2 odpowiedzi w tym temacie |
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 26-07-2009, 16:53 Avatar: The Last Airbender
|
|
Trzy sezony przygód 112-letniego mnicha Aanga zmagającego się z reżimem państwa ognia. Kreskówka stylizowana orientalnie, jednak naznaczona cechami charakterystycznymi dla amerykańskich produkcji.
Zawiodłem się trochę nie mogąc zaobserwować żadnych brutalnych scen. Nic dziwnego, skoro domyślnym odbiorcą ma być widz w przedziale od 6 do 11 lat. Gdybym ja tylko o tym wiedział przed oglądaniem...
Sam z siebie raczej nigdy nie zabrałbym się za Avatar. Zrobiłem to ze względu na liczne pozytywne opinie znajomych. Naiwnie zresztą.
Historia składa się 1-2 odcinkowych, w miarę niezależnych przygód o charakterze "edukacyjno-przygodowym". Poruszane wartości są powszechnie ważne i słabo nacechowane ideologicznie, przez co w moim odczuciu dla dzieci nadaje się wręcz idealnie.
Dla mnie, 23-letniego, dojrzałego samca, nie ma w tym wszystkim niestety niczego interesującego. Przebrnąłem przez 15 odcinków pierwszego sezonu i ze spokojnym sercem odpuściłem resztę. W ten sposób znalazłem dowód, że nie każdy facet to wyrośnięty dzieciak
Pozdrawiam. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Kimen |
|
Zealota
Poziom: Keihai
|
Napisano 29-07-2009, 18:34
|
|
Mi się ta bajka bardziej podobała. Może i nie było w niej pokazanej przemocy ale bardzo często była wspominana. Zuko i wielu innych nosiło blizny, pokazywano szkielety i mówiono o tym, że ktoś został zabity.
Avatar nie jest tylko dla dzieci od 6 do 11 lat. Doroślejszy widz na pewno dostrzeże więcej. No i przecież walki i przygody nie są złe. Szkoda, że nie zrobili jeszcze napisów do sezonów 2 i 3 bo bym sobie je obejrzał. Wie ktoś może czy jakaś polska telewizja będzie to niedługo puszczać? |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 24-02-2011, 14:40
|
|
Ja ściągnąłem i obejrzałem całość jak miałem 19 albo 20 lat. Musze przyznać, było to rewelacyjne oderwanie się od coraz bardziej tendencyjnego nurtu japońskiej animacji, który z roku na rok staje się coraz większym badziewiem. Byłem troszkę zdziwiony, że amerykanie potrafi tak fajnie coś narysować, zaanimować i porządnie podłożyć głosy. Z kultury wschodu zrobili oczywiście papkę przyswajalną dla prostych umysłów, jednak taki zabieg łatwo zrozumieć i zaakceptować. Lorgan napisał/a: | Zawiodłem się trochę nie mogąc zaobserwować żadnych brutalnych scen. | kilka było, ale w późniejszych sezonach i bez przesady. W końcu to miała być produkcja tylko dla dzieci. No a tak w ogóle w Dark Knight też nie było żadnych brutalnych scen a film był kozacki.
Lorgan napisał/a: | Historia składa się 1-2 odcinkowych, w miarę niezależnych | im dalej w las tym większa spójność. Lorgan napisał/a: | Dla mnie, 23-letniego, dojrzałego samca, nie ma w tym wszystkim niestety niczego interesującego. | No a my znaleźliśmy sporo humoru i dobre klimatu , ale fakt - musze się zgodzić, że sam też bym się za to nie zabrał. Miałem dużooo wolnego czasu i też zostałem zmuszony przez liczne pozytywne opinie. |
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
|