Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Hakaijuu
 Rozpoczęty przez »Sorata, 29-07-2016, 20:01

2 odpowiedzi w tym temacie
»Sorata   #1 
Yami

Poziom: Genshu
Dziś podrzucę coś nietypowego. Już początek Hakaijuu zapowiada nam typowy trójkącik miłosny w otoczce sportowej. Dwóch rywalizujących przyjaciół z liceum czeka na przyjazd ich wspólnej szczenięcej miłości. Jak to zwykle bywa w tego typu mangach, obrazek jest mocno przerysowany i każdy z nich, z niegasnącym uczuciem, nosi pamiątkową opaskę tenisisty, z biciem serca wyczekując dnia, kiedy Miku faktycznie przyjedzie i podejmie wybór.

Bum! Trzęsienie ziemi rozrywa sielankę. Jeśli dotarłeś do tego momentu, drogi czytelniku, na pewno wybaczysz mi kłamstwo w pierwszym zdaniu. Zobaczysz niebawem wyłażące spod ziemi potwory dziesiątkujące nie tylko szkołę, ale całe miasto. Scenariusz zaczyna mocno przypominać Mgłę" Stephena Kinga, albo niektóre momenty Gantza (tylko bohaterowie nie mają kombinezonów z supermocami). Horror pełną gębą. W dwunastu pierwszych rozdziałach manga mierzy się z brutalnością zarówno dosłowną, jak psychologiczną. Rysunki są odpowiednio zdetalizowane, a cztery dotychczas poznane (nie licząc podtypów) gatunki stworów, odpowiednio nienaturalne i przerażające. Jak zwykle, na odkrycie tajemnicy stojącej za atakami musimy chwilę poczekać. To wszystko spokojnie zasłużyło by w moich oczach na 8. Niestety kłuje mnie w oczy jeden fakt - główny bohater z romantycznego pierdoły przeradza się niemal w rycerza na białym koniu. Wiarygodność innych bohaterów nie spada tak zastraszająco, ale kilka sztucznych akcji potrafi wytrącić z równowagi. Stąd tylko 6,5 /10 .

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

»mablung   #2 
Agent

Poziom: Keihai
Muszę powiedzieć, że seria mi się naprawdę podoba. Początkowe zaskoczenie szybko znika poprzez powtarzające się momenty by potem znowu całkowicie zmienić styl narracji oraz ciężar opowieści. Bardzo ciekawią mnie dalsze losy miasta pełnego potworów. Niestety nie mogę znaleźć dalszych części mangi ponad 19 ch.

Wie ktoś skąd można dorwać dalsze chaptery?

Pochylamy się przed inteligencją
Klękamy zaś przed dobrocią

Profil PW Email

»Sorata   #3 
Yami

Poziom: Genshu
Cytat:
Wie ktoś skąd można dorwać dalsze chaptery?

Obawiam się, że to jeden z projektów porzuconych przez grupy skanlacyjne. Przez jakiś czas regularnie przeczesywałem sieć w poszukiwaniu updatu. Teraz robię to tylko sporadycznie.

[ Dodano: 01-10-2019, 08:14 ]
Update sytuacji: Z głupia frant przeszukałem zakładki i okazało się, że tłumaczenie Hakaijuu jest kontynuowane. Menażeria potworów rozszerza się, ale nadal brakuje odpowiedzi na pytanie: "O co w tym wszystkim może chodzić". Nowo pojawiające się motywy bardzo silnie skojarzyły mi się z Gantzem.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12