Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Judge
 Rozpoczęty przez »Graversh, 24-09-2014, 09:53

2 odpowiedzi w tym temacie
»Graversh   #1 
Agent

Poziom: Keihai

Kłamstwo Hiro przypadkowo prowadzi do śmierci jego starszego brata. Jakiś czas później, Hiro zostaje porwany i trafia do pokoju z ośmioma osobami, które noszą groteskowe maski zwierząt. Ich porywacz informuje ich, że nadszedł czas sądu i odkupienia swoich "grzechów". Co dwanaście godzin, uwięzieni muszą wybrać, kto spośród nich umrze... Tylko cztery osoby pozostaną przy życiu, kiedy wszystko się skończy...

Przyznam szczerze, że za Judge zabrałem się po przeczytaniu Doubt - podobnego tytułu, który bardzo mi się spodobał. Lubię klimaty makabry pomieszanej z kryminałem, gdzie od początku nie wiadomo kim jest ten zły, albo jak to się skończy. Ogólny pomysł kojarzy mi się z Piłą, ale tylko i wyłącznie z 1 częścią. Trudno mi powiedzieć coś więcej ponieważ nie chcę zdradzić zbyt wielu szczegółów. Jeżeli ktoś miał styczność z Doubt to na pewno się ucieszy. Wydaje mi się, że Judge jest trochę bardziej przegadany o pierdołach - tudzież przemyśleniach bohaterów, ale dla mnie akurat w tym przypadku wypada to podobnie. W każdym bądź razie manga jest ciekawa, wciągająca i z bardzo ciekawą kreską. Czy miał już ktoś przyjemność?
Dodam tylko, że mangę wydaje JPF - można już dostać 4 tom, a jest ich z tego co znalazłem 6.
Ostatnio zmieniony przez Graversh 24-09-2014, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  

Profil PW Email

*Lorgan   #2 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Czy to jest remake? Nawet logo wygląda jak to z Doubt. Nie czytałem, ale na pewno przejrzę z czystej ciekawości.
Graversh, wspomniałeś o przegadaniu, ale zastanawia mnie, czy chodzi o thriller psychologiczny, czy lanie wody. Tak obiektywnie.

Pozdr.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

»Graversh   #3 
Agent

Poziom: Keihai
Lorgan napisał/a:
Czy to jest remake? Nawet logo wygląda jak to z Doubt. Nie czytałem, ale na pewno przejrzę z czystej ciekawości.

Chyba nie nazwałbym tego remakiem. W Doubt chodziło trochę o coś innego niż tutaj. Fakt, maski są identyczne, ale założenia ,,zabawy" są inne. Co więcej bohaterowie wydają się mniej prostolinijni. Może ze względu na popełnione grzechy... Nie czytałem jeszcze do końca, bo idę w zasadzie z polskim wydaniem - ale pojawił się bardzo ciekawy zwrot akcji, który zaskoczył nie tylko bohaterów.

Lorgan napisał/a:
Graversh, wspomniałeś o przegadaniu, ale zastanawia mnie, czy chodzi o thriller psychologiczny, czy lanie wody. Tak obiektywnie.

Powiem tak - oczywiście chodzi o element psychologiczny w przemyśleniach bohaterów, ale wydaje mi się, że można to było w niektórych miejscach przedstawić krócej. Nie są to również tego typu przemyślenia, które można było znaleźć w Death Note, a z tym tytułem na pewno miałeś styczność więc sam możesz ocenić.

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13