4 odpowiedzi w tym temacie |
»Matheo |
|
Rycerz
Poziom: Wakamusha
Stopień: Gunjin
|
Napisano 17-11-2010, 10:38 Polityka
|
|
Z racji doświadczenia wiem, że takie tematy nie przechodzą bez echa. Często toczą się w nich żarliwe dyskusje, a że ja takie lubię to co szkodzi założyć topik. Koniec końców w naszym kraju "każdy" zna się na polityce. Przynajmniej za takiego znawcę się uważa. Nie mniej to co robią panowie i panie na wiejskiej ma bezpośrednie przełożenie na to co będzie się działo na marszałkowskiej w Łodzi, Wojska Polskiego w szczecinie czy na Warszawskim Bemowie. Z tego co mnie pamieć nie myli kilka osób, które tu znam z innych miejsc miało wyklarowane jasne i czytelne poglądy, jestem zwyczajnie ciekaw czy coś się w tej kwestii zmieniło?
Ja sam od czasu ukończenia 18 lat głosuje zawsze na wszystko co związane z Platformą. Niestety nie robię tego ze względów ideowych. Zwyczajnie w dobie stagnacji partyjnej i pseudo władzy prawicowej PO to mniejsze zło. Lewica nie ma realnej szansy dojścia do władzy, a szkoda, więc zostaje nam do wyboru albo PO albo PiS. Na drugą partię choćby mi płacili to nie zagłosuję, gdyż tamtejsi członkowie w sporej ilości to ludzie ograniczeni i wulgarni. Mówiąc złe słowo na prezesa K. musisz liczyć się z potępieniem, z którego dumni byliby i scjentolodzy. Idąc dalej Ci ludzie byli już u władzy i pokazali jak nie należy rządzić. Znowu Platforma to taka milusia fajna grupka ludzi, którzy nie narobią smrodu, ale boją się zrobić krok do przodu by nie spotkać się z krytyką. SLD i PSL to wciąż partie marginalne i niestety nic nie wskazuje na to by coś się miało zmienić.
Jak wcześniej wspomniałem głosuje na PO bo nie ma innej opcji i robię tak mimo że w wielu kwestiach się z nimi nie zgadzam. Jednak wole pseudo liberalizm niż pseudo katoliko-faszyzmo-radykalizm (ach te marsze moherów z pochodniami).
W tym kraju dla mnie nie ma partii z którą zgadzałbym się w 100%.
Po pierwsze najbliżej mi do lewicy ale takiej z elementami radykalnej prawicy. Jestem zwolennikiem państwa socjalnego, jak Szwecja, ale... pod warunkiem, że pomoc socjalna będzie tylko dla ludzi naprawdę jej potrzebujących i TYLKO dla polaków. Nie może być tak jak ma to miejsce w Skandynawii, że Szwedzi pracują na nierobów z Turcji i okolic. Dawanie dzieciom wyprawek do szkoły, dodatki do pensji za dzieci jak najbardziej, ale Tylko dla polaków. Nie nie jestem rasistą, tylko uważam, że państwo powinno dbać o swoich obywateli. Ponadto musimy dbać o wzrost przyrostu naturalnego, bo nie widzę siebie pracującego za 20 lat (gdzie może być że 1 pracujący robi na 1 emeryta). Jestem zwolennikiem kary śmierci (za pedofilię, morderstwa i gwałty) takich ludzi powinno się od razu likwidować. Eutanazji mówię także zdecydowanie hell yeah, natomiast aborcji stanowcze nie. Dzieci nawet z gwałtu można oddać do adopcji. One nie są niczemu winne. Refundacja metody In Vitro powinna być już dawno wprowadzona.... mamy do cholery niż demograficzny a kościół powinien się zamknąć. Właśnie kościół, mimo, że jestem katolikiem to mam serdeczne dość wpie.... wtrącania się panów w pelerynach do polityki, straszenia ekskomuniką i w ogóle (co łaska ale nie mniej niż.....).Koniec z religią w szkołach, koniec z terroryzowaniem ludzi i straszeniem ekskomuniką. Następnie legalizacja prostytucji i marihuany (ale pod warunkiem, że uzależnieni sami się będą leczyć z uzależnienia, a nie za pieniądze podatników. No i na koniec opodatkowanie kościoła. To tak pokrótce o moich poglądach.
Zapraszam do prezentowania własnych poglądów politycznych, dyskusji o wyborach samorządowych i generalnego gadania o polityce. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 18-11-2010, 12:51
|
|
Program konserwatywnego liberalizmu, realizowany przez PO jest według mnie najlepszym wyjściem dla Polski (większe dobro). Nie jesteśmy na tyle rozwinięci, żeby bawić się w zaawansowane świadczenia socjalne, więc opiekuńcza wizja państwa jest w chwili obecnej kompletnie nierealna. Zrozumiała to nawet lewica, tak bardzo modyfikując swój program, że obecnie zestawia się z nią Palikota (tzw. pomiot kapitalizmu).
W wyborach biorę udział kiedy tylko nie koliduje to z innymi, ważnymi planami. Jak dotąd pominąłem pierwszą turę ostatnich wyborów prezydenckich i zamierzam zignorować nadchodzące wybory samorządowe (jestem zameldowany w miejscu, którego los jest dla mnie bez znaczenia - nie znam nawet kandydatów).
Gardzę klasycznymi zwolennikami PiSu, którzy z niewiadomych dla mnie przyczyn uważają się za "prawdziwych Polaków". Dziwi mnie tylko, dlaczego jawnie nie obwołają się faszystami. Gardzę również często spotykanymi, młodymi lewakami, którzy sądzą, że wszystko im się należy, a państwo jest niewyobrażalnie represyjne. Gardzę w zasadzie wszystkimi, którzy swoich poglądów (jakiekolwiek by one nie były) nie wyprowadzają z własnych przemyśleń i doświadczeń. Tymi, którzy "poglądy polityczne" zastępują "kultami ideologii".
Szczęść Boże! |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Insoolent |
|
Zealota
Posty: 195 Wiek: 33 Dołączyła: 20 Gru 2009 Skąd: Olsztyn, Warszawa
|
Napisano 18-11-2010, 19:17
|
|
Nie będę się rozpisywać, bo i tak musiałabym skopiować post Lorgana Zdanie mam takie samo jak nasz administrator |
bo ja też chcę mieć posty przedzielane kreską ! |
|
|
|
»Matheo |
|
Rycerz
|
Napisano 14-04-2011, 15:52
|
|
Lorgan napisał/a: | Program konserwatywnego liberalizmu, realizowany przez PO jest według mnie najlepszym wyjściem dla Polski |
Niby trochę minęło czasu ale PO jakie było tak jest. Dobieranie się pieniędzy z OFE to dla mnie jawne łamanie praw obywatelskich. Ponadto ze zgrozą dla samego siebie zgadzałem się z PiS-owską ideą wyboru między ZUS-em, a OFE. ZUS to worek bez dna i złodziejstwo. Mimo, że w wielu kwestiach jestem lewicowy to co do opieki społecznej i medycznej coraz częściej jestem za prywatyzacją i odłączeniem tego aspektu od państwa.
Lorgan napisał/a: | Nie jesteśmy na tyle rozwinięci, żeby bawić się w zaawansowane świadczenia socjalne, więc opiekuńcza wizja państwa jest w chwili obecnej kompletnie nierealna. Zrozumiała to nawet lewica, tak bardzo modyfikując swój program, że obecnie zestawia się z nią Palikota |
My nie jesteśmy w ogóle rozwinięci. Względy bezpieczeństwa olewane z lipnym ministrem za nie odpowiedzialnym. Szkolnictwo wyższe wielka pomyłka dzięki ostatniej ustawie. Budżet szkoda słów. Brak twardej ręki, dzięki której pisowskie kohorty włażą na głowy i pajacują. My się cofamy zamiast iść do przodu.
Tak naprawdę bym wyrzucił wszystkich z polityki i dał szanse młody i ekspertom. 99% obecnych polityków to jest dno (PiSowscy sa pod dnem xDD). |
Granatowo Bordowy Świat W Naszych Głowach Od Najmłodszych Lat.... |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 08-05-2011, 13:14
|
|
Cóż, sprawa OFE również mnie zabolała. Wspomniałem o tym na swoim blogu, więc podrzucam cytat.
Cytat: | Zacząłem jednak krytyczniej patrzeć na dokonania partii, do której rządy poparłem. Najbardziej niepewny jestem reformy OFE, ponieważ nie czuję się w sprawach ekonomicznych wystarczająco kompetentny, żeby wykształcić własne, niezależne zdanie. Przeraża mnie, że Balcerowicz (osoba, którą po czynach uważam za autorytet) jest przeciwny.
Wysokość mojej przyszłej emerytury będzie chyba jak jedna z kul wyciągniętych z bębna maszyny losującej, w towarzystwie poważnie wyglądającej komisji kontroli gier i zakładów. Nieprzewidziana. |
Wybaczcie słabe porównanie w zakończeniu. Kiedy je pisałem wydawało mi się lepsze
Pzdr.
PS. Zapomniałbym. Natknąłem się wczoraj na ciekawie wyglądający test, pomagający określić realną orientację polityczną. Nie znalazłem jeszcze czasu, żeby go przetestować, ale może komuś z Was się zachce:
http://politicaltest.net/ |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12
|