3 odpowiedzi w tym temacie |
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 22-05-2013, 20:10 [Oneshot] Hotel
|
|
Hotel to one-shot, składający się z pięciu opowiadań. Można powiedzieć, że bohaterem każdego jest ludzkość, jej dążenie do doskonałości ale i samozagłady. Poruszone są niektóre z monumentalnych uczuć, które sztuka całe wieki stara się zdefiniować. Wielkie było moje zdziwienie gdy okazało się, że za to cudo odpowiada Boichi – autor min. Sun-Ken Rocka i kilku hentaiów. Tutaj, wspiął się na szczyt. Każda historia stanowi studium innej części psychiki. Na przestrzeni tych kilkudziesięciu stron znajdą się motywy religijne, technologiczne, nawet medyczne. Decydującym czynnikiem często bywa upływ czasu lub absolutny jego brak. Pokazuje jak pozornie błahe sytuacje kształtują człowieka. Trudno mi wykrztusić cokolwiek o tytule, który pobudza nie słowa, a emocje.
Jedno opowiadanie pozostało w mojej pamięci. Jak pozostałe, uderza w tony apokaliptyczne. Bohaterem jest budynek. Sterowany przez SI hotel stoi na straży genomu ziemskich gatunków. Ludzie dawno już zniknęli z ziemi, wypędzeni przez własny brak dbałości o planetę. Tylko jeden skomplikowany program, niegdyś stworzony przez człowieka pilnujewszystkiego co stanowiło o niezwykłości Ziemi. To historia niezłomności trwającej ponad 27 milionów lat. I właśnie to rozczulające opowiadanie otwiera tomik.
Rzadko zdarza się, żebym mangę cenił tak wysoko. Boichi’emu udało się osiągnąć artyzm, niespotkany jeszcze przeze mnie w tym medium. Mogę powiedzieć bez przesady, że byłbym bardzo dumny mogąc postawić sobie akurat ten tytuł na półce. Tylko jeden tomik ale czyta się lepiej niż większość serii. Polecam. |
Ostatnio zmieniony przez Sorata 14-11-2016, 13:10, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 29-02-2016, 19:37
|
|
Zdecydowałem się sięgnąć po ten tytuł ze względu na to, że to one-shot. W pełni się zgodzę, że należy się Hotelowi wysoka ocena i właśnie tego typu klimatu spodziewałem się po tym, że go tak gorąco zachwalasz. Nieco filozoficzny, ale całkowicie inny od wszystkich tytułów z którymi się do tej pory spotkałem. Kurcze, ciężko mi wypowiedzieć się na temat poszczególnych historii bez spoilerów. Osobiście uważam, że bardzo pozytywnie wpływa na Hotel fakt, że nie ma więcej rozdziałów. W innym wypadku stawiane przed czytelnikiem tezy mogłyby być zbyt jasne, lub rozdmuchane. Fajnie to zostało wszystko wyważone i zilustrowane, na prawdę dzięki za wrzucenie tego tutaj.
[ Dodano: 05-11-2016, 23:27 ]
Sorata napisał/a: | Mogę powiedzieć bez przesady, że byłbym bardzo dumny mogąc postawić sobie akurat ten tytuł na półce. Tylko jeden tomik ale czyta się lepiej niż większość serii. Polecam. |
Masz okazję, wydano już w Polsce. Mam i wydanie jest na prawdę w porządku. |
Little hell. |
|
|
|
»Sorata |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 07-11-2016, 12:02
|
|
Cytat: | Masz okazję, wydano już w Polsce. Mam i wydanie jest na prawdę w porządku. |
Serdeczne dzięki Twitchu. Nie byłem na bieżąco i mogłem przegapić. Masz jakąś swoją ulubioną opowiastkę? |
Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457 |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 07-11-2016, 13:02
|
|
Ten o tytułowym hotelu Fajny, Fajny, a i cena przystępna. |