Tenchi PBF   »    Rekrutacja    Generator    Punktacja    Spis treści    Mapa    Logowanie »    Rejestracja

Gamaran
 Rozpoczęty przez *Lorgan, 17-12-2010, 11:57

10 odpowiedzi w tym temacie
*Lorgan   #1 
Administrator
Exceeder

Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
Minęło sporo czasu i pewnie zdążyliście już zatęsknić za wspaniałymi tytułami, które Wam proponuję w tym podforum :DD Wiedziony sympatią, empatią i współczuciem, przedstawiam Gamaran - najlepszą mangę o samurajach, jaką dane mi było czytać.

Głównym bohaterem serii jest Gama Kurogane, młody, shounenowaty samuraj z legendarnej szkoły fechtunku Ogame. Bierze on udział w Wielkim Turnieju Unabary, żeby pomóc w wyborze nowego Daimyo. Niestety, sprawy komplikują się mocno kiedy wychodzi na jaw, kto stoi za organizacją turnieju.

Gamaran jest dowodem na to, że wspaniałe i emocjonujące walki mogą odbywać się bez udziału nadprzyrodzonych mocy. Pojedynki są szalenie imponujące, pomysłowe i doskonale rozwiązane taktycznie.

Pozdrawiam.

Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.

Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie

Profil PW Email WWW Skype

»Kalamir   #2 
Yami

Poziom: Genshu
Lorgan napisał/a:
mogą odbywać się bez udziału nadprzyrodzonych mocy. Pojedynki są szalenie imponujące, pomysłowe i doskonale rozwiązane taktycznie.
Właśnie chciałem zapytać o realizmw tej mandze? Jak to wygląda? coś więcej?

Profil PW

*Lorgan   #3 
Administrator
Exceeder

Siła i zwinność bohaterów są z pewnością mało realne, ale wszystko wytłumaczone jest w interesujący sposób. Dla przykładu, ekstremalna szybkość pewnego nauczyciela zostaje wytłumaczona tym, że bardzo precyzyjnie przewiduje ruchy oponentów i się do nich dostosowuje. De facto, jego naturalna szybkość wcale nie jest imponująca.
Nie ma kruszenia głazów, ani wskakiwania na drzewa pojedynczymi susami. Kiedy pewien mistrz włóczni uszkadza pojedynczym zamachem podłogę, zostaje uznany za niezwykle silnego.

Pzdr.

»Sorata   #4 
Yami

Gamaran bardzo przyjemnie się rozwija. Mimo, że rozwój bohaterów jest w sumie bardzo realny to zdarzają się postaci czy techniki, które są poddawane w wątpliwość przez mój mózg laika. Gruchotanie kamienia przy starcie do przeciwnika to już raczej fantasy bliższe nowym chapterkom Bakiego. Mimo to Gamaran bardzo dobrze się czyta. Główny bohater nie jest jeszcze na samej górze drabinki ale stopniowo i z uporem się na nią pnie. Szkoda, że jeszcze nie wiadomo nic właściwie o prawdziwych umiejętnościach Jinsuke. Tym sposobem autor daje sobie furtkę. Nieważne jak silnego zrobi Gamę czy kogokolwiek z protagonistów. Jinsuke i tak moze być równie silny albo silniejszy.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

»Sorata   #5 
Yami

Śledzi ktoś jeszcze nowe chaptery? Termin ostatecznej konfrontacji coraz bardziej się zbliża. Postaci swego czasu przedstawione jako wręcz półboskie po kolei padają. Fabuła jest nadal dość łopatologiczna ale dzięki drobnemu spiskowi i nowemu graczowi na planszy nabrała trochę smaczku.

Kryteria oceny walk: Klimat 4/10 Mechanika 3/10 Warsztat 3/10. W razie wątpliwości - konsultuj. Pomoc: https://tenchi.pl/viewtopic.php?p=17457#17457

Profil PW Email

*Lorgan   #6 
Administrator
Exceeder

Właśnie ten nowy gracz odrobinę mnie niepokoi. Nie potrafię oszacować, czy to wsparcie na zasadzie klepania po plecach, czy rzeczywisty sojusznik-wojownik. Co do reszty wydarzeń, Gama dostał nową technikę i zapewne będzie musiał ją wykorzystać zanim stanie naprzeciw ojca (może nawet podczas walki z "Mrówką", choć sądzę, że raczej kto inny będzie się z nim mierzył).
Manga dalej trzyma poziom i z przyjemnością śledzę od dawna wszystkie nowe rozdziały.

Pozdrawiam.

»Sorata   #7 
Yami

Chętnie zobaczyłbym teraz walkę kogoś innego. Gama może i jest głównym bohaterem ale jego walki są dla mnie w sumie najmniej emocjonujące. Przyznaję, że bazowanie na niesamowitej prędkości sprawdza się również w realnych starciach ale każda walka w ten sam deseń zaczyna nużyć.

Mrówka z kolei wydaje mi się ciekawą postacią. Myślisz, że będzie wykorzystywał bezpośrednie techniki w zwarciu co sugeruje jego masywna sylwetka czy raczej będzie atakował z kanałów i zacienionych miejsc niczym jakiś szczurzy ninja (Splinter xD). Wypowiedź na stronie 15 rozdziały 147 sugeruje moim zdaniem to drugie.

Profil PW Email

*Lorgan   #8 
Administrator
Exceeder

Nie zastanawiałem się nad tym. Bardziej interesuje mnie, czy rzeczywiście będzie tak silny, jak twierdził Jinsuke. Jeżeli tak, spustoszenie w szeregach Ogame będzie ogromne...
Sorata napisał/a:
Przyznaję, że bazowanie na niesamowitej prędkości sprawdza się również w realnych starciach ale każda walka w ten sam deseń zaczyna nużyć.

E tam, ostatnia walka wcale nie sprowadziła się do szybkości. Gama w zasadzie wczuł się w styl walki Shinnojou z tym połączeniem technik. Poza tym, w mandze zwykle bardzo dobre wrażenie robią na mnie antagoniści i to ich stylom przyglądam się najuważniej ;)

Pozdrawiam.

»Sorata   #9 
Yami

Cytat:
Nie zastanawiałem się nad tym. Bardziej interesuje mnie, czy rzeczywiście będzie tak silny, jak twierdził Jinsuke. Jeżeli tak, spustoszenie w szeregach Ogame będzie ogromne...

No tak. Jinsuke moze trafnie oceniać Mrówkę. Chociaż miałbym wątpliwości czy ocenia dobrze możliwości Ioriego, Shinnojou czy kogokolwiek w Ogame. O ile Mrówka nie stosuje nietypowych trików nie widzę jego druzgoczącego zwyciestwa nad samym Iorim (choćby rannym) o wszystkich protagonistach nie wspominając.

Profil PW Email

»Sorata   #10 
Yami

Obecne wypadki wydają się przyspieszać nieunikniony finał. Jestem ciekaw jak rozwiną się ostatnie walki i przyznam, że obawiam się, że Gama nie otrzyma upragnionego pojedynku ze swoim ojcem. Nie wiem, czy to przez to, że ostatnia saga była rozwijana od dawna, ale mam teraz odczucie, jakbym doskonale wiedział co zdarzy się za chwilę. Nie jest to jeszcze moment, w którym manga zaczyna nużyć, ale oscyluję na tej granicy.

Profil PW Email

Odpowiedz  Dodaj temat do ulubionych

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13