6 odpowiedzi w tym temacie |
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 24-04-2009, 13:42 Bleach: podwójne Zanpakutou, czy dwa oddzielne?
|
|
Chapter 156 str. 15. "The only two Soul Cutters in Soul Society, that are in pairs". Nie wiem, czy mój wniosek nie jest przypadkiem zbyt śmiały, ale... podejrzewam, iż zarówno Ukitake, jak i Shunsui mają po DWA Zanpakutou - każde z oddzielnym zestawem mocy. U Ukitake woda i piorun, zaś u Shunsui... ciężko powiedzieć, może wiatr i wiatr? Byłoby to zgodne z tym, co podaje Wikipedia.
Wikipedia napisał/a: | some Bleach video games portray it as having wind manipulation abilities. |
Jak dotąd, informacje podawane w grach nigdy nie okazały się mylące (doskonałym tego przykładem była uwolniona forma broni Kaiena, która zanim została ujawniona w mandze, pojawiła się w jednej z gier Bleacha).
Komendy wyzwalające obie bronie są długie. Gdyby założyć, że są podwójne, łatwo je rozgraniczyć.
Najpierw Shunsui:
Katen (Flower Sky)
"The dark storm rages" - Zan wiatru
Kyoukotsu: (Crazy Bones)
"The sky demon smirks" - Zan wiatru
Teraz Ukitake:
Sougyo no Kotowari (Parable of Twin Fish)
1. "The wave is my shield" - Zan wodny
2. "(...) and the thunder is my blade" - Zan-piorun
Jak widać po nazwie i stadium inicjalnym, broń Kyouraku była podzielona od samego początku (dwie nazwy, dwie komendy, dwa niezależne ostrza), zaś oręż jego przyjaciela w pewnym sensie stanowi "podwójną jedność": ma jedną nazwę, jest złączone, jednak wykazuje dwie natury (piorun i woda) wyrażone przez podwójną komendę, która mimo wszystko recytowana jest ze spójnikiem.
Pozdrawiam. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
Selim |
|
Poziom: Keihai
|
Napisano 03-05-2009, 12:17
|
|
Ukitake swoje zanpakutou ma wyraźnie połączone więc jeżeli przyzywa je w ten sposób może oznaczać, że mają one podwójną moc. Znaczy, że może korzystać z ataków wodnych i elektrycznych. Jeżeli miałby dwa oddzielne zanpakutou to musiałby mieć także dwóch opiekunów, a czy takie coś jest dopuszczalne? Poza tym, gdyby były to dwa oddzielne zanpakutou u obydwu kapitanów to czy nie różniły by się czymś? No może u Kyouraku nie koniecznie skoro miałyby być to dwa zanpakutou wiatru, ale u Ukitake? W końcu kiedyś w którymś chapterze padło stwierdzenie, że każdy zanpakutou jest wyjątkowy i nie ma drugiego takiego samego, albo mi się wydawało, bo w filmie kinowym dochodzi do takiej sytuacji. |
|
|
|
^Coyote |
|
Komandor
Poziom: Genshu
Stopień: Shinobi Bushou
|
Napisano 03-05-2009, 12:23
|
|
Selim napisał/a: | musiałby mieć także dwóch opiekunów, a czy takie coś jest dopuszczalne? |
Nie wydaje mi się, chociaż .. Lorgan pisał jeszcze o Shunsui: ten ma dwie katany nawet bez Shikai. Może Ukitake ma podwójną broń z jednym opiekunem , a Kyouraku dwie zupełnie oddzielne i dwóch opiekunów Dla mnie to brzmi logicznie .. i ciekawie
Selim napisał/a: | No może u Kyouraku nie koniecznie skoro miałyby być to dwa zanpakutou wiatru, ale u Ukitake? |
Teraz w mandze walczy Shunsui i pewnie pokaże wszystkie sekrety swojego Katen Kyoukotsu. Pytanie tylko kiedy to zrobi
Selim napisał/a: | bo w filmie kinowym dochodzi do takiej sytuacji |
Sorry za słownictwo , ale film to ścierwo. Kubo Tite (autor) nie miał z nim nic wspólnego , więc może zawierać jakieś bezsensy. Tak samo jak w Dragon Ball. |
"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."
|
|
|
|
Selim |
|
|
Napisano 03-05-2009, 12:35
|
|
Coyote napisał/a: | Nie wydaje mi się, chociaż .. Lorgan pisał jeszcze o Shunsui: ten ma dwie katany nawet bez Shikai. Może Ukitake ma podwójną broń z jednym opiekunem , a Kyouraku dwie zupełnie oddzielne i dwóch opiekunów Dla mnie to brzmi logicznie .. i ciekawie |
Katany Kyouraku nie są też połączone, a wyglądają identycznie. Może to po prostu inna forma podstawowa broni? Tak jak laska u Yammamoto?
Coyote napisał/a: | Teraz w mandze walczy Shunsui i pewnie pokaże wszystkie sekrety swojego Katen Kyoukotsu. Pytanie tylko kiedy to zrobi |
Patrząc na rozwój wydarzeń w mandze chyba nie prędko, myślę, że akcja przed decydującym starciem, Shunsui vs Stark, wróci jeszcze raz do Hueco Mundo, a Vaizardów jak nie było, tak i nie ma
Coyote napisał/a: | Sorry za słownictwo , ale film to ścierwo. Kubo Tite (autor) nie miał z nim nic wspólnego , więc może zawierać jakieś bezsensy. Tak samo jak w Dragon Ball. |
No niby tak, ale można też zarzucić, że autor nie produkuje gier o Bleachu a gdzieś pojawiło się w jednej jakieś info, które w mandze się sprawdziło. |
|
|
|
^Coyote |
|
Komandor
|
Napisano 03-05-2009, 12:44
|
|
Selim napisał/a: | Katany Kyouraku nie są też połączone, a wyglądają identycznie. |
Nie wyglądają identycznie. Jedna jest długa, druga krótka.
Selim napisał/a: | Tak jak laska u Yammamoto? |
W odpowiedzi dam fragment z rozmowy:
Cytat: | Ja
no to jak jest z yamamoto ?
Lorgan
to akurat prostsza sprawa - gość najzwyczajniej w świecie ukrywa swojego Zana w lasce
Lorgan
przypomnij sobie walkę z Shunsui i Ukitake
Lorgan
rozproszył wtedy cały kostur, a czytelnikom ukazała się piękna, długa katana
Ja
czyli on ma normalną katanę ?
Ja
jakoś to słabo pamiętam ..
Lorgan
tak, ma normalną katanę, którą na codzień ukrywa w lasce
Ja
spx |
Selim napisał/a: | Patrząc na rozwój wydarzeń w mandze chyba nie prędko, myślę, że akcja przed decydującym starciem, Shunsui vs Stark, wróci jeszcze raz do Hueco Mundo, a Vaizardów jak nie było, tak i nie ma |
No fakt , jeszcze trochę to może potrwać. Ale prędzej czy później poznamy prawdę
Selim napisał/a: | No niby tak, ale można też zarzucić, że autor nie produkuje gier o Bleachu a gdzieś pojawiło się w jednej jakieś info, które w mandze się sprawdziło. |
Tylko , że ten wymysł o dwóch takich samych zanach miał być wyjątkowy (nawet w filmie o tym mówili). To w ogóle był chyba nawet ten sen sam oręż w dwóch różnych postaciach jeśli dobrze pamiętam.
Lorgan: Kiedy wstawiasz cytaty z GG, postaraj się wykasować wszystkie zbędne spacje, sztucznie wydłużające post. Takie rzeczy utrudniają śledzenie wątku innym i są nieestetyczne. |
|
Ostatnio zmieniony przez Lorgan 03-05-2009, 12:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Selim |
|
|
Napisano 03-05-2009, 12:48
|
|
Coyote napisał/a: | Nie wyglądają identycznie. Jedna jest długa, druga krótka. |
Po uwolnieniu zanpakutou także różnią się rozmiarami?
Do reszty nie mam zastrzeżeń |
|
|
|
^Coyote |
|
Komandor
|
Napisano 03-05-2009, 12:51
|
|
Po uwolnieniu chyba nie , ale w zwyczajnej formie jak najbardziej. Nie wiem , może ona ma po prostu dwa takie same Zanpakto . Dwóch takich samych opiekunów i tak dalej.
Lorgan napisał/a: | Najpierw Shunsui:
Katen (Flower Sky)
"The dark storm rages" - Zan wiatru
Kyoukotsu: (Crazy Bones)
"The sky demon smirks" - Zan wiatru |
To by pasowało do tego, co napisał Lorgan , choć ja sam raczej wstrzymał bym się od głosu w tej sprawie i poczekał na wyjaśnienie z mangi. |
|
|
|
|
| Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14
|