Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Lista obejrzanych westernów
 Rozpoczęty przez *Lorgan, 07-11-2008, 19:35

2 odpowiedzi w tym temacie
*Lorgan   #1 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Skala ocen filmów:
:twisted: (Perfekcja)
:D (Bardzo dobry)
:cool: (Dobry)
;) (Przeciętny)
:? (Słaby)
:cry: (Katastrofa)

Postanowiłem zamieścić swoją listę ocen przeróżnych westernów, które udało mi się ostatnio obejrzeć (pomijam filmy, które oglądałem dawno temu lub nie w całości). Spis będzie aktualizowany w miarę, jak będę oglądał kolejne ciekawe pozycje.

Lata '50-te:
Spoiler:

High Noon [1952]

(Wersja czarno-biała)

• :D Bohaterowie
  • :D Pojedynki
  • :twisted: Klimat
  • :D Fabuła
  • :D Muzyka
  • :twisted: Przesłanie

Kilka słów: Czym jest ludzka natura? Film nie daje w prawdzie odpowiedzi na to fundamentalne pytanie, jednak pozwala zrozumieć, że nie jest ona tak cukierkowa, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Podobnie zresztą jak motywy postępowania. Klasyka gatunku - gorąco polecam.

The Searchers [1956]

• :D Klimat

Kilka słów: Mała dziewczynka zostaje uprowadzona przez Indian. Dwójka dzielnych kowboi przyrzeka ją odbić i wyrusza w długą i niebezpieczną podróż.
W tym westernie chyba najbardziej zaskakująca okazała się rola Wayne'a. Nie grał on typowego, dobrego twardziela z zasadami, tylko wiedzionego zemstą, zgorzkniałego i bezwzględnego weterana.

Gunfight at the O.K. Corral [1957]

• :cool: Pojedynki
  • :D Przesłanie

Kilka słów: W porównaniu do Tombstone wypada dość słabo. Postaci są jeszcze bardziej cukierkowe, przyjaźń między Doc'iem i Wyatt'em rodzi się zbyt szybko i naiwnie, a strzelaniny... cóż - ciężko porównywać efekty lat pięćdziesiątych, do tych z lat dziewięćdziesiątych. Pomimo całego mojego zrzędzenia, western pozostaje jednak dziełem bardzo wysokiej jakości. Nie przebija mojego ulubieńca z '93 roku, jednak w porównaniu do wielu innych wypada olśniewająco. Miło było zobaczyć potyczkę z Gangiem Kowbojów z innego, bardziej klasycznego punktu widzenia. Wielkim plusem jest też poświęcenie sporej uwagi postaci Doc'a.

Rio Bravo [1959]

• :twisted: Bohaterowie

Kilka słów: Film lekki, przyjemny i ciekawy. Rewelacyjnie wykreowana (cukierkowa) postać zastępcy ex-alkoholika i (równie cukierkowa) kobieta z hotelu. Swoją drogą... nie dziwi mnie, że aktorka, która się w nią wcieliła nosiła tytuł miss USA.

Last Train from Gun Hill [1959]

• :twisted: Fabuła
  • :cool: Muzyka

Kilka słów: Wspaniała rozrywka dla osób lubiących nutkę przesady w poczynaniach protagonisty. Samotny szeryf wyrusza do Gun Hill, żeby aresztować morderców żony. Nie wie jednak, że będzie miał przeciwko sobie całe miasto...

Lata '60-te:
Spoiler:

The Magnificent Seven [1960]

• :cool: Bohaterowie

Kilka słów: Wspaniały klasyk Kurosawy przeniesiony w realia Dzikiego Zachodu - sam miód. Każdy prawdziwy fan westernu powinien przynajmniej raz go obejrzeć.
Dla mnie osobiście nie było to nic nowego, gdyż przed jego obejrzeniem miałem już za sobą Samurai 7 (anime) i Samurai 7 (film... ten 7-godzinny... nie cały, ale większość xD). Mimo wszystko nie wynudziłem się.

The Man Who Shot Liberty Valance [1962]

(Wersja czarno-biała)

Kilka słów: Ciężko mi jednoznacznie określić, co w tym filmie było wybitne. Z pewnością nie gra aktorska: bohaterowie byli dość drętwi i szarzy (nawet postać wykreowana przez Wayne'a). Dynamika akcji również nie budziła podziwu. Fabuła? Cóż... niezła, ale znam ciekawsze. Mimo wszystko, po odbytym seansie czuję, że była to jedna z ważniejszych, westernowych pozycji. Niesie nachalne przesłanie, ale zważywszy na lata, w których się ukazał, ciężko mi wziąć to jako wadę.

A Fistful of Dollars [1964]
(Trylogia Dolara: 1)

• ;) Bohaterowie
  • :? Pojedynki
  • ;) Klimat
  • :cool: Fabuła
  • :cry: Przesłanie

Kilka słów: Pomysł na fabułę całkiem dobry, jednak jego pełen potencjał wykorzystano dopiero w 1996 roku, w filmie "Last Man Standing". Czarne charaktery nakreślone zostały bardzo słabo, postacie poboczne są w zasadzie bez znaczenia, zaś niektóre zachowania głównego bohatera wydały mi się skrajnie bezsensowne.
Film da się obejrzeć, jednak nie wydaje mi się, żeby komukolwiek zapadł na dłużej w pamięć.

For a Few Dollars More [1965]
(Trylogia Dolara: 2)

• ;) Pojedynki
  • ;) Klimat
  • :? Przesłanie

Kilka słów: Dwóch łowców nagród przeciw bandzie lekko psychicznego bandyty. W tle jak na Trylogię Dolara przystało, spora suma pieniędzy. Pozycja obowiązkowa dla fanów westernu, jednak inni mogą się spokojnie bez niej obyć.

The Good, the Bad and the Ugly [1966]
(Trylogia Dolara: 3)

• :twisted: Pojedynki
  • :twisted: Muzyka
  • :cool: Przesłanie

Kilka słów: Jeden z najbardziej znanych, najlepiej zrobionych, klasycznych spaghetti westernów świata. Genialna rola Eliego Wallacha (Tuco) powoduje, że film może zapaść w pamięć nawet tym, którzy za westernami nie przepadają.
Na szczególną uwagę zasługuje również muzyka, która przez większość uznawana jest do tej pory za klasyczny przykład tego, jak "brzmieć" powinien Dziki Zachód.

The Appaloosa [1966]

• :? Bohaterowie
  • :? Fabuła
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Największą zaletą tego westernu jest to, że rozgrywa się w, pomijanym często, środowisku meksykańskim. Poza Mateo (w którego wcielił się "Marny Marlon" Brando), księdzem i szeryfem (obaj pojawili się na ekranie łącznie przez kilka sekund) mamy praktycznie samych muchachos. Pomysł na film był całkiem niezły... w realizacji zabrakło jednak odrobiny zdrowego rozsądku. Do tej pory nie rozumiem, dlaczego Chuy Medina, "super honorowy" gość, bogacz i tradycjonalista ukradł konia brudasowi.
Polskie napisy do tego filmu nie istniały, więc sporządziłem własne. Możecie je pobrać stąd.

El Dorado [1967]

• :cool: Klimat
  • :( Fabuła
  • :? Muzyka

Kilka słów: Howard Hawks, reżyser El Dorado, jest bardzo przykrym typem człowieka: stworzył przebój, rewelacyjne Rio Bravo, po czym (dokładnie 8 lat później) przedstawił światu jego niesmacznego klona. Znów mamy zapijaczonego (z powodu kobiety) stróża prawa, niezłomnego Wayne'a, ramola jako zastępcę i młodego, bystrego chłopaczka... Jedyna techniczna rewolucja, to zamiana miejsc między szeryfem i jednym z zastępców (w Rio Bravo szeryfem był Wayne, a zastępcą pijak - tu jest odwrotnie). Kopie są zwykle gorsze od oryginałów: tak samo jest w tym przypadku. Ze spokojnym sumieniem można darować sobie oglądanie tego filmu - zapewniam.

Death Rides a Horse [1967]

Kilka słów: Dziecko jest świadkiem brutalnego zabójstwa rodziny. Lata później, kiedy jest już młodym mężczyzną o niezłych umiejętnościach nadarza się okazja do zemsty.
Western w stylu tych z Eastwoodem - tajemniczy nieznajomy pomaga w wyrżnięciu bandytów, samemu skrywając pewien sekret. Nastrojowa muzyka Ennio Morricone i niezła gra aktorska. Film choć standardowy, warty jest obejrzenia.

The War Wagon [1967]

Kilka słów: Ciekawa fabuła i doborowa obsada. Czego chcieć więcej? Akcji? Tego również nie brakuje. Intrygi? To główna oś filmu. Moim zdaniem, The War Wagon to jedna z najlepszych produkcji z udziałem Wayne'a.

Hour of the Gun [1967]

Kilka słów: Ha! Nie sądziłem, że może być coś pomiędzy Tombstone a Gunfight at the O.K. Corral. Trzeci raz śledziłem tę samą historię i o dziwo świetnie się bawiłem. Polecam wszystkim fanom Earpów.

Once Upon a Time in the West [1968]

Kilka słów: Sergio Leone uczynił spore postępy od czasu wydania "The Good, the Bad and the Ugly". W filmie nie pojawiają się już budujące klimat 'dłużyzny', a mimo to jestem zdania, że jest to najbardziej klimatyczny film tego reżysera. W czym tkwi sukces? Wg mnie w niezwykle dobrych ujęciach bohaterów, cudownej muzyce i scenerii oraz fabule, która jak na Leone pełna była wartkiej akcji, a za razem często sprawiała wrażenie opieszałej. Bardzo dobry film, wart każdej chwili spędzonej przed ekranem.

The Great Silence [1968]

• ;) Fabuła

Kilka słów: Klasa, panie i panowie. Gdyby protagoniści i ich losy nie zostały przedstawione (do kulminacyjnego momentu) bardzo banalnie, uznałbym ten film za dziełko sztuki. Tak, tak... typowi, westernowi wyjadacze (poważny rewolwerowiec, praworządny szeryf, dama w opałach) odrobinę mi się już przejedli. Znacznie lepiej oceniam głównego antagonistę, który swoim zachowaniem nieco różni się od większości bandziorów z Dzikiego Zachodu. Prawda, był draniem i zimnokrwistym mordercą, ale w kontaktach z szeryfem pokazał coś jeszcze... coś, co całkiem mi się spodobało. Ponadto, przesłanie tego filmu jest w moim odczuciu "wielopoziomowe" i naprawdę warte uwagi. Film polecam głównie jako ciekawostkę okraszoną boską muzyką Ennio Morricone.

Hang 'Em High [1968]

Kilka słów: Jeden z najlepszych westernów pod względem fabuły, z jakimi się zetknąłem. Przyjemność oglądania taka sama od pierwszej, do ostatniej minuty. Świetna psychologia postaci, ogólny zamysł, realizacja... Miód.

Butch Cassidy and the Sundance Kid [1969]

Kilka słów: Włączając po raz pierwszy ten film, nie liczyłem na nic specjalnego. Pierwszego szoku doznałem już po kilku minutach, gdy Kid pokazał pewnemu hazardziście, że "nie jest już taki dobry, jak dawniej". Następnie przyszła kolej na Butcha - na szok również nie musiałem długo czekać.
Fabuła została skonstruowana w na prawdę mistrzowski sposób - chylę czoło przed reżyserem (George Roy Hill).
Film zdecydowanie warty obejrzenia.

Lata '70-te:
Spoiler:

Two Mules for Sister Sara [1970]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Przesłanie

Kilka słów: Kiedy po raz pierwszy zetknąłem się z tym westernem, szalenie zaintrygował mnie tytuł. Muszę przyznać, że jego geneza jest dość... specyficzna.
Jeżeli chodzi o film jako całość, nie zaskoczył mnie niczym szczególnym. Eastwooda widywałem już w dużo lepszych rolach, zaś kreacja Shirley MacLaine nie zrobiła na mnie najmniejszego nawet wrażenia (min. dlatego, że nie podoba mi się taki typ urody).

Barquero [1970]

• :cry: Pojedynki
  • ;) Klimat
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Lee Van Cleef ma barkę. Złoczyńcy chcą ją zdobyć. Nie można chcieć rzeczy Lee Vana Cleefa...
Western został dobrze pomyślany, jednak zabrakło dynamiki. Właściwa akcja rozegrała się w zaledwie pięciu ostatnich minutach.

Soldier Blue [1970]

Kilka słów: Dawno nie oglądałem filmu z tak wyrazistym i oczywistym przesłaniem. W ogóle ciężko go nazwać klasycznym westernem, ponieważ schematy wartości, fabuły, bohaterów... wszystkie miał nieklasyczne.
Najmniej spodobała mi się główna rola kobieca, ale druga, męska, niewiele od niej odstawała. Postaci drugoplanowe wypadły za to nieźle, włącznie z Indianami, którzy także mieli swoje pięć... no, może dwie minuty, poza wydzieraniem się i zabijaniem żołnierzy Unii.

A Man Called Horse [1970]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Klimat
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Polujący w Ameryce Brytyjczyk zostaje uprowadzony przez plemię Indian. Z czasem staje się ich wojownikiem, a jeszcze później kimś więcej...
Film w dużej mierze bazuje na faktach, jednak brakuje mu wielu cech znamienitego westernu.

A Fistful of Dynamite [1971]

Kilka słów: Sergio Leone strikes back! Tym razem ma dla nas film o potężnym (w moim odczuciu) przesłaniu dotyczącym wszelkiego rodzaju buntów i rewolucji. Jak zwykle, nie zabrakło rewelacyjnych tekstów (duck you sucker xD) oraz barwnych relacji między protagonistami. Warto poświęcić te dwie i pół godziny.

Joe Kidd [1972]

• ;) Klimat
  • ;) Fabuła
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Niezbyt interesujące kino. Ot, zwykły średniak z kupą strzelania, zabijania i walenia po ryju. To ostatnie niesie ze sobą pewną ciekawostkę: Joe Kidd musi mieć praktycznie tyle siły w ramieniu, co koń w nodze.

Jeremiah Johnson [1972]

• ;) Pojedynki
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Były żołnierz postanawia zostać człowiekiem gór - żyć z tego co upoluje i delektować się odludziem. Niestety na drodze do szczęścia stają Indianie. Niektórzy z nich mówią nawet po francusku. Film pełen niezamierzonego (jak sądzę) humoru i zakręconych wątków. Polecam na wolną chwilę.

The Cowboys [1972]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Fabuła

Kilka słów: Stary kowboj nie może znaleźć ludzi do pomocy przy przegonieniu stada bydła. Znajomy sugeruje mu, żeby zwrócił się do lokalnych podrostków ze szkółki niedzielnej.
Western dość nietypowy i ciekawy. Niemniej daleko mu do wielkich hitów gatunku.

High Plains Drifter [1973]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Pojedynki
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Nietypowy pomysł jak na western. Ciekawie skonstruowana fabuła, koncentrująca się na zakłamanych mieszkańcach i odrobina mistyki. Przyznam, ze przyjemnie mi się oglądało. Odpowiadają mi takie scenariusze.

My Name is Nobody [1973]

Kilka słów: Absolutna rewelacja. Gdyby nie jeden, irytujący mnie motyw muzyczny w utworze tematycznym "Dzikiej Bandy", film ten stałby na poziomie Tombstone. Każdy powinien obejrzeć ten western.
PS. Scena w kiblu rządzi xD

Cahill U.S. Marshal [1973]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Przesłanie

Kilka słów: Bez wątpienia, to jeden z najsłabszych filmów z udziałem Wayne'a. Wina leży głównie po stronie fabuły, która chociaż sama jest oryginalna i fajna, blokuje większość potencjału, jaki drzemie w westernie.

Blazing Saddles [1974]

• ;) Pojedynki
  • :? Klimat

Kilka słów: Fatalna parodia westernu autorstwa Mela Brooksa, żerująca na typowych motywach jak rasizm, seksizm i głupota osób przy władzy. Składanka nieśmiesznych gagów, wątłej fabuły i w większości koszmarnych wstawek musicalowych. Nie polecam.

The Outlaw Josey Wales [1976]

Kilka słów: Dobrych kilka dni szukałem westernu, w którym (wedle wspomnień z dawnych czasów) Eastwood pluł na psa. Kiedy wszystko wydało się już stracone, okazało się, że film ten miałem już na dysku.
Film porządnie zrealizowany, posiadający dość długą fabułę i sporą liczbę ważnych postaci drugoplanowych (tych mniej ważnych nie ma aż tak dużo). Godny uwagi jest też klimat - zwłaszcza przejawiający się od połowy czasu trwania. Polecam.

The Shootist [1976]

Kilka słów: Wspaniały i dość nietypowy western z podstarzałym, autentycznie chorym Johnem Waynem. W sam raz dla osób lubiących wgryzać się w motywy kierujące bohaterami.

Kid Vengeance [1977]

• :cry: Bohaterowie

Kilka słów: Western bez prawdziwego bohatera, bez rewelacyjnych (ani nawet średnich) strzelanin, za to pełen bardzo fajnych motywów muzycznych i całkiem ciekawych rozwiązań fabularnych.
Nie jest to kino wysokich lotów, jednak nie jest również niczym strasznym, co mógłbym Wam odradzić. Jeżeli (podobnie, jak ja) lubicie Lee Van Cleef'a, pozycja ta powinna zostać koniecznie zaliczona.
Polskie napisy do tego filmu nie istniały, więc sporządziłem własne. Możecie je pobrać stąd.

Lata '80-te:
Spoiler:

Pale Rider [1985]

• ;) Muzyka

Kilka słów: Widziałem ten film co najmniej kilka razy i po każdym z seansów byłem zadowolony. Kino z Eastwoodem ma niepowtarzalny klimat i choć kreowane przez niego postaci są do siebie bliźniaczo podobne, nie można powiedzieć, że nudzą. To twardziele sprawni zarówno w rewolwerze, jak i w pięściach. Ludzie znikąd, zmierzający donikąd.

Silverado [1985]

Kilka słów: Czterech zebranych przez los kowbojów zmierzy się ze skorumpowanym szeryfem i jego ludźmi. Lekka rozrywka na wolne popołudnie.

Young Guns [1988]

• ;) Przesłanie

Kilka słów: Zassałem sobie ten film tylko dlatego, żeby móc powiedzieć, że go widziałem. Nie wierzyłem, że coś, w czym gra Charlie Sheen może być dobre... I faktycznie nie pomyliłem się: dopóki Sheen pojawiał się na ekranie, film nie był zbyt ciekawy, jednak gdy tylko Billy the Kid wyszedł na pierwszy plan, wszystko uległo zmianie (najmocniejszą stroną tej postaci jest śmiech... powalający xD).

Lata '90-te:
Spoiler:

Young Guns II [1990]

• ;) Muzyka

Kilka słów: Dooooobre. Zdecydowanie dobry kawałek kina i to nie tylko ze względu na humor (jak zaznaczył Kalamir), ale i na szeroko pojęty pomysł na film, kreacje postaci oraz oczywiście klimat. Nie zrezygnowano również (na szczęście) z rewelacyjnego śmiechu głównego bohatera. Gorąco polecam (najlepiej nie oglądać "oddzielnie", lecz w zestawieniu z częścią pierwszą).

Dances with Wolves [1990]

• ;) Bohaterowie
  • :( Przesłanie

Kilka słów: Spodziewałem się czegoś zdecydowanie lepszego po filmie o tak wielkiej renomie. Bezładna papka wydarzeń w stylu "przygód antropologa kulturowego" nie jest tym, co tygrysy lubią najbardziej.

Unforgiven [1992]

Kilka słów: Film ogólnie całkiem niezły, jednak w skali westernów nie zrobił na mnie większego wrażenia... może poza humorem (motyw z kaczką śmierci po prostu zwalił mnie z nóg - mistrzostwo świata xD).
Na plus można też zaliczyć to, że bohaterowie (przynajmniej przez większość filmu) nie są jakimiś wymiataczami, którzy bezbłędnie trafiają do celu z odległości, z której nawet go nie widać, jak to często w westernach bywa (żeby nie było nie uznaję tego za wadę - cieszę się po prostu z odmiany).

Tombstone [1993]

Kilka słów: Kocham ten western. Kocham postać Doca Holliday'a wykreowaną przez Vala Kilmera. Kocham scenę w hospicjum i bezpośrednio poprzedzające ją wydarzenia.
Nie znam lepszego westernu niż Tombstone. Posiada wszystko to, co "The Good, the Bad and the Ugly": świetne sceny strzelanin, niebanalną, choć również nieprzekombinowaną fabułę, genialnie przedstawionych bohaterów (znalazłem nawet ofiarę podobną do Tuco - Ike rządzi :DD ) oraz niezwykle dobrze dobraną ścieżkę dźwiękową. Czym więc TS przewyższa GBU? Przesłaniem. W GBU ma ono marginalną rolę, zaś w TS jest chyba najistotniejszą sprawą.

Maverick [1994]

• :cool: Bohater
  • ;) Przesłanie

Kilka słów: Nie przepadam za Gibsonem, jednak muszę przyznać, że bardzo dobrze zagrał Maverick'a. Inne postaci nie były już co prawda tak ciekawe, jednak spora dawka przedniego humoru i ujmujący sposób przedstawiania karcianych potyczek w większości rekompensują niesmak. Western warty obejrzenia.

The Quick and the Dead [1995]

• ;) Muzyka

Kilka słów: Katastrofalnie słabe postacie (włącznie z główną bohaterką), oklepane akcje mające na celu wprowadzenie do filmu dreszczyku emocji i zasadniczo słaby klimat. Tymi słowami można by rozpocząć i jednocześnie zakończyć charakterystykę tego filmu, gdyby nie jeden, jedyny, aczkolwiek bardzo ważny plus. Akcja tego westernu koncentruje się na pojedynkach, co dla mnie osobiście jest rewelacyjną sprawą. Z tego też powodu nie mogę powiedzieć, że nudziłem się podczas seansu.

Wild Bill [1995]

• ;) Muzyka

Kilka słów: Bardzo, bardzo, bardzo dobry film. Spodobały mi się zwłaszcza retrospekcje przeszłości Billa i ogólnie - kreacja jego postaci. Chylę czoła przed reżyserem.
Film w ciekawy sposób zestawia się z serialem Deadwood. Pokazuje przy tym, że w obu produkcjach legendarny rewolwerowiec został przedstawiony prawie tak samo.

Lata dwutysięczne:
Spoiler:

American Outlaws [2001]

• ;) Przesłanie

Kilka słów: Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się czegoś znacznie lepszego (zwłaszcza po pochwalnych słowach pochodzących od Kalamira). Nie oznacza to jednak, że nudziłem się oglądając AO - seans wspominam bardzo miło.
Nie dość, że obraz uzyskał ciekawy jak na western scenariusz, to jeszcze reżyser postarał się o sporo naprawdę dobrych scen humorystycznych.
Moim zdaniem w produkcjach tego typu nie chodzi ani o realizm, ani o utrzymanie jako-tako rozsądnej psychiki bohaterów. Ważne są tylko emocje odczuwane przy każdej brawurowej scenie pojedynku, miny bohaterów, kiedy oceniają wzajemnie swoje możliwości lub wpadają na jakieś pomysły, oraz oczywiście KLIMAT. Western nie różni się bardzo od komiksu - nie szukajmy tu odniesienia do rzeczywistości, ani właściwie działających praw (czy to np. natury wg Spinozy, czy tych rozumianych w potoczny sposób - ludzkich, nadanych przez stan, etc.).
Mimo wielu zalet, AO ma też (w porównaniu do innych westernów) kilka wad. Po pierwsze postacie nie mają w sobie tego czegoś, co pozwala bardzo je polubić (tutaj częściowy wyjątek stanowi Jessie i jego brat). Kolejna sprawa to ścieżka dźwiękowa - niby pomyślana fajnie, ale jednak słysząc Moby'ego znalazłem się odseparowany od klimatu dzikiego zachodu jakimś niewidzialnym murem.
Trzecia i najpoważniejsza wada, to spapranie postaci Allana Pinkertona, nad czym ubolewam do teraz.
(Recenzja zaczerpnięta z mojego postu w podforum Klubu filmowego)

Ned Kelly [2003]

Kilka słów: Film nawiązuje do biografii tytułowego bandyty z Australii. Skupia się raczej na dramacie człowieka krzywdzonego przez prawo, niż przygodach, strzelaninach i rabowaniu.

Blueberry [2004]

• :cry: Klimat
  • :cry: Fabuła

Kilka słów: Nuda... potwornie brzydki główny bohater (niektóre jego ujęcia wymuszały u mnie odwrócenie głowy)... brak fabuły... brak sensownych pojedynków... brak sensu w ogóle... dziwne, komputerowe efekty... D.N.O.
Filmu nie poleciłbym nawet największemu wrogowi.

Seraphim Falls [2006]

• :( Fabuła
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Dawno się tak nie zawiodłem, jak na tym filmie. Poza świetnymi kreacjami bohaterów (Pierce Brosnan, Liam Neeson) nie ma w nim absolutnie nic wartościowego. David Von Ancken musiał chyba dać komuś łapówkę, żeby otrzymać budżet na ten western. Pościg jest zrealizowany jeszcze "jak cię mogę", lecz końcówka jest tak żałosna, sztampowa i głupia, że do tej pory nie mogę uwierzyć, że faktycznie widziałem ją w filmie z taką obsadą.

Bandidas [2006]

Kilka słów: Dwie kobiety z zupełnie różnych światów łączy wspólny cel: zemsta. Seksowne Salma Hayek i Penelope Cruz mierzą się ze straszliwym bandytą, który zasłaniając się pracą dla banku z USA, pragnie skraść meksykańskie złoto.
Western humorystyczny i przygodowy. Oglądanie go bez przymrużenia oka może przyprawić o ból głowy. Polecam osobom, które nie znoszą brutalności.

3:10 to Yuma [2007]

• ;) Pojedynki

Kilka słów: Psychologia postaci powaliła mnie na kolana. Zarówno Crowe, jak i Bale odwalili w tym filmie kawał wspaniałej roboty. Pojedynki, pościgi i inne typowe dla westernów elementy są zaledwie dodatkiem (szkoda, bo wcale nie musiało tak być). Twórcy koncentrują naszą uwagę na dialogach między postaciami, gdyż właśnie z nich chcieli uczynić najważniejsze atuty (ten zabieg zdecydowanie im wyszedł).

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford [2007]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Fabuła

Kilka słów: Nazwa pasuje do tego, co opisuje. Film dłuży się niemiłosiernie, jest do przesady "realny" (zwłaszcza, niestety, sceny strzelanin) i pełen wyblakłych ról. Bardzo lubię Brada Pitta, więc wybaczyłem mu tę wpadkę. Tak, wpadkę, inaczej nie mogę nazwać kreacji Jesse James'a. Nie polecam ludziom szanującym swój czas.

Appaloosa [2008]

Kilka słów: Bardzo dobry film, utrzymany w klasycznej konwencji złego magnata i próbujących się do niego dobrać, dobrych szeryfów. Fabuła jest odrobinę zaskakująca, jednak w kulminacyjnych momentach wraca do kanonu.

Jonah Hex [2010]

• ;) Bohaterowie
  • ;) Muzyka

Kilka słów: Trochę mnie dziwi, że ten western jest nisko oceniany. Może chodzi o to, że jest ekranizacją komiksu? Sam nie wiem. Mamy bohatera twardziela, piękną kobietę i fajną realizację. Moim zdaniem wszystko gra.

Obejrzanych westernów łącznie: 53

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

»Kalamir   #2 
Yami

Poziom: Genshu
Nie ma to jak dobry stary temacik o westernach. Czas więc pochwalić się osiągami naszej małej manii, która dotyczy najlepszych filmów na świecie.

Obejrzane westerny: 76

Spoiler:

Dodge City (1939) 9 Errol Flynn

My Darling Clementine (1946) 8 Henry Fonda

Colt .45 (1950) 6 Randolph Scott

Winchester '73 (1950) 7 James Stewart

High Noon (1952) 8 Gary Cooper

the Wild North (1952) 7 Stewart Granger, Wendell Corey

Vera Cruz (1954) 8 Gary Cooper, Burt Lancaster

3:10 to Yuma (1957) 8 Glenn Ford, Van Heflin

Gunfight at the O.K. Corral (1957) 9 Burt Lancaster, Kirk Douglas

Man of the West (1958) 8 Gary Cooper

Rio Bravo (1959) 10 John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson

Last Train From Gun Hill (1959) 9 Kirk Douglas

Warlock (1959) 8 Anthony Quinn, Henry Fonda

Magnificent Seven (1960) 8 Yul Brynner, Eli Wallach, James Coburn

One-Eyed Jacks (1961) 8 Marlon Brando

Ride the High Country (1962) 8 Joel McCrea

The Man Who Shot Liberty Valance (1962) 9 John Wayne, Lee Marvin

For a Fistfull of Dollars (1964) 10 Clint Eastwood

For a Few Dollars More (1965) 10 Clint Eastwood, Lee Van Cleef

The Good, the Bad and the Ugly (1966) 10 Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach

Death Rides a Horse (1967) 9 Lee Van Cleef

Once Upon a Time in the West (1968) 8 Henry Fonda, Charles Bronson

Firecreek (1968) 8 Henry Fonda

Bandolero! (1968) 7 Dean Martin, James Stewart

True Grit (1969) 8 John Wayne,

The Undefeated (1969) 8 John Wayne, Rock Hudson

The Wild Bunch (1969) 8 William Holden

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) 9 Paul Newman, Robert Redford

Two Mules for Sister Sara (1970) 7 Clint Eastwood

Chisum (1970) 8 John Wayne

The Magnificent Seven Ride! (1972) 6 Lee Van Cleef

The Cowboys (1972) 10 John Wayne

Joe Kidd (1972) 7 Clint Eastwood

Pat Garrett and Billy the Kid (1973) 10 Kris Kristofferson, James Coburn, Bob Dylan

Showdown (1973) 10 Dean Martin

Westworld (1973) 8 Yul Brynner

High Plains Drifter (1973) 8 Clint Eastwood

The Outlaw Josey Wales (1976) 8 Clint Eastwood

The Shootist (1976) 8 John Wayne

The Missouri Breaks (1976) 8 Jack Nicholson, Marlon Brando

Tom Horn (1980) 6 Steve McQueen

Calamity Jane (1984) 6 Jane Alexander

Silverado (1985) 8 Kevin Costner, Danny Glover

Pale Rider (1985) 8 Clint Eastwood

Kung Fu: The Movie (1986) 6 David Carradine

Young Guns (1988) 8 Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Charlie Sheen

Lonesome Dove (1989) 9 Tommy Lee Jones, Robert Duvall

Young Guns II (1990) 10 Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Viggo Mortensen, James Coburn, Christian Slater, William Petersen

Dances with Wolves (1990) 10 Kevin Costner

Unforgiven (1992)10 Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman

Return to Lonesome Dove (1993) 10 William Petersen, Louis Gossett Jr. Dennis Haysbert

Tombstone (1994) 10 Michael Biehn, Val Kilmer, Sam Elliot, Kurt Russell, Robert Mitchum

Wayatt Earp (1994) 9 Kevin Costner, Gene Hackman, Dennis Quaid

Maverick (1994) 8 Mel Gibson, Alfred Molina, James Coburn, Danny Glover, Jodie Foster

The Quick and the Dead (1995) 7 Leonardo DiCaprio, Gene Hackman, Sharon Stone, Russell Crowe, Bruce Campbell

Wild Bill (1995) 6 Jeff Bridges

Dead Man (1995) 6 Johnny Deep, Iggy Pop, Lance Henriksen

Streets of Laredo (1995) 8 James Garner, Sam Shepard

Dead Man's Walk (1996) 8 Jonny Lee Miller, David Arquette

Purgatory (1999) 6 Dennis Quaid

Wild, Wild West (1999) 7 Will Smith

American Outlaws (2001) 9 Colin Farrell

Texas Rangers (2001) 5 Ashton Kutcher, Alfred Molina

Ned Kelly (2003) 8 Orlando Bloom, Heath Ledger

Open Range (2004) 8 Kevin Costner, Robert Duvall

Deadwood (2004-2006) 10

Seraphin Falls (2006)5 Liam Nesson, Pierce Brosnan

Bandidas (2006)2 Penélope Cruz, Salma Hayek

3:10 To Yuma (2007) 10 Christian Bale, Russell Crowe, Ben Foster

Appaloosa (2008) 8 Viggo Mortensen , Jeremy Irons , Ed Harris

Comanche Moon (2008)9 Val Kilmer, Karl Urban

Jonah Hex (2010) 7 John Malkovich, Josh Brolin, Megan Fox

True Grit (2010) 9 Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin

Blackthorn (2011) 7 Sam Shepard

Gallowwalkers (2012) 3 Wesley Snipes

Django Unchained (2012) 9 Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson

Ostatnio zmieniony przez Kalamir 16-08-2014, 10:30, w całości zmieniany 37 razy  

Profil PW

»Machu   #3 
Yami

Poziom: Keihai
Chwilowo mam mało czasu więc na razie zrobię tylko listę, a niebawem uzupełnię każdą pozycje o kilka słów.

Dodge City (1939)

Vera Cruz (1954)

3:10 to Yuma (1957)

Gunfight at the O.K. Corral (1957)

Hang 'Em High [1968]

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford [2007]

Magnificent Seven (1960)

For a Fistfull of Dollars (1964)

For a Few Dollars More (1965)

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

The Magnificent Seven Ride! (1972)

Pat Garrett and Billy the Kid (1973

High Plains Drifter (1973)

The Outlaw Josey Wales (1976)

Young Guns (1988)

Young Guns II (1990)

Dances with Wolves (1990)

Unforgiven (1992)

Tombstone (1994)

Wayatt Earp (1994)

Maverick (1994)

The Quick and the Dead (1995)