12 odpowiedzi w tym temacie |
»Kalamir |
|
Yami
Poziom: Genshu
|
Napisano 10-10-2009, 14:41 Darker than Black: Ryusei no Gemini
|
|
Trzynaście lat temu w Brazylii i w Tokio pojawiły się bramy. Wraz z bramami pojawili się ludzie o niezwykle niebezpiecznych umiejętnościach – Kontraktorzy. Wtedy, prawdziwe niebo zniknęło a zastąpił je widok tajemniczych gwiazd. Każda jedna gwiazda jest miernikiem sił życiowych wspomnianych kontraktorów. Ci specjalnie uzdolnieni ludzie szybko stali się celem agencji rządowych które nie cofną się przed niczym co mogłoby im przeszkodzić w zwerbowaniu w swe szeregi nowej żywej broni. Tak oto rozpoczyna się kolejna cicha wojna wywiadów oraz sekretnych agencji. Oczywiście jak zwykle z nikąd na polu bitwy pojawia się BK-201. Niepokonany w walce, kontraktor władający elektrycznością który sprzeciwia się owej kontroli. Tak oto rozpoczyna się druga seria super popularnego anime „Darker than Black: Ryūsei no Gemini”
----------------
Wczoraj odbyła się premiera II serii która zapowiedziana jest na 13 odcinków. Własnie obejrzałem owego epa i co mogę powiedzieć ^^ Historia od razu zaczyna się z gruber rury. Mamy do czynienia z nowymi bohaterami którzy zostają kontraktorami i chwilę później już ściga ich armia. Do akcji wkracza Bk-201 główny bohater pierwszej serii. Wszyscy próbują się nawzajem zabijać a nikt nie bardzo wie dlaczego. Świetna animacja i muzyka twórców 1 serii to wszystko co potrzebne do szczęścia xD Zapraszam do dyskusji odnośnie postępu anime. |
Ostatnio zmieniony przez Kalamir 10-10-2009, 14:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
Yossarin |
|
|
Napisano 13-10-2009, 12:42
|
|
Ja także miałem okazję zobaczyć pierwszy odcinek drugiej serii. Przyznam też, że poprzednią część znam raczej pobieżnie, z braku czasu. Jednak podstawowe sprawy zostają tutaj wytłumaczone od razu na wstępie, dla tych, którzy nie znają serii jest to na pewno przydane, a i dla dobre przypomnienie dla tych, którzy pierwszą odsłonę Darker than Black oglądali już wcześniej. Trochę zbiegłem z tematu i już wracam do mowy o pierwszym epizodzie "Ryusei no Gemini". Od samego początku akcja nabiera tempa, choć pojawiają się też wstawki lekko humorystyczne, co osobiście zawsze odbieram pozytywnie. Od razu pojawia się też wątek napędzający odcinek, jak i może dalszą część fabuły, mowa mianowicie o bracie bliźniaku jednej z głównych bohaterek. Ciekawe jaką moc posiada skoro był tak skrzętnie skrywany przez własnego ojca, a jak się dalej okazuje, że jest poszukiwany zarówno przez armię, jak i Bk-201. Liczę, że tempo w następnym odcinku nie opadnie, a i ostatnio wymieniany bohater pojawi się na dłużej. |
|
|
|
Yossarin |
|
|
Napisano 06-01-2010, 22:26
|
|
Wraz z 12 odcinkiem seria dobiegła końca. Mam wrażenie, że niektóre aspekty nie zostały do końca dopowiedziane i akcja aż za nadto parła do przodu. Z drugiej strony nadało to ogromnego dynamizmu. Pozycja na prawdę interesująca, szkoda, że odebrano moc dla Hei'a, mogło być jeszcze bardziej efektownie. W ostatecznym rozrachunku także nie specjalnie spodobała mi się główna bohaterka, mimo animozji z nią z wiązanych (klon? tego bym się nie spodziewał) Oglądało się przyjemnie, soundtrack doprawiał te wrażenia należycie. Jest to jedna z lepszych kontynuacji, choć śmiało można stwierdzić, że za krótka. |
|
|
|
*Lorgan |
|
Administrator Exceeder
Poziom: Joutei
Stopień: Taichou
|
Napisano 22-02-2010, 17:05
|
|
Obejrzałem wreszcie tę serię i wyrobiłem sobie o niej bardzo dobre zdanie. Przede wszystkim spodobała mi się ewolucja Heia: to, w jaki sposób zmieniły go wydarzenia z części pierwszej oraz to, w jaki sposób zmieniła go później Suou. W drugiej kolejności mam wręcz obowiązek wspomnieć o walkach, które były albo tak samo dobre jak w prequelu, albo nawet lepsze. Kontraktorzy wydali mi się nieco lepiej pomyślani i potężniejsi, chociaż odniosłem wrażenie, że poświęcono odrobinę za mało uwagi ich irracjonalnym "kontraktom". Z drugiej jednak strony, w 12 odcinkach zmieszczono solidny kawał fabuły i jakieś tego konsekwencje być musiały.
Interesująco wypadła też impotencja głównego bohatera. Biedny Hei musiał walczyć bez swojej mocy przeciw bardzo niebezpiecznym schwarz charakterom.
Jedyne, co wydało mi się przesadzone i nie na miejscu, to zakończenie. Było przekombinowane i "evangelionowate" - rzekłbym nawet "okropne, gdyby nie to, że pozostawiło otwartą furtkę dla dalszych przygód BK-201 i nie namieszało wiele w otoczeniu bohaterów.
Poza wszystkimi wymienionymi zaletami i jedną wadą, zabrakło mi w Darker than Black jednej tylko rzeczy - powiewu świeżości. Anime bazuje na oklepanych wątkach, bądź kontynuacji tych, które zostały poruszone w poprzedniej serii. Akcja jest zdecydowanie zbyt przewidywalna, żeby mnie zachwycić. Niemniej jednak, wciąż jest to porządne anime - zarówno od strony technicznej (którą przemilczałem, gdyż nie uległa żadnej zmianie), jak i fabularnej.
Pozdrawiam. |
Hit dirt, shake tree, split sky, part sea.
Poprawna polszczyzna | Wiedza dla ludu | Odpowiedź na Twoje pytanie |
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
Poziom: Wakamusha
|
Napisano 07-03-2010, 15:43
|
|
Ostatnio trafiłem na serię OAV, a konkretnie na jeden jej odcinek. Nazywa się Darker Than Black: Gaiden (OVA).
Z tego co zauważyłem akcja ulokowana jest pomiędzy 1 a drugą odsłoną anime. |
Little hell. |
|
|
|
^Coyote |
|
Komandor
Stopień: Shinobi Bushou
|
Napisano 10-03-2010, 14:39
|
|
Pomiędzy anime masz mangę z 'hana' w tytule . Głównym przeciwnikiem jest tam niejaki Harvest O żadnym OAV jednak nie znalazłem śladu na wikipedii , więc to chyba jest jakiś mit |
"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."
|
|
|
|
»Naoko |
|
Zealota
Stopień: Gunjin
Posty: 594 Wiek: 33 Dołączyła: 08 Cze 2009 Skąd: z piekła rodem
|
Napisano 10-03-2010, 16:44
|
|
Żaden mit - dopiero OAV powstają ^^ skąd wiem mają być 4, na razie wypuszczono tylko 1. Youtube jest lepszy od wikipedii w sprawach anime xD |
Za lekceważenie prawdziwej urody, tej nieopisanej przez zwykłe zwierciadło
Zgromieni przez lepszą, aż łzy z gniewu trwonią
W sedno trafiło stare porzekadło
Mądrość, nie seksapil jest straszliwszą bronią. |
|
|
|
»Kalamir |
|
Yami
|
Napisano 11-03-2010, 19:51
|
|
Formalnie wciąż nie ma. Nie widnieje taka pozycja w ANIDB więc trzeba sprawdzać zapowiedzi.
Chyba, ze mówicie o SPECIALu Beneath the Fully Bloomed Cherry Blossoms - seria pierwsza
oooo na karcie serii drugiej widzę
OVA 1 - The Black Contractor - Gaiden
ale z jakiegoś powodu jest to wpisane w serię a nie jako samodzielna pozycja :/ co jest dziwne. |
|
|
|
|
^Coyote |
|
Komandor
Stopień: Shinobi Bushou
|
Napisano 14-03-2010, 18:39
|
|
To powstaje w końcu 4-odcinkowa seria OVA , czy wyszedł tylko ten Black Contractor Gaiden? Nie wiem kiedy to obejrzeć. Jak wyjdą dalsze odcinki, poczekam sobie |
"No somos tan malos como se dice..."
"Nie jesteśmy tacy źli jak się o nas mówi..."
|
|
|
|
»Twitch |
|
Yami
|
Napisano 14-03-2010, 19:21