Chyba każdy kto obejrzał co najmniej kilka serii anime odnalazł bohatera, który przypadł mu to gustu nie ze względu charakteru, albo nie tylko, a z powodu posiadanego głosu. Niekiedy pasuje on dość dobitnie do przedstawianej postaci, a nie raz jest po prostu przyjemny dla ucha lub dosyć ciekawy. Zapewne wiele osób ma też swoich faworytów. Oricon opublikował wyniki z przeprowadzonego wśród Japończyków plebiscytu na najlepszych aktorów głosowych (seiyū). Sami oceńcie wyniki.
1) Nobuyo Ōyama (słynna głównie jako seiyū Doraemona)
2) Akira Kamiya (Kenshiro w „Hakuto no Ken”, Ryo Saeba w „City Hunter”, Shun Mitaka w „Maison Ikkoku”)
3) Masako Nozawa (Son Goku w „Dragon Ball”, Esteban w „Tajemniczych Złotych Miastach”)
4) Yasuo Yamada (Arsene Lupin w „Lupin III”)
5) Minami Takayama (Kiki w „Kiki Delivery Service”, Conan w „Detective Conan”)
6) Kōichi Yamadera (Togusa z „Ghost in the Shell”, Spike Spigel w „Cowboy Bebop”
7) Noriko Hidaka (Akane w „Ranma 1/2”, Kikyo w „Inuhasha”)
8) Mayumi Tanaka (Luffy w „One Piece”, Ryunosuke w „Urusei Yatsura”
9) Megumi Hayashibara (Rei w „Neon Genesis Evangelion”, Lina w „Slayers”)
10) Ex aequo Keiko Toda (Kaoru Orihara w „Oniisama E...”, Thomas The Tank Engine w „Thomas The Tank Engine and Friends”) i Aya Hirano (Haruhi w „Suzumiya Haruhi no Jutsu”, Konata w „Lucky Star”)
Co sądzicie o tym? Może ktoś się nie zgadza, a może ma ciekawsze propozycje?
Pfuuu...większość pozycji w ogóle by mnie nie interesowała. Akira Kamiya OWSZEM Nozawa już mnie znudziła. Yamadera jest dobry a reszta mnie nie drze. Zrobiłem małą listę moich ulubieńców i tylko jedna pozycja mi się powtórzyła.
Ech...10 to chyba nie dam rady wymienić. Znam wielu jednak tylko o kilku mogę powiedzieć, że na serio ich lubię i potrafię rozpoznać ich głosy w różnych anime.
1. Tōru Furuya - mój faworyt w japonii człowiek legendarny. To właśnie on podłożył głos dla Amuro Ray w pierwszym kultowym Gundamie oraz każdym następnym. W kolejnych latach ożywił tytułowego bohatera "Saint Seiya". Ostatnio słyszeliśmy go w Casshern Sins gdzie oddał głos głównemu bohaterowi Casshernowi.
2. Ryō Horikawa - za wspaniały podkład pod Vegetę z DBZ oraz kontrastującego Shuna z Saint Seiya. Uwagi warty podkład pod Shijō Saikyō no Deshi Kenichi gdzie podłożył głos mojemu ulubionemu bohaterowi - Hermitowi.
3. Akira Kamiya - za wspaniały podkład pod Ryuzakiego Kazuyię w Daimosie oraz krótki występ jako Perseus Algol w SS. Gość ma olbrzymi dorobek ale ja znam mało pozycji. Kazuya zaś jest genialny...Hissatsuu! Reppu seikentsuki! xD
4. Masakazu Morita - Wy znacie go jako odtwórcę Ichigo w bleachu. Ja znam go przede wszystkim jako Pegasus Seiya z "Saint Seiya", Sato Toshiya z "Major", Hyoudou Masaru z BECK oraz Tidusa z Final Fantasy X.
Jak coś mi się przypomni albo wpadnie do głowy to dodam