10 odpowiedzi w tym temacie |
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 20-06-2009, 14:17 Veritas
|
|
Tytuły wymagające myślenia są niewątpliwie bardzo fajne, lecz większość z Nas - ja na pewno - potrzebuje czasem prostej rozrywki, która interesuje, a przy tym nie męczy zbytnio szarych komórek.
W tym miejscu pojawia się cała masa shounenów kopiujących od siebie nawzajem skamieniałe motywy: sztuki walki, młody chłopak z talentem i pragnieniem zostania mistrzem (czegokolwiek - bywa nawet, że gotowania), walka ze złem, prostacka aksjologia wywyższająca przyjaźń... oraz inne rzeczy nie mające najmniejszego znaczenia w porównaniu do walk i innych przejawów akcji, dla których w ogóle zabiera się do oglądania
Domyślacie się już o czym jest Veritas? Brawo. Manhwa jest klasycznym shounenem łączącym sztuki walki z nadprzyrodzonymi mocami. Coś jak Bleach, Naruto, Dragon Ball i cała nienazwana reszta. Podobnie zresztą jak wymienione pozycje, przyciąga akcją, technikami i bezczelną sztampowością niektórych charakterów, które w przeciwieństwie do kotletów, po odgrzaniu też mogą być smakowite...
Głównym bohaterem historyjki jest Gangryong Ma - z początku uczeń szkoły będącej odpowiednikiem naszego gimnazjum, później liceum. Ulubionym jego zajęciem jest bicie ludzi (nadmienię też, że ma krótkie włosy i nosi dresy). Pewnego dnia, kiedy to naraził się na lincz, ratuje go niejaki Yoochun Hyoungnim - mistrz jednej z tradycyjnych, koreańskich sztuk walk. Młody dres... em... bohater postanawia zgłębić sekrety tejże sztuki - zwanej "Enlightenment Of Thunder and Lightning" (EOTL) - co po długotrwałym nękaniu bidnego Yoochuna w końcu mu się udaje. No i tutaj pojawia się problem. Po pewnym czasie mistrz ginie i Gangryong zostaje jedynym żyjącym praktykantem EOTL. Wpływowa organizacja zajmująca się odzyskiwaniem sekretów tradycyjnych stylów Korei postanawia wysłać go do prywatnej szkoły, w której rozwinie swoje talenty, żeby następnie go z nich okraść. Trzeba przyznać, że goście są przynajmniej szczerzy.
Veritas zaciekawił mnie przede wszystkim z powodu wprowadzenia zupełnie innego kanonu sztuk walki. Nie ma tu Karate, Kung-fu, ani nawet Judo. Wszystko opiera się na całkowicie wymyślonych, koreańsko-brzmiących technikach. Ciekawostka dla fanów gatunku.
Pozdrawiam. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 23-07-2009, 18:53
|
|
Dziś pojawił się 44 rozdział tej wciągającej opowieści. Chun Guesong wciąż walczy z Madoką i jak dotąd nie zdobył prowadzenia, choć wykazuje się co chwilę jakimiś niezwykłymi technikami i nadludzką wytrzymałością na obrażenia. Wreszcie dowiedzieliśmy się co frakcja "dobrych" chce osiągnąć. Można też domyślić się bez większych problemów, że po odpowiednim treningu Gangryong także może stać się członkiem rady studenckiej i tym samym przyspieszyć obalanie rządów Very.
Kreska wciąż trzyma rewelacyjny wręcz poziom przyćmiewając znakomitą większość mang, które czytałem.
Veritas, mimo że nie bazuje nad wielbionej przeze mnie kulturze i obyczajowości japońskiej, urzeka mnie obecnie bez reszty. Niech żałują Ci, którzy nie wzięli się jeszcze za czytanie. Historia z każdą kolejną aktualizacją staje się bardziej pikantna
Pozdrawiam. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 09-05-2010, 15:33
|
|
Dziwię się, że wciąż nikt nie czyta (komentuje) tej wspaniałej manhwy. Świeżo pojawił się 72, 43-stronicowy chapter, w którym okazuje się, że Guhoo powrócił. Jego ręka wydaje się sprawna, ale zaszła też inna, ciekawa zmiana. Agresywny buc zapuścił sobie włosy. Wygląda w nich wyjątkowo śmiesznie Zwłaszcza w ujęciu na stronie nr 5.
Zupełnie nie spodobał mi się niedawno przedstawiony, jednooki Paul. Typ najemnika, który dla pieniędzy zrobi wszystko nie pasuje mi do realiów Veritas. Z drugiej strony, odrobinę ciekawsza stała się Shinra, kiedy okazało się, że spiskuje z dyrektorem Ognistym Smokiem. Może z tego wyniknąć wiele zaskakujących konsekwencji... zwłaszcza, jeśli Vera się o tym dowie
Gorąco zachęcam wszystkich do czytania. Przy okazji podaję link do angielskiego tłumaczenia na onemanga.com:
http://www.onemanga.com/Veritas/
Pozdrawiam. |
|
|
|
»Coltis |
|
Agent
Poziom: Keihai
|
Napisano 11-05-2010, 17:27
|
|
Wciągnąłem manhwę jak spaghetti! Jest świetna. Niezbyt skomplikowana, a jednak wątki nie są nudne. Po tym co do tej pory pokazano jest jeszcze sporo miejsca na więcej fabuły. Pojawiło się sporo nowych postaci, chociaż faktycznie Paul jest jakiś taki trochę cienki w uszach. No ale za to mamy teraz dodatkową trzecią frakcję obok Very i tradycjonalistów, którzy poprztykali się z dyrektorem.
Na uwagę zasługuje ciekawy główny bohater, który jest zabawnym "mądrym idiotą" ;D Impulsywny, skory do bitki i nie dający sobie w kaszę dmuchać, jednocześnie wykazuje się zrozumieniem dla wielu spraw dotyczących trenowanego przez niego stylu i całej intrygi jaka kręci się wokół. Nie daje się zmanipulować dyrektorowi i nawet jeśli zgadza się na jakieś ustępstwo, to zawsze wynosi też stamtąd korzyści dla siebie.
Szkoda, że Honse niebardzo ma jak pokazać skilla, bo ze wspomnień wynika, że był kiedyś potężny. Też ciekawa postać. Służy drużynie głównie jako spec od optymalizowania technik i wbijania ich Gangryongowi do łba - taki support character.
Historyjka trafiła w mój gust. Jestem jej wdzięczny za brak epickich przestojów i postaci nie do zdarcia. Nawet dyrektor potrafi z godnością dostać wpiernik i się wycofać w dogodnej chwili. Ani jedna postać nie jest przepowerowana i na każdego jest sposób.
Czekam na dalsze chaptery z niecierpliwością. |
I wanna be the very best, like no one ever was. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 29-06-2010, 11:43
|
|
Coltis napisał/a: | Szkoda, że Honse niebardzo ma jak pokazać skilla |
Ostatnie wydarzenia pokazały, że nie wszystko stracone Honse nie został pozbawiony mocy, ponieważ Hayato sfingował badanie kanałów KI w przeszłości (od dawna był po stronie Ruda). Przez wszystkie lata uczęszczania do zwykłej sekcji w szkole, nieustannie trenował tylko po to, żeby znaleźć sposób na pokonanie Very. Wreszcie uznał, że może się ujawnić i rzucić oficjalne wyzwanie. Ah... walka z pewnością będzie widowiskowa, pełna half-stepów i innych użytecznych/zmodyfikowanych technik. Znając jednak życie, odbędzie się jako ostatnia z całego zaplanowanego harmonogramu. Ze wcześniejszych warte obejrzenia będzie starcie głównego bohatera, Shinry i Ruda. Reszta to w moim odczuciu tylko dodatki.
Pzdr. |
|
|
|
»Cichy |
|
Szaman
Poziom: Wakamusha
Stopień: Jizamurai
|
Napisano 29-06-2010, 13:26
|
|
AaaaaAAA uprzedzajcie o spoilerach xD zobaczyłem na SB wzmiankę o tej mandze i czytać zacząłem ^^ całkiem fajna i lekka tak więc dzięki za podsunięcie tego. |
|
|
|
»Coltis |
|
Agent
Poziom: Keihai
|
Napisano 30-06-2010, 10:25
|
|
SPOILER! ale malutki ;D
Hayato vs. Mu Young też może być jedną z ciekawszych walk, tym bardziej, że "zombieman" co prawda pokazał na co go stać (wysyłając Paula do szpitalnego łóżka), ale nie pokazał jak tego dokonać ;D |
I wanna be the very best, like no one ever was. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 14-08-2010, 19:27
|
|
Wszystkie chaptery Veritas są dostępne do czytania online na stronie http://manga.bleachexile.com/veritas.html
Mam wrażenie, że Rud jest spadkobiercą Southern Taek-Gyun (sztuka walki nieżyjącej już Anachelli Yu), a przez to równie potężny co Hayato (uważany obecnie - o ile mnie pamięć nie myli - za numer 2 w całej szkole).
Anachelli nauczyła go metod oddychania, kiedy po raz pierwszy się spotkali. Sądzę, że działa to mniej więcej w ten sposób, co w wypadku EOTL, więc resztę mógł wykształcić już samodzielnie.
Pzdr. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 12-12-2010, 17:44
|
|
Nareszcie przeczytałem wszystkie dostępne chaptery tej mangi. To jedna z lepiej rysowanych mang. Do tego z interesującą fabułą. Walki rzadko polegają na łopatologicznym - kto ma więcej mocy, a często trzeba się zdawać na sztuczki i techniki pozornie bez sensu. Postaci da się polubić i z zainteresowaniem śledzić ich życie. Jedyne co mi przeszkadzało to bezsensowny i niezasłużony powerup Gangryonga pod koniec serii pierwszej. Wolałbym, żeby powoli piął się na szczyt. Ale ogólnie końcówka była odpowiednio szokująca. Kto by pomyślał, że Vera posunie się aż tak daleko? |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
|
Napisano 12-12-2010, 18:00
|
|
Dla tych, którzy nie wiedzą, manhwa Veritas oficjalnie dobiegła końca. Nie wiadomo, czy powstanie jakaś kontynuacja, ponieważ koreański rynek komiksowy ma się nie najlepiej. Poszczęściło się za to "The Breaker", które odrodziło się w formule "New Waves". Oby i w tym wypadku było podobnie, bo seria jest znacznie lepsza
Pzdr. |
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12
|