Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Przedstawienie kobiety w sztuce Klimta i Schiele'go
 Rozpoczęty przez »Irinn, 21-04-2009, 12:06

1 odpowiedzi w tym temacie
»Irinn   #1 
Agent

Poziom: Keihai
W związku z wyborem tematu mojej pracy licencjackiej (skupiającym się właśnie na przedstawieniu kobiety w sztuce na przestrzeni wieków z wyszczególnieniem secesji wiedeńskiej i modernizmu w szerokim tego słowa znaczeniu, a zawierającym między innymi prace wymienionych w temacie twórców) chciałabym poznać Wasze zdanie na temat zobrazowania tzw. 'płci pięknej' w dziełach Gustava Klimta i Egona Schiele.

Muszę przyznać, że przeczytałam wiele niechlubnych opinii na temat Schiele'go, uznających go za twórcę pozbawionego zasad moralnych, obscenicznego i pokazującego kobietę jedynie jako przedmiot fantazji seksualnych, ogołoconą z niewinności, dumy i towarzyszącej jej tajemniczości, za której to sprawą jest ona zwykle tak fascynująca nie tylko dla odbiorcy, ale również dla malarza jako takiego. Większość krytyków widzi tego twórcę jako człowieka bez zasad, skupiającego się głównie na pokazaniu kobiecego ciała, jego piękna, a jednocześnie normalności. Rzadko zdarzają się ludzie, którzy dostrzegają pod tą maską coś innego. Schiele jest postacią bardzo kontrowersyjną, ponieważ jego kobiety są naturalne w wyjątkowy sposób, niczego nie zakrywają, nie wstydzą się swojego ciała i kobiecości, która z niego emanuje. To prawda, że jego sztuka jest specyficzna, ale czy aby na pewno jest zła?

Klimt zaś wydaje się podnosić kobietę na piedestał bóstwa, istoty tajemniczej, cudownej i nieskazitelnej. Mimo że pokazuje kobietę nagą, widz odnosi wrażenie, że nie wszystko zostało pokazane, że kobieta coś skrywa, czegoś nie chce pokazać. Delikatniejsze niż Schiele'go, mniej obsceniczne przedstawienie płci pięknej zdobyło mu uznanie krytyków i sprawiło, że jego prace są wysoko oceniane i lubiane w środowisku artystycznym. Jednakże niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z istnienia szkiców stworzonych przez tego malarza i pokazujących zgoła odmienną stronę jego twórczości. Wydaje nam się, że Klimt jest twórcą mniej zapatrzonym w ciało kobiety jako takie dopóki nie ujrzymy właśnie tych prac, w których przedstawia on akty seksualne, czy kobiety w sytuacjach intymnych, za które tak krytykowano Schiele'go.

Przykłady prac malarzy:
Egon Schiele
Schiele 1
Schiele 2
Schiele 3
Schiele 4

Gustav Klimt
Klimt 1
Klimt 2
Klimt 3
Klimt 4
Klimt 5
Klimt 6

Profil PW WWW

^Coyote   #2 
Komandor

Poziom: Genshu
Stopień: Shinobi Bushou
Humanista ze mnie żaden, ale swój trzygroszowy komentarz pozostawię :P

Ten pierwszy, Schiele, jest po prostu straszny. Jak można uznać artystą kogoś, kto nie posiada zdolności artystycznych ? :? No chyba, że za taką zdolność uzna się szczególną "wrażliwość", czyli coś, co każdy sobie może wymyślić i wkręcać innym, że to ma.
Prace artysty ukazują kobiety nagie i bardzo materialne. Nie ma w nich niczego poza ordynarną zmysłowością - dla mnie to wręcz kurtyzany. Niemniej jednak nie podzielam opinii krytyków, których przywołałaś w temacie. Schiele nie pokazuje zmysłowego piękna, tylko szary brud. Jego prace wręcz ociekają cechami, które najczęściej kojarzą się z publiczną toaletą. Nie nęcą, tylko brzydzą. O modernizmie wiem tyle, że starano się w nim odseparować sztukę od wszystkiego, co ją otacza. Schiele odseparował sztukę od tajemniczego piękna, a kobieta go pozbawiona traci to, w co wyposażyła ją natura. Staje się mało interesująca - zwłaszcza w kontekście seksualności.

Klimt spodobał mi się bardziej. Fakt faktem również pokazuje kobietę w aktach, jednak robi to w zupełnie inny sposób. Jego bohaterki są zmysłowe, bawią się sytuacjami, w których je umieszczono. W drugiej pracy widać też coś na kształt bliskości jako świętości. Zrozumiałem to tak, że autor chce pokazać seksualność jako przyjemność i jednocześnie coś wartego wywyższenia.

"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."
Ostatnio zmieniony przez Coyote 28-05-2009, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email WWW

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13