10 tom Bleacha i inkantacje mające tyle sensu co "Bociany nisko latają, ja noszę kalosze", tudzież "Działo Fajerwerkaku". Nieograniczona, radosna twórczość :d
Ostatnio zmieniony przez Pit 16-08-2011, 01:44, w całości zmieniany 2 razy  

Profil PW Email

»Twitch   #7 
Yami

Czy ktoś z Was kolekcjonuje One Piece?

Little hell.

Profil PW

^Pit   #8 
Komandor

Tak, ja i powiem szczerze, że kolekcja jest już imponująca. Tłumaczenie niezmiennie dobre a do polskich wersji ataków idzie się przyzwyczaić dość szybko. Aktualnie mamy koniec Alabasta Arc.

Profil PW Email

»Twitch   #9 
Yami

No właśnie chciałem podpytać jak poziom mangi i gdzie obecnie jest historia. Chciałbym kupić tomik, ale tak żęby nie musieć jeszcze zamawiać 5 wcześniejszych

Little hell.

Profil PW

*Lorgan   #10 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Jeżeli polskie wydanie zgadza się z oryginałem (a wszystko na to wskazuje), Luffy i spółka są w 27 tomie na wyspie Skypiea, gdzie walczą z pierwszym kapłanem.

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14